Nutsvoorzitter Ina van Eerden overhandigt de Nutsprijs aan bestuursleden van het technieklokaal. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Nutsvoorzitter Ina van Eerden overhandigt de Nutsprijs aan bestuursleden van het technieklokaal. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Nutsprijs toegekend aan

technieklokaal Skills

WINTERSWIJK - Sinds 1993 kent het Departement Winterswijk van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen de Nutsprijs. De prijs wordt in principe één keer in de twee jaar uitgereikt aan een organisatie die werkzaam is op cultureel gebied en gericht is op een breed maatschappelijk belang. De prijs is een beloning voor de activiteiten gedurende vele jaren van een stichting of vereniging. Een eenmalige opmerkelijke prestatie komt niet in aanmerking. Afgelopen donderdag werd op de algemene ledenvergadering de Nutsprijs van 500 euro overhandigt aan enkele bestuursleden van het technieklokaal Skills.

Toekenning prijs past in traditie
Nutsvoorzitter Ina van Eerden vertelde dat de prijs voor het technieklokaal goed past in de traditie van het Nut. "Het Nut zet zich in voor het onderwijs. Dat is altijd al zo geweest. We hebben zelf kleuterscholen in bezit gehad en hebben aan de wieg gestaan van de ambachtschool. Daarom steunen wij nu graag jonge mensen, die iets met hun handen willen doen." Aan de lessen in het technieklokaal doen jaarlijks zo'n 500 leerlingen uit groep 7 en 8 mee. Zij krijgen 20 uur les per kind en worden begeleid door zo'n 55 vrijwilligers. Ieder kind komt 20 keer in een schooljaar voor de technieklessen. Het technieklokaal is in 2006 vanuit het bedrijfsleven opgericht. "Sindsdien hebben we 5000 kinderen basisvaardigheden bijgebracht", vertelde voorzitter Henk Kip. "Niet alleen technische, maar ook nog rekenvaardigheden."

Optimistisch over de toekomst
Het technieklokaal bevindt zich sinds 2012 in het Gerrit Komrijcollege. De huur van het lokaal wordt betaald door de gemeente. Van de scholen wordt per leerling een bedrag van 3,50 euro ontvangen. De andere vaste lasten worden betaald met giften en sponsorbijdragen. "We hebben wel een structureel tekort", zei Henk Kip, "maar het lukt ons elk jaar weer om het budget bij elkaar te krijgen." Kip is optimistisch over de toekomst. "Het gaat weer beter met de economie en we verwachten dat we daardoor weer vaker een beroep op het bedrijfsleven kunnen doen." Het technieklokaal Skills is de tiende winnaar van de Nutsprijs. Eerdere winnaars waren onder andere de vereniging Monumentenbelangen, de kinderboerderij Freriks, Boerengoed en het Golsstation.