Disabuse. Foto: Ricka Harpya Stasova
Disabuse. Foto: Ricka Harpya Stasova

Disabuse viert dertigjarig
bestaan met cd en jubileumtour

WINTERSWIJK - De in 1987 opgerichte band Disabuse viert dit jaar het 30-jarig bestaan met de release van de cd 'Death Machines'. De cd wordt tijdens een promotionele tour in november gepresenteerd aan het publiek.

Disabuse werd in 1987 opgericht door vijf Achterhoekse vrienden. Arno Wamelink (zang), Patrick van der Beek (bass), Edwin Woerdman (gitaar), Brian Haverkamp (gitaar) en Jeroen Keetels (drums). De band speelde een agressieve mix van hardcore punk en metal en werd daarmee 's lands eerste crossover metal band. De debuut LP Sorrow and Perdition (1989) werd meteen goed ontvangen en was in een mum van tijd uitverkocht. De elpee werd plaat van de week in het destijds zeer populaire radioprogramma Vara's Vuurwerk.
Disabuse brengt daarna in wisselende bezetting nog twee cassettes en drie cd's uit, Brian is een tijdje geen onderdeel van de band, Ronny Dorsthorst (zang) en Wouter Maarsse (gitaar) vullen de band in deze periode aan.
De vijf originele Disabuse-leden besluiten in 2015 om weer in de allereerste originele bezetting het oefenhok in te duiken. Dit bevalt zo goed dat de vrienden uit Winterswijk, Meddo en Eibergen besluiten om een aantal 'vroege' nummers opnieuw uit te brengen. Nog in hetzelfde jaar verschijnt de cd Remains. De band bouwt een waar feestje tijdens het Achterhoeks Metalfest in het openluchttheater in Eibergen. In 2016 speelt Disabuse onder andere tijdens Eindhoven Metal Meeting.
In 2017 bestaat Disabuse dertig jaar, de inmiddels niet meer piepjonge bandleden hebben nog steeds een voorliefde voor snoeiharde muziek en zijn dicht bij hun muzikale roots gebleven. Zanger Arch verlaat de band. Zijn plaats wordt ingenomen door Steven Tolkamp. Steven (Fake no More, Art of Pantera en Godscum) is al sinds de oprichting groot liefhebber van Disabuse en hoeft niet lang na te denken als hem gevraagd wordt of hij misschien de nieuwe zanger wil worden. Steven komt in een goede periode bij de band, hij heeft inmiddels al een aantal keren met Disabuse op het podium gestaan, onder andere tijdens Vienna Metal Meeting en in een volgepakte Baterbar tijdens de Zwarte Cross deze zomer.
Eind oktober verscheen via Raw Skull Recordz het nieuwe album 'Death Machines'. Een cd met tien nieuwe tracks. Het album is opgenomen en geproduceerd door Marlon Wolterink in de White Noise Studio. Om deze cd te promoten, maar ook om het dertigjarig bestaan van de band grondig te vieren speelt Disabuse in november in diverse zalen in Nederland.
Voor de diehard-fans uit de Achterhoek rijdt er zelfs een speciale bus naar en van het optreden in Atak in Enschede, op zaterdag 11 november.


www.disabuse.nl