The Science Battle in de theaterzaal van het Gerrit Komrij College. Foto: Suzanne Streefland
The Science Battle in de theaterzaal van het Gerrit Komrij College. Foto: Suzanne Streefland Foto:

Wetenschappers strijden in theaterzaal GKC

WINTERSWIJK - De Science Battle is een succesvolle rondreizende theatershow. Het doel van de show is te laten zien dat wetenschap niet saai is. Tijdens de battle vertellen vier speciaal getrainde promovendi, studenten die hun opleiding aan het afronden zijn, over hun promotieonderzoek. De show kent een wedstrijdelement. Het publiek bepaalt welke wetenschapper de battle wint. Normaal gesproken kunnen mensen de Science Battle in een theater bezoeken. De show toert namelijk langs theaters in heel Nederland. Afgelopen donderdag was de Science Battle exclusief geboekt voor leerlingen van de bovenbouw vwo in de theaterzaal van het Gerrit Komrij College.

Door Sander Damen

"Dat er een kleine honderd leerlingen uit vwo 4, 5 en 6 op vrijdagavond naar school gekomen zijn voor deze theatershow vind ik wel bijzonder", zegt Aernout van Rossum, docent natuurkunde, die de show naar het Gerrit Komrij College haalde.

Dat er zoveel leerlingen op af kwamen zegt iets over de kracht en de reputatie van de voorstelling. De opzet van de battle is redelijk eenvoudig: Vier door de organisatie achter de Science Battle geselecteerde promovendi krijgen tien minuten de tijd over hun promotie-onderzoek te vertellen. De presentatie gebeurt door een professional. De promovendi zijn van tevoren door de organisatie getraind om hun verhaal op een boeiende wijze te vertellen. Het publiek krijgt na de presentaties de kans een aantal vragen te stellen. Ook stellen de promovendi elkaar nog een scherpe vraag. Hierna wordt bepaald wie de battle gewonnen heeft.

"De organisatie beschikt over een pool van zo'n veertig promovendi", licht Van Rossum toe. "Voor elke voorstelling kiezen ze vier promovendi uit die pool. Een van de promovendi die bij ons aanwezig was, deed onderzoek naar hoe onze hersencellen informatie verwerken. Een ander onderzocht de mogelijkheid van het opwekken van zonne-energie met zonnecellen in ramen, vensters. De derde had supergeleiding als onderwerp: het verdwijnen van elektrische weerstand bij zeer lage temperaturen. De vierde ten slotte onderzocht 'slimme' medicijnen, medicijnen die in het lichaam geïnjecteerd worden en dan met behulp van een aandrijving zelf de weg vinden naar de plek in het lichaam waar ze nodig zijn."

Goede vragen
De leerlingen waren onder de indruk van de presentaties en stelden veel vragen aan de promovendi. "Góede vragen. Dat viel me echt op", aldus Van Rossum. "Dat vonden de mensen van de Science Battle trouwens ook." De beoordeling van de presentaties om tot een winnaar te komen werd gedaan door het publiek, door middel van applausmeting, een driekoppige publieksjury en een expertjury. "Die expert was ik", vertelt Van Rossum die zelf koos voor de presentatie over de zonne-energieopwekkende ramen: "Dat was uiteindelijk ook de winnaar bij de rest het publiek."

Laagdrempelig
Van Rossum is net als de leerlingen heel enthousiast over de Science Battle. "Het is een laagdrempelige manier om leerlingen te inspireren en te enthousiasmeren voor universitair onderzoek", zegt hij. "De promovendi zijn over het algemeen maar een jaar of acht ouder dan onze leerlingen. Dat maakt het contact makkelijker. Het leeftijdsverschil is niet groot. Je zag dan ook dat leerlingen heel enthousiast waren en ook na afloop nog even in gesprek gingen met de promovendi. Het was een avondvoorstelling en dan vind ik het toch leuk te zien dat er zoveel leerlingen op afkomen en enthousiast zijn over deze vorm van voorlichting. Zeker voor herhaling vatbaar."