Daan Oxener met games teachers Kapchorwa. Foto: Eigen foto Daan Oxener
Daan Oxener met games teachers Kapchorwa. Foto: Eigen foto Daan Oxener Foto:

Daan Oxener: Achterhoeker in Oeganda

BORCULO/WINTERSWIJK - Daan Oxener is in 1984 in Winterswijk geboren en verhuisde vier jaar later naar Borculo. Na zijn middelbare school behaalde hij zijn bachelor bedrijfskunde en master HRM aan de Universiteit Twente. Hij kwam als consultant in het onderwijs terecht, maar toen had de passie voor sport al postgevat in zijn geest. Tijdens zijn studietijd werd hij sportcommissaris van de Nederlandse Studentenkampioenschappen, behaalde het diploma tennisleraar en gaf drie jaar tennisles in Enschede. Daan liep tijdens zijn studie stage in Togo en hield zich daar bezig met Youth Economic Empowerment. Vanaf die tijd besefte hij dat Afrika zijn hart had gestolen. Maar het zou nog tot 2014 duren voordat hij de definitieve stap vanuit Nederland naar het andere continent zou zetten.

Door Rob Weeber

From coach tot coach
Het avontuur lonkte, hij zocht nieuwe persoonlijke uitdagingen en gaf alle zekerheden in Nederland op. Samen met een studentenvriend Fred Cherich verhuisde hij naar diens geboortestreek Kapchorwa in Oost-Oeganda. Het gebied heeft een grote reputatie op sportgebied en al vele kampioenen voorgebracht, zoals Kiprotich, Cheptegei en Kipsiro. Daan wilde daar zijn kennis en ervaring met leiderschap en sportbegeleiding in een andere cultuur inzetten. "Ik wilde groeien, mijn persoonlijke leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen op het gebied van sportprojecten voor de jeugd. Het begeleiden van een team en het naar betere prestaties leiden, was altijd al een belangrijke drijfveer voor mij. Ik vind het belangrijk dat jongeren de tijd nemen voor sociale interactie, zichzelf ontwikkelen en aan de wereld presenteren. Door de overweldigende ervaring tijdens mijn stage in Togo en de mooie verhalen die ik over Afrika hoorde, besloot ik te emigreren. Ik wil in Oeganda Afrikaanse en buitenlandse sportliefhebbers bij elkaar brengen, elkaar laten inspireren en van elkaar laten leren. Ik wil die groep internationale sportliefhebbers als voorbeeldcoach inzetten en samen met hen nieuwe coaches en mentoren opleiden om de lokale bevolking te helpen hun lokale trots en zelfvertrouwen naar een hoger plan te tillen door de unieke kenmerken van de regio en de kracht van de bevolking te stimuleren. Iedereen heeft talenten, maar die moeten de kans krijgen om te worden ontwikkeld. Daarom heb ik in 2015 'From coach tot coach' opgezet. Met het Home of Talents project wil ik jongeren via sport hun talenten laten ontwikkelen. Mijn einddoel is om in 2030 800 jongeren via de sport op weg te hebben geholpen naar een zelfstandig bestaan."

Dependency syndrom
Dat het niet makkelijk is om als Europeaan in Afrika aan de slag te gaan, beseft Daan inmiddels, maar hij laat zich niet uit het veld slaan. Er is nog veel wantrouwen onderling in families en binnen gemeenschappen. 'Dependency syndrom' noemt hij dit, afhankelijkheidssyndroom. Het slaat op het oude koloniale tijdperk, de onderdrukking van de Oegandese regering en het bestaande, niet inspirerende schoolsysteem. De leefomstandigheden voor de jeugd zijn bovendien slecht en er is een hoge werkeloosheid. Veel families leven onder de armoedegrens en jongeren moeten eerder thuis meehelpen dan dat ze naar school mogen. Stimulering van creativiteit is onbekend en soms ook onbemind. Mensen stellen zich afhankelijk en wantrouwend op, ook naar Daan. Aan de andere kant wordt hij op een voetstuk gezet. Deze tegenstelling verstoort soms het proces van gelijkwaardigheid opbouwen en mensen in hun kracht zetten. Desalniettemin wordt er progressie geboekt en tonen steeds meer lokale coaches, sporters en leiders hun kracht en onafhankelijkheid. Met hen wil Daan 'From coach to coach' verder ontwikkelen en zijn einddoel halen.
Daan heeft inmiddels een Oegandese vriendin en wil daar zijn leven opbouwen. Maar heel ver in de toekomst wil hij ook weer niet kijken. Zijn doel is de komende tijd ook op andere plekken in Oeganda en Oost-Afrika meer trainings- en uitwisselingsprogramma's te gaan opzetten via het principe van Home of Talents. Verder wil hij het huidige sport skills center uitbouwen evenals het recent geopende Guesthouse Home of Friends. Het is een plek waar toeristen, studenten en professionals inspiratie kunnen opdoen en stage kunnen lopen op het gebied van sport and community development. Het is ook een mooie uitvalsbasis waarvandaan atleten een hoogtestage kunnen organiseren. Bovendien zijn er ook tal van outdoor mogelijkheden in de prachtige natuur daar.
Wie Daan wil ondersteunen in zijn projecten, kan informatie vinden op: www.fromcoachtocoach.com/nl