De ambassadeurs bij de geplaatste AED. Van links naar rechts: Henk Leemkuil, Wilco Jansen, David Braam, Henk Wevers en Niek Wiggemans. Foto: Bram Beckmans
De ambassadeurs bij de geplaatste AED. Van links naar rechts: Henk Leemkuil, Wilco Jansen, David Braam, Henk Wevers en Niek Wiggemans. Foto: Bram Beckmans Foto:

Branderbosch-Zuid hartveilig dankzij buurtbewoners

WINTERSWIJK – Eind oktober ging een groep van vijf ambassadeurs rond in een deel van de wijk Branderbosch. Dit met het doel het gebied hartveilig te maken. Dat is gelukt. De buurtbewoners van 140 adressen brachten samen 1715,- euro bij elkaar. Een prachtig resultaat waarmee er een AED gerealiseerd kon worden.

Door Bram Beckmans

Met een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan het hartritme door een elektrische schok weer herstellen bij een hartstilstand. Johan Esendam overkwam het. Hij overleefde het voorval dankzij een AED en is nu initiatiefnemer van de stichting Hart4Winterswijk. Daarmee zet hij zich samen met andere vrijwilligers in voor een hartveilig Winterswijk. De werkwijze van de stichting is duidelijk: "Op de kaart van Winterswijk hebben we overlappende cirkels aangebracht van 500 meter doorsnede. Binnen iedere cirkel zou een AED moeten komen, omdat deze afstand te doen is per voet." Wel gaat de stichting uit van burgerinitiatief in de wijk en die kwam er ook in de Branderbosch-Zuid. Wilco Jansen, David Braam, Henk Wevers, Niek Wiggemans en Henk Leemkuil stelden zich als ambassadeur beschikbaar en besloten langs te gaan in de wijk, om zo het benodigde bedrag voor een AED binnen te halen.

Hoge deelname
Tot de Branderbosch-Zuid behoren de gehele Jan Tooropstraat, Max van Damstraat, Piet Mondriaanstraat, Witstoom en Peperbus en delen van de Groenloseweg, Ravenhorsterweg en Rembrandtstraat. David Braam legt uit hoe de ambassadeurs ter werk gingen: "We verdeelden de wijk onder de vijf ambassadeurs en gingen de buurt in. Vervolgens belden we aan bij de mensen en brachten de noodzaak van een AED onder de aandacht." Niek Wiggemans: "We hielden een praatje en omdat het om je eigen buurt gaat, duurde dat soms wel een half uur. Maar dat is goed ook, we wijzen de buren erop dat iedereen te maken kan krijgen met een hartstilstand en het belang van een AED in zo'n situatie." Bijzonder was het feit dat veel mensen al hoogte hadden van de actie, vertelt David Braam: "De bewoners in de straten hadden onze vlaggen al gezien. Deze hadden we een aantal weken voor onze actie geplaatst. Het geld lag bij wijze van spreken al klaar." Bewoners die wilden meedoen konden kiezen voor drie opties: een eenmalig bedrag contant geven, een eenmalige afschrijving of donateur worden voor vijftien euro per jaar. Van al deze opties werd gebruik gemaakt en daarmee ligt het aantal deelnemers in de Branderbosch-Zuid hoog, 85 procent van de bezochte adressen besloot mee te doen. Daardoor kon er met een aanvulling van sponsorgeld van de stichting Hart4Winterswijk een AED gerealiseerd worden. Deze werd in de week van 6 november geïnstalleerd onder de carport van ambassadeur Wilco Jansen op de hoek van de Jan Tooropstraat en Max van Damstraat.

Tijd is allesbepalend
In het geval van een reanimatie gaat het vooral om tijd. Indien er binnen zes minuten een AED ter plekke is stijgt de overlevingskans aanzienlijk. Recent onderzoek wijst zelfs uit dat in gebieden waar een dicht netwerk van AED's te vinden is, de overlevingskans van een getroffen persoon 45 procent is. Burgerhulpverleners zijn hierbij onmisbaar. Indien zij aangemeld zijn via HartveiligWonen ontvangen zij bij een 112-melding waar mogelijk sprake is van een hartstilstand een oproep via hun telefoon. Dit gaat via lokalisering van hun mobiel. De hulpverleners in de omgeving van het slachtoffer ontvangen een oproep om of de AED op te halen, of naar het slachtoffer te gaan. Deze personen zijn vaak eerder ter plekke dan de ambulances en door tijdig te starten met de reanimatie wordt de overlevingskans vergroot.

Er zijn meer inzamelingsacties gaande voor Hart4Winterswijk, in verschillende wijken. Hiervoor kan de website van Hart4Winterswijk geraadpleegd worden. Ook is hier meer te lezen over de locaties van de AED's in Winterswijk, de procedure in geval van een hartstilstand of het aanmelden als burgerhulpverlener.


www.hart4winterswijk.nl