Christine Kuiper, Alie Grooten, Mariejan Wientjes en Wim Aalderink vormen forum tijdens symposium Sociaal Steunpunt. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Christine Kuiper, Alie Grooten, Mariejan Wientjes en Wim Aalderink vormen forum tijdens symposium Sociaal Steunpunt. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Geen armoede meer in
Winterswijk in 2040

Meer verantwoordelijk-heid nemen voor mensen die in armoede leven

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Wethouder Wim Aalderink liet zich tijdens het mini-symposium van het Sociaal Steunpunt van zijn meest ambitieuze kant zien. Hij wil dat er in 2040 geen sprake meer is van armoede in Winterswijk. Het steunpunt kan zich wat hem betreft dan ook opheffen. "Jammer dat we nodig zijn, goed dat we er zijn", is al een tijdje het motto van voorzitter Will de Graaff. Dat zal voorlopig niet veranderen, want armoede is moeilijk in korte tijd helemaal uit te bannen. Dat betekent dat het nuttige werk van het steunpunt, zoals de voedselbank en het helpen van individuele mensen, nog wel even noodzakelijk zal blijven. Het mini-symposium maakte wel duidelijk dat de aanpak van de armoede snel anders zal worden.

Armoede van alle tijden?
Pas in 2040? Ook dat kan een reactie zijn. Dat er nog steeds armoede bestaat zal door de zo'n honderd aanwezigen tijdens de viering van het tienjarig bestaan betreurd zijn. Zij vinden als vrijwilliger, als professioneel hulpverlener, als gemeenteraadslid en wethouder armoede een schrijnend probleem dat er niet meer zou moeten zijn. Dat er over ruim 20 jaar geen armoede in Winterswijk meer zal zijn is een grote uitdaging. Dat maakte wethouder Aalderink in zijn bijdrage aan het symposium meer dan duidelijk. Omdat hij ook historicus is, kon hij het niet laten om terug te gaan in de tijd. Daaruit bleek dat armoede van alle tijden is. Vanaf de tijd dat de eerste dorpen en steden in het Midden-Oosten bestaan is er een onderklasse ontstaan, van wie de welgestelden het vanzelfsprekend vonden dat die in armoede leefde. Pas vanaf de 19de eeuw veranderde dat een beetje. Na de industrialisatie werd steeds vaker ingezien dat armoede mensonwaardig is. Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw werd armoedebestrijding een zaak van de overheid en werden allerlei sociale wetten (AOW, Bijstand) aangenomen.

Mee kunnen doen
Van armoede is volgens de Verenigde Naties sprake wanneer mensen niet zelf kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften: een dak boven het hoofd en elke dag eten en drinken. Wim Aalderink verbreedde de definitie voor Nederland. "Deelnemen aan een sociaal netwerk en met sport en ontspanning bezig kunnen zijn worden als secundaire levensbehoeften beschouwd. Maar die zouden hier ook primair moeten zijn. Meedoen moet het streven zijn." Aalderink wilde niet over bittere armoede spreken omdat bijna iedereen een dak boven het hoofd en eten heeft. "Maar er is wel krapte en dat is reden voor extra aandacht." Hij somde enkele cijfers voor Winterswijk op. Twintig procent van de bewoners heeft moeite om rond te komen. Duizend mensen leven van een absoluut minimum. Dat zijn niet alleen mensen met een uitkering, maar ook werkenden. Voor tien procent is sprake van een laag inkomen. Elf procent van de kinderen leeft in een huishouden waar armoede bestaat. Hiertegen wordt door de gemeente en door het Sociaal Steunpunt en andere maatschappelijke organisaties veel gedaan. "Maar dat is niet genoeg", zei de wethouder.

Van dubbeltjes kwartjes maken
Ondanks alle goede bedoelingen zei Aalderink dat armoedebestrijding vooral symptoombestrijding is. Winterswijkers worden geholpen bij het afbouwen van schulden. Ze krijgen ondersteuning om wel aan de samenleving deel te kunnen nemen. De echte oorzaken worden echter niet aangepakt. Dat wil de gemeente veranderen. Aalderink constateerde dat wie nu in armoede leeft vaak ouders en grootouders heeft, die ook al moeite hadden om rond te komen. "Eenmaal een dubbeltje altijd een dubbeltje." Aalderink wil dat doorbreken. "Ik wil dat de dubbeltjes kwartjes worden." De ambitie is daarom om uiterlijk in 2040 de structurele armoede te hebben uitgebannen. Hoe precies weet de wethouder nog niet. Daarvoor gaat de gemeente in 2018 een plan van aanpak maken. Hij wil bijvoorbeeld een echte aanpak van schulden. Niet kortstondig helpen, maar zorgen dat de schulden niet terugkeren. Daarbij hoort het vroegtijdig herkennen van armoede. Dat is lastig, maar daar ligt een taak voor iedereen. Worden er ergens problemen gesignaleerd dan moeten ze worden doorgegeven aan de gemeentelijke armoedebestrijders, zodat er meteen een hulptraject kan komen. "Wij willen meer verantwoordelijkheid voor mensen die in armoede leven. Is dit te idealistisch? Onhaalbaar?" Volgens Aalderink niet. "Wij gaan er voor om dit in 2040 te realiseren."


Werkcafé Winterswijk helpt

WINTERSWIJK - Op donderdag 16 november houdt Werkcafé Winterswijk een bijeenkomst voor werkzoekenden uit Winterswijk en omgeving. De bijeenkomst begint om 19.45 uur, inloop vanaf 19.30 uur bij Grand Café Willinks aan de Wooldstraat 61 in Winterswijk. De toegang is gratis.

Je bent werkloos en je wilt weer aan het werk. Dat kan snel gaan maar het kan ook een tijdje duren voor je een baan vindt. Tijd om te onderzoeken wat je echt wilt! Wat is je ideale baan? Waar kan je je talent in kwijt? Hoe benut jouw capaciteiten? In de workshop onderzoeken we jouw talenten en mogelijkheden. Je zet jezelf in je kracht en daardoor ook in de schijnwerpers voor werkgevers. Adviesburo Doen! helpt bij dit onderzoek. Daarbij gebruikt men niet alleen het hoofd, maar ook de voeten.

Om er zeker van te zijn dat iedereen een zitplaats heeft worden belangstellenden verzocht zich aan te melden via werkcafewinterswijk@gmail.com of www.werkcafewinterswijk.nl. De entree is gratis.