Schrijver van boeken over Normaal, katholieke kerk en de gewone man. Foto: T.P. de Boer
Schrijver van boeken over Normaal, katholieke kerk en de gewone man. Foto: T.P. de Boer Foto:

De gewone man bestaat nog steeds

Al duizenden jaren onbekend en gebruikt

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Politici voeren de gewone man graag op, als ze bijvoorbeeld willen uitleggen waarom het nodig is dat er een strenger vluchtelingenbeleid moet komen. Ook de voorstanders van een referendum hebben het over de gewone man, die graag vaker zijn mening over belangrijke onderwerpen wil geven. Vaak wordt die man daarbij afgeschilderd als iemand die bang is voor de moderne tijd en het liefst in een wereld van 50 jaar geleden wil leven, toen de wereld nog overzichtelijk was en geluk heel gewoon was. Bestaat deze gewone man werkelijk? Historicus Jos Palm, geboren in de Achterhoek, zal er antwoord op geven op donderdag 16 november om 20.00 uur tijdens een lezing van boekhandel Kramer in het Doopsgezind kerkje.

Soldaat, slaaf, boer, fabrieksarbeider
In de geschiedschrijving is altijd weinig aandacht besteed aan de gewone man. De grote gebeurtenissen, de oorlogen, de veroveringen, de ontdekkingsreizen en de antieke bouwkunst zijn uitgebreid beschreven. De vorsten, de geestelijke leiders, de helden, de legeraanvoerders en de wereldleiders staan centraal. Over de gewone man wordt nauwelijks gesproken. Een naam krijgt die nooit. De gewone man is de onbekende gesneuvelde soldaat, is de slaaf die onder erbarmelijke omstandigheden mee heeft geholpen om de piramides en andere wereldwonderen te bouwen, is de fabrieksarbeider die ploetert zonder er veel beter van te worden of is de eenvoudige boer zonder wie er voor de hoge heren geen eten en drinken was geweest. Jos Palm wil dit beeld corrigeren. Daarom schreef hij 'De gewone man. Een kleine mensheidgeschiedenis'. Het boek is opgezet als een algemene geschiedenis, die in vogelvlucht de tijd vanaf de prehistorie tot in de moderne tijd beschrijft. Maar dit keer worden de Caesars, Alexanders, Napoleons en Hitlers slechts zijdelings genoemd. In dit geschiedverhaal staat de gewone man volop in de schijnwerpers.

Boeken over Normaal en de kerk in Zeddam
Jos Palm is in 1956 geboren in Zeddam. Hij volgde de lerarenopleiding en deed daarna het doctoraal geschiedenis aan de universiteit van Utrecht . Elke zondag tussen tien en twaalf uur is hij te horen op NPO Radio 1 als een van de presentatoren van het programma OVT (Onvoltooid verleden tijd), het programma met gesprekken en reportages over de geschiedenis. Hij was ook een van de oprichters van het Historisch Nieuwsblad, het blad waarin op een toegankelijke wijze geschreven verhalen staan over de historie. Zijn Achterhoekse wortels komen naar voren in 'Oerend hard. Het onmogelijke høkersleven van Bennie Jolink' uit 2005. In 'Moederkerk. De ondergang van rooms Nederland' uit 2012 koppelt hij een beschrijving van de teloorgang van de katholieke kerk in de jaren zestig aan het verhaal van zijn moeder in Zeddam. Ook in zijn nieuwe boek is er de relatie met de familiegeschiedenis, want Palm is de zoon van een gewone man.

Misbruik van de gewone man?
In de jaren zeventig is Palm actief geweest in de SP, de partij die precies wist wie de gewone man is en wat die wil. Hij kijkt daar nu met gemengde gevoelens op terug en heeft er daarom ook moeite mee dat politici als Rutte en Buma precies denken te weten wat de gewone man wil. In zijn lezing zal hij daar de nodige kanttekeningen bij plaatsen. Maar hij zal ook mooie verhalen vertellen over de belevenissen van de gewone man in de afgelopen 3000 jaar. Kaarten voor de lezing van Jos Palm kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar bij boekhandel Kramer of op 16 november zelf bij het Doopsgezind kerkje.

Omslag van de ode aan de gewone man. Foto: p.r.