Een deel van het schoonmaakteam, van links naar rechts: Muriel Lensink (Het Bariet), de stagiairs Fabiënne Wagendorp, Penka Dimitrova en  Sarena Jansink, Ester Esselink (Het Bariet/Pronova) en Daniëlle Wiggers (Archeus). Foto Jan Ruesink
Een deel van het schoonmaakteam, van links naar rechts: Muriel Lensink (Het Bariet), de stagiairs Fabiënne Wagendorp, Penka Dimitrova en  Sarena Jansink, Ester Esselink (Het Bariet/Pronova) en Daniëlle Wiggers (Archeus). Foto Jan Ruesink Foto:

Clubhuis Archeus spic en span dankzij leerlingen Pronova en Het Bariet

WINTERSWIJK – Atletiekclub Archeus biedt leerlingen van het praktijk- en speciaal voortgezet onderwijs sinds kort het startschot voor hun toekomstige loopbaan. De leerlingen van Pronova Winterswijk (praktijkonderwijs) en Het Bariet Lichtenvoorde (vso) maken wekelijks het clubgebouw schoon en doen zo hun - vaak eerste - ervaringen op met werken.

Penka Dimitrova (16) is van kinds af aan al gek van koken en droomt van een eigen restaurant ooit, Sarena Jansink (17) ziet haar toekomst meer in de detailhandel liggen. Maar beide Winterswijkse leerlingen vinden het helemaal geen punt om nu toiletten en kleedkamers onder handen te nemen en vloeren aan te vegen. Want dat is het werk dat zij elke donderdagochtend doen in het clubhuis van atletiekvereniging Archeus in Winterswijk. Ze fietsen er samen heen, zetten de radio aan, pakken de schoonmaakkar en beleven zelfs lol aan het schrobben, poetsen en boenen.

LOL is ook de afkorting van hun stagevorm: Leren Op Locatie. Dat is een eerste stage om arbeidsritme, omgangsvormen en discipline op te doen. Onder begeleiding van onderwijsassistent Muriel Lensink van Het Bariet leren ze op tijd te komen, samen te werken en iedereen netjes aan te spreken en aan te kijken. "Daarna kunnen ze door naar een externe stage, waarin ze de dagelijkse begeleiding krijgen vanuit het bedrijf of de organisatie." En dat eerste zetje naar een echte stage helpt, vinden beide meiden. Sarena: "We hebben bijvoorbeeld geleerd onderling de taken te verdelen. Het heeft mij wel goed gedaan."

De leerlingen werken bij Archeus in koppeltjes van twee. Momenteel zijn ook Sven Rugers (14) uit Groenlo en Fabiënne Wagendorp (16) uit Winterswijk in de weer met zwabber, bezem en stofzuiger. Andere leerlingen van Pronova/Het Bariet werken weer in een supermarkt, borstelfabriek, ecoboerderij of ziekenhuis. "We zijn altijd op zoek naar nieuwe werkgevers", vertelt Ester Esselink, stagecoördinator en ambulant begeleider bij Het Bariet/Pronova. "Voor deze jongeren is het heel belangrijk dat ze een eerste zetje krijgen om ze verder te helpen met school en later werk of dagbesteding."
De LOL-stages worden met gesloten beurs uitgevoerd, dus niemand betaalt of krijgt er een vergoeding voor. De atletiekclub is na een aantal weken draaien zeer content met deze stagiairs en overweegt zelfs de leerlingen ook andere taken, zoals groenonderhoud, aan te bieden. Daniëlle Wiggers van Archeus: "Voorheen deed een ploegje volwassen leden de wekelijkse schoonmaak, maar we merken helemaal geen verschil met hoe het nu gaat. Het ziet er donderdags altijd weer spic en span uit. En we zijn blij dat we deze leerlingen ook vooruit kunnen helpen."

Cursus stamboomonderzoek bij Gilde Winterswijk

WINTERSWIJK - In het nieuwe jaar start Gilde Winterswijk weer met nieuwe cursussen op velerlei gebied. Nieuw daarbij is de cursus Stamboomonderzoek (genealogie). Daarnaast blijft iedereen natuurlijk welkom voor de cursussen op het gebied van Computers, iPad en Android of voor conversatielessen in Duits of Engels. Ook voor digitale fotobewerking kan men bij Gilde Winterswijk terecht.

Op de vrijdagen 1 en 8 december kan men zich aanmelden voor de cursussen 2018 van het Gilde. In het Gildegebouw, Morsestraat 31, staan de vrijwilligers van 10.00 tot 12.00 uur klaar om aanmeldingen op te nemen. Voor met name 50-plussers biedt Gilde Winterswijk de mogelijkheid om hun kennis en vaardigheden te vergroten. De cursussen bij het Gilde worden gegeven door vrijwilligers, die hun creativiteit, kennis en ervaring aanbieden. Er wordt gewerkt in kleine groepjes met een kopje koffie en in een ongedwongen sfeer.
Gedurende het cursusjaar is het Gildegebouw aan de Morsestraat 31 iedere vrijdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur geopend voor de computer-inloopochtend. Er is dan een computerdeskundige aanwezig voor vragen over computers, software en multimedia (zoals smartphone en het gebruik van apps).

Het Gilde verzorgt ook in 2018, op afspraak, historische dorpswandelingen in Winterswijk. Wie voor een verenigings- of clubavond een invulling zoekt, kan kiezen voor de digitale dorps-rondleidingen. Een gids komt bij dan op locatie, bijvoorbeeld in de kantine van een vereniging, voor een boeiende presentatie van circa 1,5 uur over Winterswijk vroeger en nu. Bespreken kan via telefoon 514159 (Jan Lammers).

Voor meer informatie kan men kijken op de website of de advertentie elders in deze krant.

www.gilde-winterswijk.com