Lenn Redeker (links) als invaller in actie tijdens de competitie-ouverture bij Stevo. Tijdens dat duel (1-2) scoorde hij de gelijkmaker, maar liep hij ook een enkelblessure op waarvan hij nu genezen is. Foto: Marco ter Haar
Lenn Redeker (links) als invaller in actie tijdens de competitie-ouverture bij Stevo. Tijdens dat duel (1-2) scoorde hij de gelijkmaker, maar liep hij ook een enkelblessure op waarvan hij nu genezen is. Foto: Marco ter Haar Foto:

Lenn Redeker is na enkelblessure helemaal terug

Spits heeft met twee goals aandeel in periodetitel FC Winterswijk 2

WINTERSWIJK – FC Winterswijk heeft zich afgelopen zondag in de uitwedstrijd tegen SC Bemmel niet van haar beste kant laten zien. De debutant in de eerste klasse E was op sportpark Ressen in Ressen, de thuisbasis van de Betuwse ploeg, aanvallend machteloos en verloor met 1-0 dankzij een goal van SC Bemmel-aanvoerder Ricky Houterman.

Door Bart Kraan

Tot overmaat van ramp voor FC Winterswijk raakte het halverwege de tweede helft ook nog Cornelis Hofman kwijt. Met al een gele kaart op zak vloog Hofman er bij een duel veel te onbesuisd in, wat hem van arbiter B. Kuiper nog een officiële waarschuwing en dus de rode kaart opleverde. Het was toch al niet het duel van Hofman, want even daarvoor had hij de enige echte kans voor FC Winterswijk laten liggen. Hij speelde zich weliswaar na een uitstekende actie van Daniël te Winkel prima vrij, maar zag zijn te zachte inzet van de lijn worden gehaald door Kevin Velthuizen. Vanwege de rode kaart voor Hofman moesten de gasten het restant van het duel met tien man uitspelen. FC Winterswijk probeerde het nog wel, maar kon niets meer afdwingen. Het had aan de andere kant nog het geluk dat Houterman en invaller Pepijn van Geenen het vizier niet op scherp hadden staan. Bovendien teisterde de aanvoerder van SC Bemmel met een vlammend schot de lat.
Na het laatste fluitsignaal dropen spelers en begeleiders van FC Winterswijk teleurgesteld af. Een speler stapte echter met een glimlach van het veld, hoewel zijn team dus had verloren en hijzelf bij het keurkorps van zijn vereniging niet in actie was gekomen: Lenn Redeker. Hij had 's ochtends met het tweede zondagteam van FC Winterswijk op sportpark Jaspers de derby tegen concurrent Grol 2 met 2-1 gewonnen, waarbij de spits voor beide Winterswijkse goals tekende. En omdat Bon. Boys 2 en Stevo 2, eveneens concurrenten in de strijd om de eerste periodetitel, beide verloren, ging het toetje naar FC Winterswijk 2. Van de periodetitel werd Redeker, die na het duel met FC Winterswijk 2 door Geert Wevers naar Ressen werd gebracht, door tweelingbroer Jork (speler van FC Winterswijk 2) telefonisch op de hoogte gebracht.
Zijn beide goals en zijn aandeel in de periodetitel voor het tweede elftal waren voor Redeker 'Erfolgserlebnisse' die hem zeer welkom waren. Want diens seizoen werd tot dusver gekenmerkt door blessureleed. Tijdens zijn invalbeurt in de competitie-ouverture bij Stevo (1-2) op zondag 24 september zorgde hij weliswaar voor de gelijkmaker, maar liep hij tevens een enkelblessure op. "Ík verdraaide mijn enkel", aldus Redeker na het duel op sportpark Ressen dat een uur eerder begon vanwege een feest in de kantine van SC Bemmel. "Het was de enkel die ik vorig seizoen had gebroken (in een oefenduel tegen Longa'30 in de voorbereiding, een kwetsuur die hem een half seizoen kostte, BK). Na de wedstrijd merkte ik er niet zo veel van. Maar toen ik de maandag daarna wakker werd, was die enkel stijf en blauw."

