Paul Toebes in de dugout bij zijn FC Winterswijk JO13-1. Foto: Bart Kraan
Paul Toebes in de dugout bij zijn FC Winterswijk JO13-1. Foto: Bart Kraan Foto:

Paul Toebes populairste sportvrijwilliger van Winterswijk

WINTERSWIJK – Paul Toebes is de populairste Winterswijkse sportvrijwilliger van dit jaar. Hij won namelijk de gemeentelijke voorronde van de verkiezing tot Clubheld 2017, georganiseerd door vijftien regionale dagbladen en de Nederlandse Loterij. De assistent-trainer van de FC Winterswijk JO13-1 en trainer van het G-team van de club behaalde 220 stemmen, waarmee hij nummer twee Petra ten Pas van gymnastiekvereniging Penta (173 stemmen) ruim voorbleef.

Door Bart Kraan

Uiteraard was hij blij met zijn zege, die voor hem als een volslagen verrassing kwam. "Dit is echt mooi, hier had ik niet op gerekend", aldus Toebes, die aanvankelijk niet eens wist dat hij genomineerd was. "Daar kwam ik pas een week nadat de verkiezing op 27 september was begonnen achter, omdat een begeleider van zorginstelling De Lichtenvoorde (Toebes is gehandicapt en woont begeleid, BK) me dat zei."
Dat hij verrast is door zijn zege, is te begrijpen. Toen Toebes erachter kwam dat hij was genomineerd, was het verschil met Ten Pas heel groot. Want Penta had meteen vanaf het begin, onder meer via Facebook, de aandacht op de nominatie van Ten Pas gevestigd, wat haar veel stemmen had opgeleverd. ''Bij de eerste tussenstand stond ik, geloof ik, zo'n vijftig punten achter. Toen dacht ik dat ik kansloos was."
Maar die achterstand was voor Max Le Roux, als stagiair van de afdeling Sport en Bewegen van het Graafschap-college eveneens assistent-trainer van FC Winterswijk JO13-1 en dit seizoen ook trainer van het G-team, het teken om een campagne voor Toebes te beginnen. Het was ook Le Roux die zijn 'collega' had genomineerd. "Omdat hij zich ondanks zijn handicap voor de volle honderd procent inzet'', aldus Le Roux. ''Ik werk met gehandicapte mensen en weet dat velen van hen bij de pakken gaan neerzitten, maar dat doet Paul helemaal niet. En hij is altijd bescheiden, ik vind dat onze stille kracht ook wel eens op de voorgrond mag staan."

Le Roux bracht de nominatie van Toebes onder de aandacht van de leden van FC Winterswijk door een verhaaltje over zijn inbreng bij de teams waarbij hij betrokken is, op de clubsite te laten plaatsen. Dat stukje hing hij ook op twee plekken in het clubhuis op. "Hij heeft ook via Facebook mensen gevraagd om op mij te stemmen. En hij heeft veel mensen persoonlijk benaderd, ook bij FC Winterswijk. Ik ben de laatste tijd in de kantine regelmatig aangesproken door leden die ik helemaal niet ken met de mededeling dat ze op mij hadden gestemd." Le Roux zorgde er ook voor dat een fout in de tussenstand werd gecorrigeerd. Want Toebes stond twee keer vermeld, een keer met Fc Winterswijk achter zijn naam, de tweede keer met fc Winterswijk erachter. "Hoe dat kan, weet ik ook niet. Maar Max heeft met de organisatie gebeld en gemaild en uiteindelijk werden beide scores bij elkaar opgeteld."

Meeste stemmen van Winterswijk voor Paul

De inspanningen van Le Roux om stemmen voor Toebes te werven, leidden ertoe dat het verschil bij de tweede tussenstand al een stuk kleiner was (148 stemmen voor Ten Pas en 143 voor Toebes) en dat Toebes uiteindelijk met groot verschil zijn concurrente voorbleef. Voor de volgende ronde – waarin dagblad De Gelderlander gisteren, toen deze krant al ter perse was gegaan, uit de beste drie gemeentelijke winnaars de regiowinnaar heeft gekozen - kwam Toebes niet in aanmerking. Daarvoor was het verschil met de beste drie gemeentelijke winnaars te groot. Ter vergelijking: de beste gemeentelijke winnaar was Jurgen van de Groes van voetbalclub AWC uit Wijchen met 480 punten, terwijl Frank Roos van de Aaltense atletiekvereniging AVA'70 en Geert Wieggers van voetbalclub GSV'38 uit Giesbeek respectievelijk 387 en 312 stemmen behaalden. Toebes werd met zijn 220 stemmen uiteindelijk tiende. ''Maar ik vind het niet erg dat ik de regiofinale niet heb gehaald. De overwinning in Winterswijk is al heel wat." Wie nationaal clubheld wordt, wordt volgende week duidelijk als de vijftien regiowinnaars gaan proberen een jury te overtuigen. De winnaar krijgt 10.000 euro voor zijn of haar vereniging.

Dit seizoen is al weer het derde dat Toebes als assistent-trainer bij FC Winterswijk JO13-1 actief is. Daarvoor was hij assistent bij de D2, waar hij aan de slag ging omdat hij graag iets bij de jeugd van zijn club wilde doen. "Dat heb ik bij Jan Elferink (trainer G-team waarin Toebes destijds nog voetbalde, BK) aangegeven. Hij is naar jeugdvoorzitter Bert Grevers gegaan, die heeft op zijn beurt het met toenmalig D2-trainer Gilles Kluitenberg voor elkaar gemaakt. Toen een aantal jongens van dat team naar de D1 ging, heb ik gevraagd of ik assistent bij dat elftal mocht worden. Want ik had goed contact met die spelers en hun ouders."
Aanvankelijk assisteerde hij Wim van Zeist, nu hoofd jeugdopleiding van FC Winterswijk. Dat was wel even wennen voor Toebes. "Eerst schrok ik wel van zijn optreden, want hij is heel direct. Maar ik kon het wel goed met hem vinden en heb veel van hem geleerd, onder meer tactische dingen en hoe je die jongens moet aanspreken."
Nu is hij voor het tweede seizoen assistent van Martijn Meerdink, hoofdtrainer van de JO13-1 en zelf assistent-trainer bij het eerste zondagteam van FC Winterswijk. "Dat bevalt prima. We hebben ook een leuke groep en een fijne staf. Ik voel me ook geaccepteerd door de groep. Dat is altijd wel het geval geweest. Toen ik begon, was ik wel benieuwd naar de reacties van spelers. Maar ik heb nooit vervelende opmerkingen gekregen."
Dit is het eerste jaar dat Toebes, met Le Roux, op woensdagavond het G-team, waarvan hij zeventien jaar aanvoerder was, traint. "En als het kan, ben ik er tijdens de thuiswedstrijden bij als coach. Nee, ik vind het niet lastig om die jongens te trainen omdat ik met hen heb gevoetbald. Ik voel me wel geaccepteerd als trainer. Ik had eerder de indruk dat zij het lastig vonden dat ik nu hun trainer ben. Maar dat is nu al een stuk minder." Om zich verder te ontwikkelen als trainer, wil Toebes de cursus Jeugd Voetbal Trainer (JVT) gaan volgen. "Maar die cursus kan nog niet worden gehouden, omdat er nog niet genoeg belangstelling is. Pas als er voldoende deelnemers zijn, gaat die cursus door.''