Sint Nicolaas op weg naar het oude raadhuis. Foto: PR
Sint Nicolaas op weg naar het oude raadhuis. Foto: PR Foto:

De Sint komt toch naar Sinterswijk

WINTERSWIJK - Direct na zijn aankomst in Dokkum zal Sinterklaas met zijn gevolg toch doorreizen naar Winterswijk. Even leek het erop dat Sinterklaas helemaal niet zou komen nu Thijs van Beem geen burgemeester meer is van Winterswijk. Gelukkig heeft de nieuwe burgemeester, Joris Bengevoord, kordaat ingegrepen en staat het oude raadhuis weer volledig tot de beschikking van de goed heiligman, en gaat het sinterklaasfeest aan Winterswijk niet stilletjes voorbij.

Op zaterdag 18 november om 13.40 uur arriveren de Goedheiligman en zijn pieten op het treinstation van Winterswijk. Vanaf dat moment wordt de plaats tijdelijk omgedoopt tot Sinterswijk en is er niets wat het leukste kinderfeest van het jaar in de weg zal staan. Of toch? Vanaf het station vertrekt het gezelschap, onder begeleiding van de pietenband, richting het oude raadhuis, alwaar burgemeester Joris Bengevoord hen rond 14.15 uur welkom zal heten. Voorafgaand zal de dj-piet er bij het raadhuis alvast een groot muzikaal feest van maken. Na de ontvangst op het bordes gaat de hele club achter de muziek aan. De trouwe schimmel Amerigo brengt de Sint door alle winkelstraten om iedereen te begroeten.

'Sintfie'
Dit jaar is er een 'sintfie-actie'. Het thema van 2017 is: 'Piet Mondriaan'. Wie in aanmerking wil komen voor een leuke verrassing, moet een vrolijke foto van zichzelf, met het favoriete Mondriaanmomentje, en deze op de Facebookpagina van Stichting Sint Nicolaasactiviteiten - Winterswijk plaatsen.

Sinterklaas leest voor
Op dinsdag 28 en woensdag 29 november zal Sinterklaas traditiegetrouw gaan voorlezen in het oude raadhuis. Op beide dagen zal Sinterklaas van 17.30 tot 18.00 uur, van 18.15 tot 18.45 en van 19.00 tot 19.30 uur een leuk boek ter hand nemen om voor te lezen. Wie daar bij wil zijn, kan de gratis toegangskaartjes vanaf 20 november afhalen bij de VVV in Sinterswijk.


Onthulling Phoenixmonument

WINTERSWIJK/KOTTEN - Het is bijna 170 jaar geleden dat het schip de Phoenix op het Michiganmeer met 151 Nederlanders, waaronder 74 Winterswijkse emigranten (jong en oud) naar de bodem van het meer verdween doordat de machinekamer in de brand was gevlogen. Na een tijd van voorbereiding realiseren de werkgroep emigratie van de Stichting Historische Kring en de Vereniging Het Museum een herinneringsbord op de oude begraafplaats aan de Singelweg. Met de financiële ondersteuning van Hans Tenbergen (helft prijzengeld van de Geschiedenis Onlineprijs) en de Vereniging Monumentenbelangen Winterswijk en met medewerking van de gemeente kan op zaterdagochtend 18 november om 10.30 uur het informatiebord door burgemeester Bengevoord worden onthuld. Geïnteresseerden zijn welkom.