Redeker liet foto's van het gekwetste gewricht maken, maar die wezen niets uit. De enkel bleef daarna pijn doen. Ruim twee en een halve week daarna bezocht de aanvaller op aanraden van vader Eric (oud-speler van De Graafschap) een ostheopaat in Zieuwent. "Mijn rug stond scheef, waardoor ik ook scheef liep. Dat zorgde voor druk op die enkel en voor liesklachten", aldus Redeker. "Die man heeft mijn rug rechtgezet en mij oefeningen meegegeven, die ik doe voordat ik ga slapen. Sindsdien gaat het prima."

De spits ging tevens aan de slag met hersteltrainer Rob te Brummelhuis. "Hij heeft me geholpen fitter te worden. Rob weet wat het beste voor mijn lichaam is", aldus Redeker, die zaterdag 4 november in de met 1-2 verloren thuiswedstrijd tegen Longa'30 als invaller zijn rentree maakte.

Om Redeker wedstrijdritme te laten opdoen, werd vorige week donderdag besloten hem met FC Winterswijk 2 mee te laten doen in de derby tegen Grol 2, een duel dat vooraf de nodige sentimenten kende. Want Max de Vries sr, trainer van FC Winterswijk 2, was vorig seizoen nog actief als oefenmeester van Grol 2. Terwijl Grol 2-trainer Frencis Malawau de afgelopen voetbaljaargang FC Winterswijk 2 onder zijn hoede had. Bovendien stond De Vries tegenover zijn zoon Max jr., die vorig seizoen nog bij FC Winterswijk had gekeept, maar vanwege een vervelende schouderblessure zijn handschoenen aan de wilgen had gehangen en nu veldspeler van Grol 2 is. Tenslotte heeft Roar Stortelder, die zondag bij FC Winterswijk 2 onder de lat stond, een verleden bij Grol dat hij eind vorig seizoen verruilde voor zijn huidige club.

"Ik zou eerst bij het tweede voetballen en daarna aansluiten bij het eerste'', aldus Redeker. ''De afspraak was dat ik 75 minuten zou spelen als de stand er naar was, als het bijvoorbeeld 4-0 of 5-0 zou zijn. Maar in de 75ste minuut was het 1-1 en heb ik uiteindelijk negentig minuten gevoetbald.''
Redeker tekende voor rust voor de openingstreffer toen de Grol-doelman een inzet van Rick Wevers niet goed verwerkte en hij er als de kippen bij was om de bal in het doel te tikken. ''Een echte spitsengoal. Ik hoopte dat die keeper dat schot van Rick zou loslaten. Zoiets moet je zien en je moet er dan in geloven dat die bal terugkomt, aldus Redeker. Na de pauze werd het 1-1 omdat FC Winterswijk 2 niet scherp begon. Vervolgens leek het er heel lang op dat het gelijk zou blijven. Maar in de vierde minuut van de blessuretijd kopte Redeker een corner van Bas Gemmink in de touwen, waarmee hij voor een ware vreugde-explosie aan Winterwijkse kant zorgde. "Toen die bal van mijn hoofd vertrok, wist ik al dat hij erin zou gaan. Want ik stond in de vijf meter. Iedereen blij natuurlijk. Mooi dat ik iets voor het tweede kon doen", aldus Redeker, wiens teamgenoten van die morgen toen nog niet wisten dat ze periodekampioen zouden worden omdat de duels van Bon. Boys 2 en Stevo 2 later begonnen.
Hoe het nu verder met hem gaat, durfde Redeker zondagmiddag nog niet te zeggen. "Het kan best zijn dat ik nog eens een helft met het tweede meedoe. Ik hoop in ieder geval dat ik zo snel mogelijk weer bij het eerste kan aansluiten", aldus de spits, die in Ilhan Nalovic zijn belangrijkste concurrent heeft. "Ilhan doet het goed. Hij is sterk en is een goed aanspeelpunt, ik heb mijn techniek en loopacties. De trainer bepaalt wie hij nodig heeft. Ja, met zijn tweeën centraal voorin zoals tegen Stevo is ook een optie", aldus Redeker die met het laatste deel van zijn opmerking verwijst naar het laatste kwartier van het duel in Geesteren toen hij als invaller met Nalovic in een 3-3-4 systeem samen in de spits speelde, hij dus voor de gelijkmaker zorgde en Nalovic uit een penalty de winnende treffer maakte. "Daar is wel eens over gesproken. Maar de trainer beslist."