Een scène uit The Nile Hilton Incident. Foto: PR
Een scène uit The Nile Hilton Incident. Foto: PR Foto:

Filmhuis Winterswijk: The Nile Hilton Incident

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 14 november om 18.30 en 21.00 uur de film The Nile Hilton Incident. De voorstellingen zijn in servicetheater Skopein aan de Meddosestraat. Reserveren is verplicht en kan - bij voorkeur - via www.skopein.nl of eventueel via tel. 0543-521515.

Caïro, begin 2011, de periode vlak voor de revolutionaire onlusten op het Tahrirplein. In die miljoenenstad is Noredin Mustafa (we herkennen wellicht hoofdrolspeler Fares Fares uit Scandinavische films die eerder in dit Filmhuis draaiden) is politieman. Net als voor al zijn collega's bestaat ook zijn werkdag uit het ophalen van geld. Corruptie hoort net zo bij het dagelijks leven van een Egyptische politieman als roken. En ook Noredin paft wat af, de sigaret wordt al opgestoken als het lijk nog in een plas bloed op de hotelkamer van het Nile Hilton ligt. Dat lichaam is van een bekende zangeres.

Noredin heeft eerst niet zo'n zin om de zaak uit te zoeken, maar het wordt toch wel interessant als het spoor naar de hoteleigenaar wijst. Dat is een man die kennissen heeft in de elite van het land, tot aan president Mubarak zelf. Van zijn superieuren krijgt Noredin dan te horen dat de zaak al is opgelost. Zelfmoord. Dan bijt Noredin zich in de zaak vast.
'The Nile Hilton Incident' is een politieke thriller die de politieman langs de rand van de Egyptische afgrond brengt. Noredin maakt kennis met de machtige politieke elite van zijn land en merkt hoe verstikkend het corrupte systeem, waar hij zelf deel van uit maakt, in werkelijkheid is.

De Zweedse-regisseur-met-een-Egyptische-achtergrond Tarek Saleh gebruikte een waargebeurde moord als basis voor zijn verhaal. Noodgewongen moest hij de opnames verplaatsen naar Marokko, omdat de geheime dienst van Egypte opeens geen toestemming neer gaf om in Caïro te draaien. Op het bekende Sundance festival in de USA kreeg 'The Nile Hilton Incident' de Grote Juryprijs.


Gegarandeerd droog naar Steengroeve

WINTERSWIJK - Bioscoop Skopein en het Steengroeve Theater zijn een bijzondere samenwerking aangegaan. De voorstelling 'CINEMA - Hooray for Hollywood' draait een week in de bioscoop. Geen risico op een nat pak deze keer.

Deze zomer heeft het Steengroeve Theater haar zevende jaargang beleefd met de voorstellingenreeks CINEMA – Hooray for Hollywood. Opnieuw hebben 12 000 bezoekers de voorstelling bezocht en genoten van de unieke locatie en bijzondere ambiance. Toch zijn er elk jaar mensen die zich zorgen maken over het weer en daarmee de kans dat ze een forse bui op hun bol krijgen.
Voor hen is er nu eenmalig een 100% zekere oplossing. In de week van donderdag 16 tot 23 november draait de volledige voorstelling op film in bioscoop Skopein in Winterswijk. Met 'Filmmuziek' als thema dit jaar zijn bioscoop Skopein en het Steengroeve Theater een bijzondere samenwerking aangegaan. Skopein werd sponsor en daarom draait de film over de voorstelling zeker een week in de bioscoop.
Dus nu geen regenjassen nodig en ook geen klei aan de schoenen maar lekker droog naar de bioscoop en (nogmaals) in alle rust terugkijken naar de film van de voorstelling onder het genot van een drankje. Bijzonder is daarbij dat de film de bezoeker de kans geeft details te zien die in de grootsheid van de groeve mogelijk verloren gaan en daarnaast ook beelden van achter de schermen laat zien. Geniet nogmaals van de prachtige filmmuziek gebracht door het Eerste Achterhoeks Metropool Orkest, ruim overgoten met een stevige theatrale saus.
De voorstellingen starten in het weekend om 16.00 uur en door de week (niet op vrijdag en dinsdag) om 19.30 uur. Een toegangskaartje kost 7,50 euro en is bij de bioscoop verkrijgbaar.
Het Steengroeve Theater is 25 avonden open geweest, één keer is de voorstelling een dag uitgesteld en één avond is de uitvoering verregend omdat de weersvoorspelling totaal fout bleek te zijn. Spelers, muzikanten en bezoekers kunnen zich deze verregende avond nog goed herinneren, vooral door de bijzondere saamhorigheid die deze avond de zon liet schijnen, helaas alleen in figuurlijke zin.


Volop STOA-activiteiten

WINTERSWIJK - Bij STOA Winterswijk (Stichting Ouderen Actief) vinden senioren tal van mogelijkheden om in actie te komen. Ieder op zijn eigen manier en in eigen tempo.

Van actief sporten, zoals Sport en bewegen, tot rustig een balletje gooien met Koersbal. Voor mensen die minder goed ter been zijn, is er Bewegen op de mat. Tai-chi is specifiek gericht op bevorderen van gezondheid en vitaliteit. Voor mensen die in een isolement dreigen te raken is er eens per maand op zondag een gezellig samenkomen, Alleengaanden. Daarnaast biedt STOA ook nog de mogelijkheid om deel te nemen aan volksdansen en handvaardigheid en in de zomermaanden aan midgetgolf.

Iedereen kan vrijblijvend eens naar één van de activiteiten komen om sfeer te proeven. Voor informatie en aanmelding kan worden gebeld naar Jolanda Beijers, tel. 0543-517887. Alle informatie over de activiteiten is ook te vinden op de website.


www.stoawinterswijk.nl