Winterswijk neemt cultuurbeleid onder de loep

WINTERSWIJK – Winterswijk neemt het huidige cultuurbeleid onder de loep. De gemeente vraagt inwoners, lokale maatschappelijke organisaties, culturele instellingen maar ook mensen van buiten de plaats om hun mening en vraagt hen te komen met wensen en ideeën. Daartoe houdt de gemeente tot en met maandag 4 december een Cultuurweek.

Door Bart Kraan

Winterswijk wil nieuw cultuurbeleid ontwikkelen omdat de huidige 'Nota Kunst en Cultuur' uit 2009 dateert. "Er is nieuw cultuurbeleid nodig", aldus ambtenaar Rob Ansink. "Sinds de oude nota uitkwam, is de wereld behoorlijk veranderd. Daar hoort eigentijds cultuurbeleid bij. Daarvoor hebben we de inbreng van de burgers nodig. Vandaar ook dat we tot en met maandag 4 december een Cultuurweek houden."
Om te vragen om meningen, ideeën en wensen, zet de gemeente diverse middelen in, zoals sociale media, de gemeentepagina's in Achterhoek Nieuws en de eigen website. "Op de site van de gemeente staat een brede balk met een oproep tot meedenken", aldus Ansink. Tevens heeft de gemeente bij alle culturele instellingen, grote recreatiebedrijven en verblijfsaccommodaties enquêtekaarten neergelegd. Die kunnen belangstellenden tot en met maandag 4 december invullen. Gevraagd wordt naar de mening over het cultuurbeleid in Winterswijk, terwijl de gemeente ook graag suggesties wil. Tenslotte is er ruime voor opmerkingen, tips en ideeën. Mensen die geen gemeentelijke enquêtekaart onder ogen krijgen, kunnen tot en met maandag 4 december hun mening, kritiek en suggesties mailen naar: cultuur@winterswijk.nl. Ansink: "Deze aanpak is een mooi voorbeeld van burgerparticipatie. We hopen op veel reuring."

Winterswijk ontwikkelt het nieuwe cultuurbeleid aan de hand van vier speerpunten: het in stand houden van het huidige cultuuraanbod, inzetten op cultuureducatie en participatie, cultuur breder bereikbaar maken en de samenwerking met Duitsland. Maar dat wil volgens wethouder Rik Gommers niet zeggen dat mensen die willen reageren, dat ook moeten doen met deze vier uitgangspunten voor ogen.
"Die zijn belangrijk", aldus Gommers. "Maar er is vrijheid van reactie. We vinden het ook belangrijk dat we reacties krijgen van vogels van allerlei pluimage, dus niet alleen van de incrowd. Cultuur leeft breed, dus we willen respons van een zo breed mogelijk publiek, ook van mensen die niet in Winterswijk wonen."
De gemeente houdt tevens drie bijeenkomsten, die alle in muziekschool Boogie Woogie plaatsvinden. Op maandag 27 november ging het over cultuureducatie. Vandaag, op dinsdag 28 december is het breder bereikbaar maken van cultuur het onderwerp. De derde en laatste bijeenkomst, op maandag 4 december, gaat over samenwerking met Duitsland op cultureel vlak. Op alle drie dagen is de inloop om 19.00 uur. De start is een half uur later met iemand die het onderwerp inleidt. Daarna gaan de aanwezigen in groepen in gesprek. Iedere groep presenteert dan plenair haar bevindingen met een gezamenlijke discussie als afsluiting van de avond. De gemeente heeft hiervoor organisaties rechtstreeks uitgenodigd, belangstellenden kunnen zich nog aanmelden via cultuur@winterswijk.nl.

De gemeente presenteert begin volgend jaar tijdens een zogeheten reflectieavond de uitkomsten van de enquête, de drie bijeenkomsten en de mailtjes die mensen hebben gestuurd. Naar aanleiding daarvan wordt een conceptnota cultuur geschreven die aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad wordt voorgelegd. De gemeenteraad neemt naar verwachting in het voorjaar van 2018 een besluit over het nieuwe cultuurbeleid.