Taxussnoeisel inzamelen loont nog steeds. Foto: PR
Taxussnoeisel inzamelen loont nog steeds. Foto: PR

Taxusinzameling 'Snoei voor Leven' succesvol

REGIO - Op initiatief van de Lions Club Oost Achterhoek en van Ooijen Tuinen werden er ook dit jaar inzamelingsacties van taxussnoeisel gehouden.

De inzamelingen van afgelopen zomer hebben wederom een fantastische opbrengst opgeleverd. Meer dan 12.000 kilo taxussnoeisel heeft ervoor gezorgd dat er dit jaar 3500,- euro kan worden geschonken aan de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Daarnaast zorgt deze hoeveelheid snoeisel ervoor dat er aan tientallen mensen een geneesmiddel kan worden aangeboden in hun strijd tegen kanker. Dit is mogelijk gemaakt door alle mensen die een taxushaag, groot of klein, gesnoeid hebben in deze weekenden. Uit de taxus baccata wordt de stof baccatine geïsoleerd. Dit is de grondstof voor het geneesmiddel Taxol of Docetacel, een zeer efficiënt middel dat mede ingezet kan worden bij eierstok-, borst- of longkanker.

De inzamelingsactie 'Snoei voor leven' wordt al een aantal jaren uitgevoerd samen met van Ooijen Tuinen uit Lichtenvoorde. De inzameling vindt plaats in drie gemeentes in de Oost Achterhoek, Oost Gelre, Aalten en Winterswijk. Dankzij transport van Rouwmaat kan het snoeisel snel en in goede staat aangeleverd worden bij de afnemer Stolk Medical Plants. Dit laatste is erg belangrijk voor de kwaliteit van het product aangezien, zeker bij nat weer, het gehalte baccatine in het snoeisel snel terugloopt.

De afgelopen jaren zijn er in Nederland vele andere inzamelingen opgezet om Taxus snoeisel in te zamelen. Hierdoor is het aanbod in de markt sterk vergroot en de kwaliteit is nogal wisselend. Daardoor is er een zekere marktwerking ingetreden, hetgeen heeft geleid tot lagere geldelijke opbrengsten. Een aantal initiatieven is daardoor dit jaar gestopt met inzamelen omdat zij de kosten van inzamelen te hoog vinden ten opzichte van de opbrengsten.

Lions Club Oost Achterhoek en Van Ooijen Tuinen zijn van mening dat zij door moeten blijven gaan met inzamelen van taxussnoeisel, omdat zij er veel waarde aan hechten dat deze belangrijke grondstoffen niet verloren gaan. Doordat de organisatie toeziet op een hoge kwaliteit snoeisel zullen ze ook komende jaren verdergaan met het inzamelen van Taxus snoeisel in samenwerking met Stolk. Stolk heeft laten weten dat zij minder aanbod te verwerken heeft gekregen, maar dat de leveringen vanuit Aalten, Oost Gelre en Winterswijk van erg goede kwaliteit zijn en ze daarom graag verder willen samenwerken.