Veel ideeën ingebracht op avond GroenLinks. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Veel ideeën ingebracht op avond GroenLinks. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

GroenLinks Winterswijk gaat voor drie zetels

WINTERSWIJK – GroenLinks doet in Winterswijk in 2018 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is voor de eerste keer, want tot en met 2014 waren actieve partijleden betrokken bij Progressief Winterwijk. Deze plaatselijke partij is inmiddels opgeheven. GroenLinks heeft al wel overwogen om in 2014 aan de verkiezingen mee te doen, maar had toen nog niet voldoende kandidaten. Dat is nu wel het geval. Petra Borsboom zei dat ze zin heeft om ervoor te gaan. "Ons doel is drie zetels." Het is nog niet bekend wie de lijsttrekker wordt en wie op de kandidatenlijst komen. Volgens Borsboom zijn er voldoende geschikte kandidaten. Het is de bedoeling dat de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma eind november in een ledenvergadering worden vastgesteld.

Door Bernhard Harfsterkamp

Op dinsdag 17 oktober werd met zo'n twintig belangstellenden gesproken over welke onderwerpen en thema's belangrijk zijn voor het verkiezingsprogramma. Borsboom maakte duidelijk dat GroenLinks op een andere manier politiek wil bedrijven. "Veel gaat goed in Winterswijk, maar er is sprake van gezapigheid in de huidige raad. Die helt ook te veel over naar de liberale kant. Wij willen voor een ruk naar links zorgen. Er moet een goede sociale agenda komen en meer aandacht voor duurzaamheid. Wij denken echt dat we iets kunnen realiseren in Winterswijk." Daarbij hoort ook een goede linkse samenwerking.

Gedreven ideeën inbrengen
Iedereen die zich betrokken voelt bij GroenLinks kon meepraten. Elk lid was gevraagd vijf mensen mee te nemen. Dat is niet gebeurd. "Maar", zei Borsboom, "er zijn wel reacties per e-mail binnen gekomen, die we kunnen gebruiken." Van de aanwezigen wilde zij graag horen wat zij de belangrijkste thema's vinden. Ze vroeg om bij elk thema speerpunten en oplossingsrichtingen te formuleren. De aanwezigen gingen daarna enthousiast aan de slag. Op vellen met hoofdtitels als mobiliteit, economie, jongeren, duurzaamheid en zorg werden vele gekleurde velletjes geplakt met ideeën. De gedrevenheid toonde aan dat er duidelijk belangstelling is om GroenLinks met een goed programma in de nieuwe raad te laten verschijnen.

Jongeren speerpunt
De vellen met alle plakkers werden daarna centraal globaal doorgenomen. "Jongeren zullen in ieder geval een centraal thema zijn", constateerde Borsboom, "Ondanks dat wij bijna allemaal op leeftijd zijn". De wegtrekkende jongeren moeten teruggehaald worden. Daarvoor is werk en goede huisvesting nodig (tiny houses, cascobouw, woningdeling). "Wij zullen daarvoor de woningcoöperatie uitdagen." Voor jongeren zijn culturele voorzieningen van goede kwaliteit belangrijk. Broedplaatsen voor jonge kunstenaars en ondernemers, dat wil zeggen goede en goedkope locaties om te starten, werd eveneens als wens ingebracht. De economie moet duurzamer worden en bij alles staat kleinschaligheid voorop, ook in de toeristische sector. Er moeten meer laadpunten komen voor elektrische auto's. "We willen automobiliteit niet helemaal ontmoedigen." Een uitgebreid en logisch systeem van voet- en fietspaden heeft hoge prioriteit. Bekende GroenLinks-thema's als goede zorg, duurzame energie en energiebesparing, het landschap en onderwijs werden uiteraard eveneens genoemd. De bijeenkomst leverde in ieder geval meer dan genoeg ideeën op, waarmee een aansprekend verkiezingsprogramma kan worden samengesteld.


Fabiënne Naafs mag met vriendinnen op vakantie dankzij CPNB

WINTERSWIJK – Fabiënne Naafs mag met een of twee vriendinnen op vakantie voor een bedrag van 2250 euro. De zeventienjarige Winterswijkse won namelijk de prijsvraag die was verbonden aan de derde editie van Literatour, oftewel de boekenweek voor jongeren die van zaterdag 16 tot en met zondag 24 september heeft plaatsgevonden.

Door Bart Kraan

Fabiënne ontving afgelopen vrijdag bij boekhandel Kramer een symbolische cheque voor 2250 euro en de echte reischeques uit handen van marketeer Matthijs van der Meer van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB, de organisator van Literatour) en eigenaresse Veronie Snijder van de Winterswijkse boekhandel. De door haar ouders Els en Guus vergezelde Fabiënne was uiteraard verguld met haar prijs, die als een volkomen verrassing kwam. ''Ik dacht dat we een boek voor mijn moeder kwamen ophalen. Mijn moeder had me wel gezegd dat ze me had laten meedoen aan Literatour, maar dat was ik al weer vergeten'', vertelde de zeventienjarige scholiere, die nog niet weet waar zij en haar reisgezelschap naar toe gaan. Een reis door Europa, zoals Jaap Snijder, de echtgenoot van Veronie Snijder, suggereerde, wordt het in ieder geval niet. ''Ik wil in ieder geval naar een bestemming buiten Europa. Misschien wordt het Amerika.''

Met hoeveel mensen Fabiënne op reis gaat, wist ze ook nog niet. Officieel moet haar reisgezelschap uit drie mensen bestaan. ''Maar of je met twee of drie mensen op reis gaat, moet je zelf weten'', aldus Van der Meer tot de winnares. ''Deze reis is officieel gebaseerd op een bedrag van 750 euro per reiziger, maar als je slechts met een vriendin op reis wilt, is dat ook prima. Dan hebben jij en die vriendin ieder wat meer geld tot je beschikking.''

Het was de de eerste keer dat de CNPB een prijsvraag heeft verbonden aan de Literatour, waarbij 25 schrijvers middelbare scholen bezoeken om in gesprek te gaan met leerlingen teneinde hen ertoe an te zetten te gaan lezen. Jongeren kregen tijdens 'hun' boekenweek bij bibliotheken en boekhandels gratis een exemplaar van 3Pak, een boekje met korte verhalen van Özcan Aykol, Mano Bouzamour en Elfie Tromp. In ruil daarvoor moesten ze op een formulier hun naam invullen, waarbij ze te horen kregen dat ze in aanmerking kwamen voor een reischeque voor 2250 euro. ''Het is belangrijk om het leesplezier bij deze categorie te bevorderen'', aldus Van der Meer. ''Op deze manier hebben we geprobeerd meer jongeren bij onze actie te betrekken.''
Fabiënne won uiteindelijk dankzij een enorme portie geluk. Want tijdens de loting die besliste welke van de vierhonderd bibliotheken en boekhandels de prijsuitreiking mocht verzorgen, kwam uitgerekend de naam van boekhandel Kramer uit de bus. En bij de trekking bij Kramer haalde werkneemster Willeke Aldenkamp, onder toeziend oog van een onafhankelijke partij: een klant, het formulier van Fabiënne te voorschijn. ''Ze heeft inderdaad geluk gehad, want het is echt toeval dat ze gewonnen heeft'', aldus Veronie Snijder.

Fabiënne Naafs ontvangt uit handen van CPNB-marketeer Matthijs van der Meer een symbolische reischeque voor 2250 euro. Rechts Veronie Snijder van boekhandel Kramer. Foto: Bart Kraan