Hans Bax overhandigt de energiemix aan wethouder Gommers. Achter hen enkele leden van de Energietafel. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Hans Bax overhandigt de energiemix aan wethouder Gommers. Achter hen enkele leden van de Energietafel. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Energiemix aan wethouder Gommers aangeboden

Nadruk op energiebesparing en zonne-energie

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Afgelopen donderdag overhandigde Hans Bax een advies over de energiemix aan wethouder Rik Gommers. Nadat de gemeenteraad in juni de energievisie heeft vastgesteld, werd de Energietafel ingesteld, een werkgroep met als opdracht te bekijken op welke manieren Winterswijk kan bereiken dat de gemeente in 2030 energieneutraal is. Bax, die als kwartiermaker het proces in goede banen leidde, hoopt dat de gemeenteraad het advies overneemt. Kernpunten van de energiemix zijn energiebesparing en inzetten op meer zonne-energie.

'Laat de energietafel voortbestaan'
De Energietafel heeft snel gewerkt. "Er zijn drie bijeenkomsten geweest in een gevarieerde samenstelling", zei Bax. Veel verschillende belanghebbenden en maatschappelijke organisaties hebben hun inbreng gegeven. "Dat heeft geleid tot zeven aanbevelingen, waarvan er twee de belangrijkste zijn. Als je het alle partijen vraagt, dan wordt de doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn door iedereen volledig onderschreven. Daarnaast blijkt een orgaan als dit nuttig om de achterbannen te raadplegen en motiveren. Zo komen alle opvattingen boven tafel. Koester dit overleg en houdt het op de lange termijn in de lucht." Bax voegde wel toe dat de verschillende organisaties niet altijd op één lijn zaten. "Maar zes weken energietafel heeft aangetoond dat het meer dan waard is om naar elkaar te luisteren." De Energietafel zal in ieder geval nog een gesprek met Burgemeester en wethouders en de gemeenteraad hebben.

Vijftig hectare zonnepark
De Energietafel vindt dat verduurzaming een verantwoordelijkheid is van iedere bewoner en elk bedrijf. Bewoners en bedrijven moeten hierbij wel geholpen worden. "Energieneutraal worden is leuk!", moet een motto worden. Energiebesparing is het belangrijkst. In 2030 moet er 35% minder energie gebruikt worden. Daarvoor moeten per jaar 1000 woningen en bedrijven beter geïsoleerd worden. De energietafel vindt dat "elektrificeren voor het grootste gedeelte van Winterswijk de meest voor de hand liggende optie om voor schone warmte te zorgen". Bedoeld wordt dat gas niet meer voor verwarming en koken gebruikt moet worden. Voor het opwekken van schone stroom ligt zonne-energie het meest voor de hand. Er zijn veel mogelijkheden op daken en in het buitengebied moet de komende vijf jaar 50 hectare zonnepark worden gerealiseerd. Over biogas is de Energietafel nog verdeeld. Schone stroom importeren van buiten de gemeente- en Achterhoekgrenzen moet mogelijk zijn. "Dat is ook nodig om tot een kostenefficiënt stroomnetwerk te komen en een gebalanceerd energie-aanbod te hebben (de zon schijnt immers niet altijd)."

Doen en willen
Wethouder Gommers waardeerde dat de Energietafel veel in een korte periode heeft gedaan. Hij zei meteen dat hij voelde voor continuering van het adviesorgaan. Hij sprak over een 'giga opgave voor Winterswijk. Dan moet je over tegenstellingen heen stappen'. Hij gaf toe dat die er in het voortraject te veel waren geweest, maar voor hem laat de Energietafel zien dat het anders kan en vanaf nu anders zal gaan. Gommers heeft de indruk dat duurzame energie breed leeft. Voor het isoleren van duizend woningen per jaar moet veel werk worden verzet. "Het overgrote deel is particulier bezit. Beseffen, willen en kunnen zijn dan sleutelwoorden. Technisch kan er al veel. Financieel is er nog wel een hobbel." De energiemix is daarom ook de basis voor het energiefonds, waarop beroep kan worden gedaan. Bax, die met veel plezier kwartiermaker is geweest ('het gaf energie'), benadrukte na de officiële overhandiging van het advies dat burgers en bedrijven de uitvoering van de energiemix moeten dragen. "Zij moeten het doen en willen." De gemeente moet daarbij een ondersteunende rol spelen.


Nieuw horeca-convenant 'Veilig Uitgaan'

WINTERSWIJK - Op maandag 23 oktober sloten vertegenwoordigers van gemeente, politie, het Openbaar Ministerie en het bestuur van afdeling Winterswijk van Koninklijke Horeca Nederland het nieuwe horeca-convenant 'Veilig Uitgaan 2017' af.

Dit nieuwe horeca-convenant vervangt het convenant uit 2007. Dit vanwege gewijzigde wet- en regelgeving (zoals de Drank- en Horecawet) en andere maatschappelijke ontwikkelingen. Het doel van het nieuwe convenant is om een prettig en veilig uitgaansklimaat te bevorderen, op basis van een integrale aanpak van problemen.

Afspraken convenant
Het convenant omvat verschillende afspraken over de inspanningen die alle partijen op basis van hun eigen verantwoordelijkheid hieraan leveren. Deze gaan onder meer over het toelatingsbeleid, de te hanteren huisregels, maatregelen in het belang van de openbare en veiligheid, de inzet van beveiliging, verantwoorde alcoholverstrekking, sluitingstijden en het voorkomen van geluidsoverlast.
Burgemeester Bengevoord is blij dat er nu ook afspraken zijn gemaakt over de collectieve horecaontzegging, maar hij is zich er ook van bewust dat dit alleen werkt als alle ondernemers hier aan meewerken. "Ik doe een oproep vanuit mijn verantwoordelijkheid voor Openbare orde en veiligheid aan alle ondernemers hier aan mee te werken. Zo maken we het Winterswijkse centrum nog aantrekkelijker om te verblijven."
Het convenant werd door Léon ten Elshof (de voorzitter van het afdelingsbestuur van Koninklijke Horeca Nederland), Peter Cnossen (de teamchef van politie), Sandra Wiarda (Officier van Justitie) en burgemeester Joris Bengevoord ondertekend.