Wim Aalderink hoopt nog vele jaren het stadskantoor in te lopen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wim Aalderink hoopt nog vele jaren het stadskantoor in te lopen. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Wim Aalderink gekozen tot
lijsttrekker Winterswijks Belang

WINTERSWIJK – Op maandag 30 oktober hebben de leden van Winterswijks Belang (WB) Wim Aalderink unaniem gekozen tot de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Aalderink werd na de verkiezingen van 2014 wethouder. Hij hoopt het wethouderschap volgend jaar te kunnen voortzetten. "Ik wist wel dat het leuk werk was, maar ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden." Wordt hij geen wethouder meer, dan is hij bereid de gemeenteraad in te gaan. Eerste prioriteit heeft binnenkort het lijsttrekkerschap. Hij verwacht er succesvol aan te kunnen bijdragen dat WB opnieuw de grootste partij wordt. Aalderink wil een positieve campagne voeren. "Wij gaan niet met modder gooien."

Door brede ervaring breed inzetbaar

Door Bernhard Harfsterkamp

'Echte bestuurderspartij'
Om weer wethouder te kunnen worden zal hij na de verkiezingen moeten solliciteren. "Daar verandert WB niets aan." Over of en hoeveel wethouders WB kan leveren kan Aalderink nog niets zeggen. Dat ligt aan de verkiezingsuitslag en de onderhandelingen daarna. Het kan zelfs zo zijn dat WB in de oppositie terecht komt. Daar gaat de lijsttrekker echter niet vanuit.

"WB heeft laten zien dat we veel gedaan hebben voor de Winterswijkse bevolking. We waren zeker geen één onderwerp-partij. We zijn een echte bestuurderspartij geworden, die breed is georiënteerd."

In WB zijn mensen actief die bij landelijke verkiezingen op zeer uitlopende partijen van links tot rechts stemmen. "Maar de plaatselijke betrokkenheid staat voorop." De grootste partij worden is belangrijk, omdat WB dan het voortouw kan nemen bij de onderhandelingen voor een nieuw coalitie.
Directer betrokken dan verwacht
Aalderink denkt hij voldoende aansprekend en bekend is om stemmen te kunnen trekken. Hij vindt dat hij zijn werk als wethouder goed heeft uitgevoerd en dat hij ook wat heeft kunnen betekenen voor de bewoners. "Ik ben heel praktisch bezig geweest met dingen die direct effect hebben op het welbevinden van mensen." Als voorbeeld noemt hij de atletiekbaan van Archeus en de beachvolleybalvelden die hij als wethouder sport heeft kunnen realiseren. Momenteel werkt hij aan een plek voor een nieuwe ijsbaan. "Ik had verwacht meer op afstand te staan als wethouder, maar al snel bleek dat ik directer betrokken was." Hij heeft bij zijn werk goed gebruik kunnen maken van het netwerk dat hij al met zijn baan bij de bank en bij zijn bestuursfuncties in allerlei organisaties had opgebouwd. Daardoor kan hij ook gemakkelijk partijen met elkaar in verbinding brengen.

Portefeuille werk en inkomen met economie combineren
De wethouder vindt het niet verrassend dat hij lijsttrekker is geworden. "Het bestuur van WB houdt elk jaar gesprekken over de ambities voor de komende periode. Ik heb daarbij aangegeven dat ik graag wethouder wilde blijven. Maar als er een beroep op mij zou worden gedaan om lijsttrekker te worden, wilde ik dat met alle plezier doen." Dankzij zijn brede ervaring en belangstelling is Aalderink breed inzetbaar. Tijdens de verkiezingscampagne verwacht hij dan ook met iedereen goed de discussie te kunnen aangaan. Door de brede ervaring kan hij ook prima een andere portefeuille vervullen, al heeft hij wel een voorkeur voor een combinatie van werk en inkomen en economische zaken. Wat wel voor hem vaststaat is dat hij geen parttime-wethouder meer wil zijn, want als wethouder ben je meer dan 40 uur per week aan het werk.

Realistisch idealist
Aalderink waardeert de constructieve houding van de gemeenteraad. Daardoor kan hij zich zelfs voorstellen dat je Winterswijk met een minderheidscollege goed kunt besturen. Dat heeft weliswaar niet zijn voorkeur, maar met de deelname van zeven partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen is het afwachten of er nog wel heel grote partijen in de gemeenteraad zullen zitten. De wethouder heeft een progressief liberale achtergrond. Hij vindt zichzelf een realistisch idealist. Hij wil niet alleen zweven, maar ook wat bereiken. Hij vindt dat zijn idealisme blijkt bij onderwerpen als armoedebeleid en het asielbeleid. Hij had ook graag mee willen doen aan het experiment waarbij gemeenten de kans krijgen om op een andere meer maatgerichte manier met mensen met een uitkering om te gaan, maar de staatssecretaris wees de deelname van Winterswijk af. "Als er nog eens een mogelijkheid voor een experiment komt, doen we graag mee."

Al vele jaren actief in Winterswijk
Voordat Wim Aalderink politiek actief werd was hij onder andere rayondirecteur van de ABN-AMRO in Winterswijk. Nadat hij in 2005 de bank had verlaten is hij een tijd kleine zelfstandige geweest. Eerst bood hij zich aan als interim-manager, maar dat leverde te weinig werk op. Daarom schoolde hij zich om tot coach. Door de crisis werd er door bedrijven echter steeds meer beknibbeld op coaching. Daarom besloot Aalderink de koers wederom te wijzigen. Hij ging geschiedenis studeren. Hij haalde zijn Master in 2015, toen hij al wethouder was. Zijn historische kennis en belangstelling laat hij graag door klinken in zijn werk.

Voor zijn wethouderschap was Aalderink ook buiten zijn werk actief in de Winterswijkse samenleving. Hij was voorzitter van het bestuur van de schouwburg, voordat deze werd geprivatiseerd, en van de VVV. Begin 2014 was hij nog lid van de Raad van Toezicht van de stichting Zorgcombinatie Marga Klompé en voorzitter van de Stichting exploitatie Het Museum in het Hart van Winterswijk. Toen hij wethouder werd heeft hij deze functies beëindigd.

Wethouder Aalderink hoopt nog vele jaren actief te zijn voor de gemeente Winterswijk. Foto: Bernhard Harfsterkamp