Klaas-Jan Huntelaar overhandigt het certificaat aan vice-voorzitter Pieter Tomesen. Foto: Marco ter Haar
Klaas-Jan Huntelaar overhandigt het certificaat aan vice-voorzitter Pieter Tomesen. Foto: Marco ter Haar Foto:

Certificaat voor jeugdopleiding FC Winterswijk

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - FC Winterswijk ontving vorige week uit handen van niemand minder dan Klaas-Jan Huntelaar het een kwaliteitscertificaat voor de jeugdopleiding. Het certificaat werd toegekend na een uitgebreid onderzoek.

Tomesen, donderdagavond vervanger van de verhinderde voorzitter Gerrit te Kolste, was blij met het certificaat. "We kunnen trots zijn op deze waardering. Dit is een compliment aan iedereen die bij de opleiding betrokken is, spelers, ouders, trainers en leiders. Maar we zijn nog maar onderweg, er moet nog veel gebeuren."
Het bestuur van FC Winterswijk besloot de KNVB en NMC Bright een onderzoek te laten doen omdat het wilde weten hoe goed de jeugdopleiding van de club is. "NMC Bright heeft een presentatie verzorgd en naar aanleiding daarvan heeft het bestuur besloten deze audit te laten doen. Het bestuur wilde weten waar de jeugdopleiding stond", aldus Boeyink.
En dus controleerden de KNVB en NMC Bright de jeugdopleiding van FC Winterswijk op 64 punten, zoals het technisch beleidsplan, het niveau van de opleiding, de trainers, de interne scouting, het aantal trainingsuren en het percentage zelf opgeleide spelers in het eerste zondagelftal. "Die mensen hebben gesproken met jeugdtrainers als Martijn Meerdink, Jesse Rutgers, Sander Westrum, Martijn Prinsen (nu niet meer actief bij FC Winterswijk, BK) en Justin de Zwart", aldus Van Zeist. "Ze hebben de accommodatie doorgelicht. De faciliteiten hebben ze gecontroleerd, waarbij ze onder meer hebben gekeken of er genoeg ruimte was om de trainen, de grootte van de groepen en het trainingsmateriaal. Ze hebben gekeken naar de onderlinge samenwerking tussen de trainers in verband met doorschuiven van spelers."

Tenslotte woonden de vertegenwoordigers van de voetbalbond en NMC Bright een aantal trainingen bij. "Ze waren heel content met ons werk bij de onderbouw: de kleine veldjes, het aantal balcontacten, het leerklimaat en het spelplezier. De trainers weten wat ze moeten doen", aldus Van Zeist. Boeyink: "De trainers krijgen de grote lijnen aangereikt, de trainingen vullen ze zelf in."
Van de 64 te beoordelen punten scoorde FC Winterswijk op zestig een voldoende. "Dat is het minimum", aldus Boeyink. Aan vier punten heeft de club minder aandacht besteed. Een daarvan is het gesprek van vertegenwoordigers van de club met ouders en kinderen. "Daar moet nog structuur in komen, een eenduidige lijn. Ja, daar gaan we nog wel aandacht aan bestede", aldus Boeyink. Wanneer dat zijn beslag krijgt, is nog niet duidelijk. Van Zeist: "Dat gaan we nog bekijken."

Het certificaat is drie jaar geldig. Dan volgt opnieuw een onderzoek van de KNVB en NMC Bright, dat sportverenigingen helpt bij het verbeteren van de prestaties en in Nederland geldt als de grootste expert op het gebied van certificering op het gebied van de sport. "Voordeel is dan dat we dan alle informatie op papier hebben", aldus Boeyink. FC Winterswijk heeft over drie jaar ook de mogelijkheid op te gaan voor het certificaat Regionale Jeugdopleiding, waarover dertig amateurclubs (waaronder het Doetinchemse DZC'68) beschikken en waarvoor de eisen uiteraard strenger zijn. Zo dient de vereniging dan te beschikken over drie op divisieniveau spelende jeugdteams te beschikken (FC Winterswijk heeft nu een divisieteam: de JO13-1). Zover wil Van Zeist echter nog niet denken. "Laten we eerst de organisatie nog strakker en beter neerzetten dan dat die al is en de communicatie en de faciliteiten voor zowel de prestatieve als de recreatieve tak nog verder verbeteren."


Verrassende uitslagen bij
WDV-huisdamtoernooi

WINTERSWIJK - Op de derde speeldag van het huisdamtoernooi, woensdag 8 november, werd er een apart sneldamtoernooi gehouden, met een speeltempo van 5 minuten per speler plus 5 seconden per gespeelde zet. Door die tijdsdruk is het een totaal andere discipline dan bij de andere wedstrijden.

Vooraf leken, de buiten mededinging meespelende WDV'ers, Gerwin Doornink en Augustin Saouadogo de te kloppen mannen te zijn. Achteraf bleek dit echter niet het geval te zijn. Het niveau van alle deelnemers bleek dicht bij elkaar te liggen, waardoor iedereen van elkaar kon winnen met verrassende uitslagen en eindstand tot gevolg.

Met nog één ronde te gaan stonden Ronald ten Hagen en Henk Freriks samen bovenaan. In een onderling duel mochten ze uitvechten wie het sneldamtoernooi zou winnen. Bij een gelijkspel zou Marcel Krosenbrink nog kunnen aansluiten. Spannend werd de strijd om de titel echter niet, want Ronald wist al vroeg in de partij een winnende damcombinatie uit halen en won daardoor het sneldamtoernooi. Marcel wist zijn laatste partij te winnen en werd daardoor 2e, Henk 3e.

De eindstand had echter net zo goed anders kunnen uitvallen, zo kwam Ronald in zijn partijen tegen Augustin en Herby Aalders nog goed weg, omdat mogelijke combinaties voor de tegenstander, mede door tijdnood, niet werden gezien.

De eindstand met puntentotaal van het sneldamtoernooi:
1. Ronald ten Hagen 8, 2. Marcel Krosenbrink 7, 3. Henk Freriks 6, 4. Augustin Saoudadogo (BM) en Gerwin Doornink (BM) 4, 6 Herby Aalders 1.

22 November is de laatste speeldag van het huisdamtoernooi inclusief prijsuitreiking.