Riek te Bokkel. Foto: PR
Riek te Bokkel. Foto: PR Foto:

Filmhuis Winterswijk: Gifted

WINTERSWIJK- Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 5 december om 18.30 en 21.00 uur de film Gifted. De voorstellingen zijn in servicetheater Skopein aan de Meddosestraat. Reserveren is noodzakelijk en kan - bij voorkeur - via www.skopein.nl of eventueel via te. 0543-521515.

De zevenjarige Mary is 'gifted' - hoogbegaafd. Oom Frank, die het meisje opvoedt na het overlijden van haar moeder, kent haar rekenkundige begaafdheid, maar is vastbesloten om het meisje een zo normaal mogelijke jeugd te geven. Gewoon naar school, gewoon vriendschap sluiten met leeftijdsgenoten, gewoon spelen om zich op die manier te ontwikkelen.

Zijn inspanning wordt doorkruist door zijn moeder, een starre oma die het wiskundige genie van Mary ten volle wil benutten en haar naar een speciale school wil sturen. Mary's moeder was net zo hoogbegaafd, maar zij pleegde zelfmoord toen het meisje nog maar zes maanden oud was.

Dat klinkt allemaal zwaar dramatisch, maar 'Gifted' is helemaal niet zo'n zwaar aangezette film. Vooral het spel van de (in werkelijkheid tienjarige) hoofdrolspeelster Mckenna Grace is luchtig en ontwapenend. Het wordt een strijd tussen twee tegenpolen, de tegenstelling van het wonderkind en een gewoon kinderleven.

Frank lijkt als vrijgezel en zelfstandig werkende botenbouwer ook niet de aangewezen man om een klein kind op te voeden. Maar in zijn omgeving vinden we wel een onderwijzeres die Mary weet te waarderen. En een huishoudster die dol is op het meisje. En het klinkt gek, maar tranentrekkerij staat juist niet voorop in deze aandoenlijke en eerder relaxte film.

Op het Heartland Filmfestival in Indianapolis won Gifted de Truly Moving Film Award.


Amivedi: Balou vermist

WINTERSWIJK - In het Woold op de Wooldseweg wordt een kater vermist, Balou. Dat is een Bengaal, getekend zoals een tijger, oranjebruin met donkerbruine vlekken en strepen, heldere groene ogen, hij is gechipt, gecastreerd en elf jaar oud.

In Medddo is op de Geldereschsweg een schildpadpoesje gevonden van ongeveer tien tot twaalf weken oud, haar rechteroor is rood/zwart/wit, haar linkeroor is zwart, ze heeft een witte buik en pootjes en vlekjes op rechterbovenlip.

Op de Kattenbergweg is een rood/witte kater gevonden, hij is volwassen, heeft iets wit onder de kin en op de buik en is wit rondom de neus.

Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.


Oudste medewerkster Wereldwinkel neemt afscheid

WINTERSWIJK - Op vrijdagmiddag, 17 november heeft Riek te Bokkel afscheid genomen van de Wereldwinkel Winterswijk, de oudste medewerkster van de Wereldwinkel. Zij is vanaf 1996 onafgebroken als vrijwilligster aan de wereldwinkel verbonden geweest.

Riek is begonnen toen de wereldwinkel nog aan de Roelvinkstraat was gevestigd. Ook heeft zij samen met andere vrijwilligsters met een kraam op de Winterswijkse markt gestaan.

Na een korte speech van de voorzitter kreeg zij een cadeaubon en een bos bloemen overhandigd. Als extra verrassing kreeg zij ook een reep chocolade waarvan zij erg veel houdt: chocolade met zeezout. Daarna werd Riek door alle aanwezigen bedankt voor haar jarenlange inzet.

Een scène uit de film. Foto: Twentieth-Century-Fox-Film-Corporation
Balou. Foto: PR