Frank Massop bezig met zijn uitleg op de VVN-avond over verkeersregels. Foto: Lydia ter Welle
Frank Massop bezig met zijn uitleg op de VVN-avond over verkeersregels. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Opfriscursus verkeersregels: verhelderend en vermakelijk

WINTERSWIJK - Donderdagavond, iets na half acht. Een zaaltje van Boogie Woogie, bomvol met ruim veertig senioren, hangt aan de lippen van Frank Monasso, rijschoolhouder en bestuurslid van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Winterswijk. Het is weer tijd voor een opfriscursus verkeersregels.

Door Lydia ter Welle

Aan de hand van foto's vertelt Frank Monasso zijn verhaal. Duidelijk, met grappige weetjes tussendoor, en altijd checkend of zijn toehoorders begrijpen wat hij vertelt. In zijn presentatie zitten ook wat foto's die laten zien hoe het niet moet. Bijvoorbeeld die van die politiebus, die half op de stoep en half op de fietsstrook geparkeerd staat. "Dat mag niet, parkeren op de stoep of of die fietsstrook, dat weet de politie ook best. 'Maar ik denk dat we hier 'in functie' zijn, en dan mogen wij dat wel' was de reactie van de politie op de foto. Nou, tenzij het eten van een visje bij de viskraam bij de functie van politieagenten hoort, waren ze hier echt niet in functie", aldus Monasso. Met dit soort voorbeelden zorgt hij ervoor dat de informatie goed blijft hangen bij zijn toehoorders. In dit geval over wat de regels zijn voor de fietsstroken, van de rijbaan gescheiden door een doorgetrokken of onderbroken streep, en al of niet voorzien van een afbeelding van een fiets op het wegdek. Alleen met de afbeelding van de fiets is het echt een fietsstrook. Daar mag de automobilist de fietser niet hinderen door er te rijden, te stoppen of te parkeren.

Rijrichting
Er volgt meer uitleg, over de blauwe borden met een witte pijl. "Aan het begin van een straat kan zo'n bord staan, ten teken dat het eenrichtingverkeer is. Maar als zo'n blauw bord met een witte pijl rechtdoor staat langs de weg waarop je rijdt, betekent het dat je op die plek alleen de richting mag volgen die de pijl aangeeft, dus dat je niet mag afslaan." Monasso noemt als voorbeeld de situatie bij de spoorwegovergang in de Misterstraat/Misterweg. "Wie komt vanaf de kant van de Lidl, ziet net over de spoorbaan zo'n blauw bord met een witte pijl. Dat betekent dat je niet linksaf de Landbouwstraat in mag, daar. Wil je naar de Aldi of de Nettorama, dan moet je doorrijden via de Gasthuisstraat en Tuunterstraat om er te komen. Maar... kom je van de kant van cafetaria Misterende, dan staat het bord er alleen voor het Steenhouwerspad. Dat is een eenrichtingverkeersstraat, waar je vanaf de Misterstraat niet in mag. Maar het bord staat er niet voor de Landbouwstraat. Je mag dus wel rechtsaf de Landbouwstraat in. Nét over het spoor staat ook weer zo'n bord, voor de Hoge Hazel. Je mag dus niet rechtsaf slaan de Hoge Hazel in. Je mag iets verder wel linksaf slaan, richting zaal Nijenhuis. Want het bord geldt dus alleen voor de straat waar het net voor staat."

Advies: dimlicht
Ten aanzien van verlichting adviseert Massop om eigenlijk altijd dimlicht te voeren. "Want je bent verplicht om dimlicht te voeren als het zicht slecht is. En dat is - uiteraard - het geval in het donker of in de schemer, in een tunnel of bij slecht weer. Maar óók onder bomen is het volgens de wet nodig om verlichting te voeren. Dus: doe maar altijd dimlicht."

Aanrader voor iedereen die geen beginnend bestuurder meer is

Nieuwere auto's hebben vaak de zogenaamde 'daglichtverlichting'. Nadeel daarvan vindt Monasso, dat die verlichting meestal alleen aan de voorzijde van de auto zitten. "Dus als het zich minder wordt, moet je alsnog dimlicht voeren, want dan gaan ook je achterlichten aan. Daarom adviseer ik: doe maar standaard dimlicht. En groot licht: dat mag je zowel binnen als buiten de bebouwde kom voeren als het nodig is. Maar alleen als je niemand hindert. Niet alleen automobilisten: ook als een voetganger of fietser je tegemoet komt, moet je meteen dimmen."

Nog meer weetjes
"Een adviessnelheid mag je wel negeren, maar als je dat doet en je maakt brokken terwijl je meer dan anderhalf keer de adviessnelheid rijdt, moet je zelf de schade betalen. Je bent niet meer verzekerd!" |
"In een blauwe parkeerzone mag je de parkeerschijf gunstig voor jezelf instellen, afgerond naar halve uren. Bijvoorbeeld: het is één minuut over tien, dan mag je als begintijd half elf instellen."
"Als je als bestuurder de Misterade kruist, heb je voorrang op de voetgangers. Dat geldt dus ook als je als fietser bij de Hema de Misterade oversteekt: jij hebt voorrang op de voetgangers."
"Het is nog steeds gebruikelijk in deze regio om met piëteit om te gaan met een rouwstoet: stoppen, motor uit, radio uit, tot de stoet voorbij is. Dat is overigens niet verplicht, maar wel netjes. Een rouwstoet doorkruisen op een gelijkwaardige kruising is ook niet netjes. Maar het is alleen verboden als de rouwstoet herkenbaar is als rouwstoet. Dat betekent dat de eerste auto, de rouwauto, de zwarte vlaggetjes met wit kruis moet voeren, links- en rechtsvoor. Maar ook de volgauto's moeten herkenbaar zijn aan zwarte vlaggetjes, met een witte streep, links- en rechtsvoor. Wist u dat uitvaartorganisaties zoals Monuta daarvoor vlaggetjes beschikbaar hebben? In Winterswijk zelden gebruikt, elders in de regio bijna overal wel."
"Gelijkwaardige kruisingen: het stikt ervan in Winterswijk. Overal worden zogenaamde 'uitritconstructies' gemaakt voor zijstraten. Dan loopt het trottoir als het ware door. En dat betekent dat je, komend uit zo'n 'uitrit' aan alle verkeer op de kruisende weg voorrang moet verlenen. Ja, ook aan de voetgangers, of ze nu van links of van rechts komen!"

Zo kwam er tijdens de bijeenkomst een schat aan informatie voorbij. Op een zeer vermakelijke wijze gebracht, zodat de avond voorbij vloog. Frank Massop verzorgt twee maal per jaar namens VVN dit soort openbare, gratis 'bijspijkeravonden'.

De eerstvolgende is in maart. Maar hij komt desgevraagd ook bij verenigingen of andere groepen langs om zijn grote kennis op het gebied van verkeersregels te delen. Dat is gratis, maar een bijdrage aan het einde van de avond in de VVN-collectebus wordt op prijs gesteld. En is het zeker waard!