De groep anno 2017 met uiterst rechts Martijn Kooistra en voor hem Joanne Grooten. Foto: Leander Grooten
De groep anno 2017 met uiterst rechts Martijn Kooistra en voor hem Joanne Grooten. Foto: Leander Grooten Foto:

Nog eenmaal SonRise op podium

ACHTERHOEK - Wie in de regio naar een laagdrempelig gospelevenement wilde gaan, kon naar Jeugdkerk SonRise. Een flinke dosis uptempo gospelsongs omkleed met een lichtshow, afgewisseld met een inhoudelijk woord. Het speelde zich af in sporthallen of buurthuizen en de artiesten waren jonge muzikale christenen. In 2016 besloot de bassist van SonRise via Facebook te memoreren aan 'die leuke tijd', en er bleek voldoende animo om het beste nog eenmaal eruit te halen. Op 11 november is het weerzien een feit.

Door Leander Grooten

"We sloten het eigenlijk nooit echt af. Dat willen we nu alsnog doen." Aan het woord is Aaltenaar Martijn Kooistra, organisator van de Praise & Worship Night op 11 november. "Op deze manier sluiten we een vruchtbare periode af, zonder te blijven hangen in nostalgie. We pakken uit met een avondvullend programma in Aalten met de leden van weleer."

Zuid Afrika
In 2014 stopte de bevlogen groep. "Leden studeerden buiten de Achterhoek, kregen fulltime werk of stopten om andere redenen." Ze wonen nu in Nijmegen, Utrecht en zelfs in het buitenland. "Onze drummer uit Winterswijk werkt als geluidstechnicus in de miljoenenstad Pretoria in Zuid Afrika. Hij komt speciaal voor dit concert terug."

Indrukwekkend
In zeven jaar tijd heeft de groep achttien evenementen georganiseerd in de Oost-Achterhoek. In totaal deden er zo'n zeventig mensen aan mee en elke editie werd bezocht door drie- tot vijfhonderd mensen. Daarnaast begeleidde de groep tientallen kerkdiensten in de regio. Het is een indrukwekkende optelsom voor een groep tieners met bijzondere talenten. Medeorganisator Joanne Grooten licht toe: "De jongsten waren toen veertien jaar. Doetinchem, Winterswijk, Varsseveld, Hummelo, Ruurlo, we komen overal vandaan."

Muurtjes afbreken
De Achterhoek kent vele kerkgenootschappen. Binnen SonRise was het vooral van belang christelijk te zijn. SonRise bestond uit leden van verschillende kerken, evangelisch, PKN, katholiek, Pinkstergemeente, enzovoorts. "Het ging er niet om in welke kerk je kwam, SonRise wilde juist de kerkmuurtjes afbreken, maar het wel over geloven hebben met elkaar. Dat is in veel opzichten vooruitstrevend binnen de christelijke wereld," aldus Kooistra.

Kruising tussen kerk en concert
De avonden van SonRise laten zich niet makkelijk beschrijven. "Het is in elk geval geen kerkdienst!" De funk-, rock- en popbeats doen eerder denken aan een live concert, als de professionele licht- en geluidsshow dat al niet deed.
Kooistra: "Geloven is persoonlijk, de kerk is een groep mensen die zich verenigen. Bij SonRise kun je komen om te luisteren, maar ook om mee te zingen en dansen. Of je nu heel veel of weinig op hebt met de kerk, je vindt je plek bij SonRise."
Predikant Marten Jan Kooistra is aangetrokken voor het gesproken woord. Martijn Kooistra: "Hij is mijn vader en was tot deze zomer dominee in Aalten. Maar hij was ook vanaf het begin betrokken bij Sonrise. Hij woont nu in Woudenberg, maar komt voor SonRise terug op het ouwe thuishonk."

Nog eenmaal
In de Zuiderkerk in Aalten laat SonRise voor de allerlaatste keer van zich horen, om een tijdperk af te sluiten. Het evenement is gratis toegankelijk en begint om 20.00 uur. In een avondvullend programma brengen zij het beste uit hun repertoire met de vaste kern van zangeressen, muzikanten en technici. In de afgelopen maanden is intensief gerepeteerd, naast het ophalen van herinneringen. "Het vuurtje brandt nog steeds bij iedereen, dat voelt echt super. Het belooft een mooie avond te worden," besluit Joanne Grooten.


www.facebook.com/jeugdkerksonrise