PvdA-raadslid Zuiderveld was niet enthousiast over de invulling van de regionale samenwerking. Foto: Bernhard Harfsterkamp
PvdA-raadslid Zuiderveld was niet enthousiast over de invulling van de regionale samenwerking. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Motie over versterking regionale samenwerking om burgemeester te steunen

WINTERSWIJK – Namens alle gemeenteraadsfracties diende Elvira Schepers, als voorzitter van de werkgroep (Eu-)Regiozaken, een motie in over de samenwerking in de Regio Achterhoek. De Regio is met het voorstel 'De Achterhoek werkt door' gekomen. Daarin wordt aandacht besteed aan het verbeteren van de samenwerking van de zeven deelnemende gemeenten en het vergroten van de betrokkenheid van de gemeenteraadsleden en anderen. Volgens Schepers vindt de hele raad dat een goede ontwikkeling. Op het voorstel was dan ook geen commentaar, maar er was toch gekozen voor een motie om nadrukkelijk te laten weten dat de gemeenteraad burgemeester Bengevoord steunt.

Door Bernhard Harfsterkamp

De burgemeester wordt als een van de belangrijke 'architecten' van het voorstel beschouwd om de Regio Achterhoek nieuw leven in te blazen. Bengevoord nuanceerde dat beeld. Het ging om een gezamenlijk voorstel van het gehele algemeen bestuur van de Regio. Toch vertelde hij al eens dat het Achterhoeks Radenforum door hem is ingebracht. Hij deed daar ervaring mee op, toen hij nog raadslid in Tilburg was. Dit forum bestaat uit alle raadsleden van de zeven betrokken gemeenten. Het komt een aantal keren per jaar bij elkaar om onder andere een jaarplan te bespreken en terug te blikken op het afgelopen jaar. Gemeenteraden kunnen ook zelf het forum bij elkaar roepen om een belangrijk onderwerp te bespreken. Hier moeten dan minimaal twee raden om vragen.

Samenwerken met bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties
Een andere vernieuwing is de vorming van een 'Achterhoek Board', waarin de gemeenten beter gaan samenwerken met het bedrijfsleven en de maatschappelijke organisaties. Door de vernieuwingen zal de Regio Achterhoek beter in staat zijn zich te profileren in Arnhem, Den Haag en Brussel. De zelfstandigheid van de gemeenten blijft volledig overeind. Er worden geen verantwoordelijkheden overgedragen en de Regio Achterhoek kan daarom ook niet als een nieuwe, vierde bestuurslaag beschouwd worden. Henk Jan Tannemaat benadrukte dat Winterswijks Belang hecht aan een zelfstandig Winterswijk, maar dat samenwerken met de andere gemeenten goed en verstandig is.

Vóór stemmen in afwachting van iets beters
De motie werd door alle aanwezige gemeenteraadsleden gesteund. Het college van B en W werd verzocht de andere gemeenteraden in de Achterhoek hiervan op de hoogte te brengen. Ubel Zuiderveld (PvdA) deed dit niet van harte en gaf daarom een stemverklaring. "Steeds meer samenwerken is goed, maar het is geen fusie van gemeenten. Dat is een gemiste kans. Een gemeente Achterhoek zou uniek zijn." Volgens Zuiderveld zal er dan ook sprake zijn van een betere democratische controle. Die is nu niet goed genoeg. "De burgers hebben nu het nakijken. De rol van het individuele raadslid is ook te beperkt." Hij vertelde dat er in PvdA-kringen in de Achterhoek gewerkt wordt aan een actieplan om de regionale samenwerking een veel betere invulling te geven. De vergadering van 177 raadsleden vindt hij een slecht idee. "Dat wordt een Poolse landdag. Ik stem nu echter vóór in afwachting van iets beters."


Kerstworkshop Groei & Bloei

REGIO - Het is inmiddels een echte traditie geworden: de jaarlijkse Kerstworkshop van Groei & Bloei afdeling Oost Gelre-Winterswijk. Het is altijd een gezellige avond, een avond waarop men een groep enthousiaste mede-bloemschikkers onder leiding van ervaren docente Hettie Krajenbrink en haar zus Marijke een mooi bloemstuk voor Kerstmis maakt. Deze workshop is op dinsdag 19 december. Hettie vertelt wat haar plannen voor dit jaar zijn: "We gaan dit jaar aan de slag met een oasis-krans van 30 cm doorsnede die we met natuurlijke materialen gaan versieren en daarna naar wens gaan decoreren met kerstversieringen en verlichting. Het geheel komt vervolgens op een platte schaal zodat de deelnemers met een kerstkrans naar huis gaan die helemaal compleet is. Ik verheug me enorm op deze altijd gezellige avond waarvoor men niets hoeft mee te brengen en we met z'n allen met koffie en lekkers een prachtige kerstdecoratie voor de huiskamer maken." Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Hettie Krajenbrink, via tel. 06 234 23 207. De kosten van deze workshop bedragen 30 euro voor leden van Groei & Bloei en niet-leden kunnen voor 35 euro meedoen. Aanvang is om 19.30 uur.


Gezamenlijk concert

WINTERSWIJK - In een samenwerkingsproject van het VrijeTijdsOrkest Boogie Woogie Winterswijk en het Leerlingenorkest van Muziekvereniging Excelsior, eveneens uit Winterswijk, is een gevarieerd concert gepland, waarbij afzonderlijk maar ook gezamenlijk stukken ten gehore worden gebracht. Het concert wordt gehouden op vrijdagavond 1 december van 19.30 tot 21.30 uur in de concertzaal van Boogie Woogie in Winterwijk. Het programma varieert van lichte- tot meer klassieke stukken waarbij beide orkesten hun eigen specialisme laten horen. Onder andere is het nummer Moment for Morricone te horen, in een arrangement van Hugo Klein Severt, en samen spelen de beide ensembles de mooie Spaanse mars Barcelona. De enthousiaste muzikanten staan onder leiding van de dirigenten Gerald Roerdinkholder (Vrijetijdsorkest en Leerlingenorkest van Excelsior) en Hugo Klein Severt (Vrijetijdsorkest). De toegang is gratis. Een vrije gift is welkom. Het VrijeTijdsOrkest doet een oproep aan iedereen die het leuk vindt om gezellige, mooie, maar niet te moeilijke muziek te maken, om eens vrijblijvend een keertje te komen kijken op de repetitie, die elke donderdag van 09.30 tot 11.30 plaatsvindt bij Boogie Woogie.