FC Winterswijk-aanvaller Cornelis Hofman zoekt het duel met Tubantia-speler Frank Teuiten op. Foto: Marco ter Haar 
FC Winterswijk-aanvaller Cornelis Hofman zoekt het duel met Tubantia-speler Frank Teuiten op. Foto: Marco ter Haar 

Teleurstellende generale van FC Winterswijk

Zaterdag derby tegen Longa '30

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – De generale repetitie voor de Achterhoekse derby van zaterdag tegen het Lichtenvoordse Longa'30 in de eerste zondagklasse E is voor FC Winterswijk op een teleurstelling uitgelopen. De ploeg van trainer John Gielink verloor op het Hengelose sportpark De Bijenkorf met 2-0 van het Tubantia van voormalig FC Winterswijk-oefenmeester Eric van Zutphen, dat na twee nederlagen en drie gelijkspelen haar eerste competitiezege boekte.

Spelers en begeleiding van FC Winterswijk zochten na afloop teleurgesteld de catacomben op, ook in de wetenschap dat het spel niet best was geweest. Zeker niet in vergelijking met de thuiswedstrijd tegen Rigtersbleek van zondag een week geleden toen FC Winterswijk met name na rust gedegen presteerde. "We hebben niet ons niveau gehaald'', gaf aanvaller Cornelis Hofman aan. "Geen idee waar dat aan ligt, op die vraag kan ik nu geen antwoord geven. We hebben terecht verloren."

Gielink had zijn ploeg op een paar plekken gewijzigd. Er was een basisplaats voor middenvelder Roald Vink. Daardoor verhuisde Job Harmsen naar de linkerflank, wat ten koste ging van Hofman die dus op de bank begon. "Job moest hangend, tussen de linies spelen, daar is hij wel goed in", aldus de aanvaller, die al na 25 minuten moest invallen omdat Harmsen er geblesseerd uit moest. Aanvankelijk leek er voor FC Winterswijk nog niet zo veel aan de hand. Zonder groots te spelen, controleerden de gasten het duel en kregen ze ook wel kansen. Maar de thuisclub was nog het dichtst bij een goal toen Ramijson Isik de onderkant van de lat raakte. Na de pauze ging het vrijwel meteen mis voor FC Winterswijk dat bij een corner niet adequaat uitverdedigde hetgeen Tubantia-rechtsback Gabriel Youssef met een schot van buiten het strafschopgebied afstrafte: 1-0. "Mijn fout", zo toonde Hofman zich schuldbewust. "Die bal werd gemist door vier of vijf man, maar ik had sneller bij die verdediger moeten zijn. Hij schoot hem trouwens wel heel mooi in."

Nauwelijks drie minuten later werd het 2-0 toen Philippe de Bruijn van dichtbij kon intikken. Gielink bracht daarna aanvaller Dimitri Dekker in voor verdediger Kay Redeker waardoor de gasten net als in de slotfase van de uitwedstrijd tegen Stevo met vier spitsen gingen spelen. Toen pakte die zet goed uit omdat invaller Lenn Redeker en spits Ilhan Nalovic (vanaf de strafschopstip) een 1-0 achterstand ombogen in een 1-2 zege. Maar eergisteren zette die wijziging geen zoden aan de dijk. Want Nalovic gaf in buitenspelpositie een rollertje van Dekker nog een laatste tik en zag zijn goal worden afgekeurd. En Hofman stuitte een op een met Dwars op de doelman door de bal op diens lichaam te schieten. "Ik weet niet of die goal van Ilhan buitenspel was", aldus Hofman. "Maar Ilhan en Dimitri hadden beter naar elkaar moeten kijken."
Over zijn gemiste kans was de vleugelspits duidelijk. "Ik had die bal gewoon over de grond in de hoek moeten leggen."

Voor Hofman was het duel tegen Tubantia zijn zesde competitieduel na zijn overstap van FC Trias, waar hij vijf jaar had gespeeld. "Ik wilde een stap hoger, vond dat ik daar aan toe was. Ik heb gekozen voor FC Winterswijk omdat het voor mij bekend terrein is (voor zijn overstap naar FC Trias voetbalde Hofman bij WSW, de jeugdafdelingen van WVC, SKVW en vv Winterswijk die voor het ontstaan van FC Winterswijk al drie jaar hadden samengewerkt, BK). En ik zit in de vriendengroep FC3636 waarvan ook verschillende spelers van FC Winterswijk deel uitmaken."

Bovendien kon hij het niet vinden met FC Trias-trainer Jos Heutinck. ''We hadden geen goede verstandhouding, het botste af en toe'', aldus Hofman, die helemaal van de situatie begon te balen toen hij eind vorig seizoen van de Zieuwentse oefenmeester te horen kreeg dat hij deze voetbaljaargang minder zou gaan spelen. ''Ik zou de vijfde vleugelspits worden. Waarom weet ik niet, ik heb er ook niet veel meer op uitgedaan.''
Desondanks wil hij geen verkeerd woord over FC Trias horen. ''Een mooie club, waar ik het prima naar mijn zin had. Ik heb er ook altijd gepresteerd, ben er, geloof ik, drie keer topscorer geworden. Ik heb ook nog contact met sommige spelers. Nee, ik vind het helemaal niet leuk dat het zo slecht met het eerste team gaat, dat doet mij absoluut geen goed", aldus Hofman die met het laatste deel van zijn opmerking verwijst naar de penibele situatie waarin het vlaggenschip van FC Trias met een punt uit zes duels en de laatste plaats in 3C zich bevindt.
Bij FC Winterswijk bevalt Hofman het uitstekend. ''Het gaat goed, we hebben een leuk team. Ik heb ook al best veel gespeeld, ik had wel verwacht dat ik minuten zou gaan maken, maar had niet gedacht dat ik bijna iedere wedstrijd in de basis zou staan'', aldus de vleugelspits, die tegen Tubantia voor het eerst reserve was. Hofman, die tegen Quick 1888 en BWO heeft gescoord, kan wel merken dat hij nu op een hoger niveau voetbalt. "Conditioneel en voetballend is de eerste klasse heel sterk. Vooral conditioneel merk ik dat, voetballend heb ik er niet veel moeite mee."
Hofman maakt zaterdag (aanvang: 18.00 uur) met FC Winterswijk-Longa'30 voor het eerst een Achterhoekse derby mee. ''Een mooie wedstrijd, ik kijk er echt naar uit. Ja, dan hoop ik natuurlijk wel dat ik in de basis sta. En dan scoren zou helemaal geweldig zijn.''