Alco Vaartjes krijgt een Koninklijke onderscheiding van burgemeester Bengevoord. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Alco Vaartjes krijgt een Koninklijke onderscheiding van burgemeester Bengevoord. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Lintjes op receptie jubilerend RTV Slingeland

Alco Vaartjes en Nico Timmer benoemd tot Lid Orde Oranje-Nassau

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op 31 oktober bestaat de lokale omroep Slingeland 25 jaar. Tijdens de radio-uitzendingen vanaf 28 oktober is daar uitgebreid aandacht aan besteed. Met medewerkers van nu en toen werden herinneringen opgehaald. Ook was er op zaterdagmiddag een receptie, zodat de medewerkers gefeliciteerd konden worden die al zolang gevarieerde programma's vol nieuws en muziek maken voor de Winterswijkers. Twee trouwe medewerkers, Alco Vaartjes en Nico Timmer, werden door burgemeester Joris Bengevoord verrast met een Koninklijke onderscheiding. Zij zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. "Wij zijn blij met jullie", zei Bengevoord. "Zonder enthousiaste gedreven vrijwilligers is niets mogelijk in Winterswijk."

Gedreven cameraman
Nico Timmer duikt de laatste jaren op bij allerlei activiteiten in Winterswijk als cameraman. Politieke bijeenkomsten, lezingen, muziekuitvoeringen, opening van gebouwen en wandelpaden en nog veel meer legt hij vast als een van de medewerkers van de ploeg die sinds 2012 televisie-uitzendingen voor Slingeland verzorgt. Als het nodig is interviewt hij ook mensen. Om al die opnames terug te brengen tot onderwerpen van enkele minuten voor de wekelijkse uitzendingen op het tv-kanaal investeerde hij vele uren in het monteren. Voordat hij tv-maker werd was hij al betrokken bij de radio. Hij is en was onder andere maker van programma's met country-muziek. De voorliefde voor de Amerikaanse traditie uit zich ook in het organiseren van jaarlijkse westernweekends. Timmer was 25 jaar een gedreven bestuurslid van de schietvereniging Mercurius 75. Hij was mede verantwoordelijk voor het realiseren van het schietcomplex Jaspers.

Veel inzet voor de lokale omroep
Alco Vaartjes is sinds zeven jaar eindverantwoordelijke voor de radio-uitzendingen. Hij zorgt dat er altijd voldoende medewerkers zijn om de verschillende programma's te kunnen uitzenden. Hij is sinds 1995 betrokken bij het radiowerk, eerst bij de Lindeboom in Aalten en daarna bij Slingeland. Hij begeleidt nieuwe medewerkers en als het nodig is valt hij ook in als presentator en technicus. "Alco Vaartjes is van groot belang voor de lokale omroep. Voor veel inwoners van Winterswijk vervult de lokale radio en televisie een sociale rol. Mede dankzij de vrijwillige inzet van Alco Vaartjes kan de lokale omroep bestaan en hiermee duizenden luisteraars en kijkers blijven informeren over nieuws uit Winterswijk en de regio", zei burgemeester Bengevoord bij de uitreiking. Ook voorzitter Wim Kuut van RTv Slingeland was verguld met de onderscheidingen. Hij wees op de overeenkomsten van de namen Alco en Nico. "De co van coöperatie, van samenwerking. Die hoort bij hun levensinstelling. Zij willen iets voor anderen betekenen."

Toekomst RTV Slingeland
Of de lokale omroep over 25 jaar nog steeds zal bestaan is niet waarschijnlijk. In omroepland is er ingezet op schaalvergroting. Om te zorgen dat er over tien jaar nog steeds uitzendingen worden verzorgd over lokaal nieuws is het niet onlogisch om meer te gaan samenwerken met andere lokale omroepen. De basis en professionaliteit kan daardoor versterkt worden. Dat betekent niet dat de kwaliteit van de huidige programma's niet goed is, maar ook het bestuur van RTV Slingeland ziet de voordelen van een grotere streekomroep. Over de weg daar naar toe zijn momenteel wel meningsverschillen. Wordt het een semicommerciële omroep of blijft er voldoende ruimte voor de lokale inbreng en blijven de Winterswijkers het als hun lokale omroep herkennen? Daarover wordt de komende maanden meer duidelijk. Een kenmerk van de overheid is echter dat die wispelturig is. Misschien wordt over enige tijd wel weer geconcludeerd dat er teruggekeerd moet worden naar de kleinere lokale omroepen. Wie weet is er over 25 jaar dan toch nog steeds een RTV Slingeland en kan er dan opnieuw met veel enthousiasme teruggeblikt worden op al het moois dat al werd gemaakt.

Nico Timmer krijgt een Koninklijke onderscheiding van burgemeester Bengevoord. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Alco Vaartjes krijgt een Koninklijke onderscheiding van burgemeester Bengevoord. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Nico Timmer krijgt een Koninklijke onderscheiding van burgemeester Bengevoord. Foto: Bernhard Harfsterkamp