Een deel van Excelsior, vlak voor vertrek op Schiphol. Foto: PR
Een deel van Excelsior, vlak voor vertrek op Schiphol. Foto: PR Foto:

'Geen boterham, maar een bakje rijst'

Muziekvereniging Excelsior naar China

WINTERSWIJK – De Chinese woorden voor hallo, dank je wel en tot ziens gonzen al een tijdje door de repetitieruimte van Excelsior. Maar nu is het tijd om het geleerde in praktijk te brengen. De muziekvereniging reist tijdens de herfstvakantie met 74 muzikanten door de Chinese provincie Jingsu om te musiceren en cultuur te snuiven.

Door Leander Grooten

Twee jaar voorbereiden
Excelsior had al langer de wens om over grenzen te kijken, en dat ook al eens gedaan. Voorzitter Arjan Bentsink kwam het Nanjing Music Festival in China een paar jaar geleden tegen en besloot de vereniging aan te melden om haar 110-jarig bestaan luister bij te zeten. Wat volgde was het opnemen van een promotie-dvd. Prompt werd het Winterswijkse orkest uitgenodigd. Daarna moesten meer dan driehonderd pagina's aan Chinees/Engelse aanvraagformulieren en werkgeversverklaringen worden ingevuld.
Ook het transport van alle instrumenten kostte de nodige hoofdbrekens. Bentsink: "Er waren tijden dat ik me afvroeg waar ik aan was begonnen, maar nu heb ik er alleen maar zin in." We spreken hem samen met bestuurslid Danny Oonk aan de vooravond van zijn vertrek naar Azië.

China in Nederland
Dit voorjaar bezochten twee Chinese orkesten Winterswijk. In februari kwam het orkest van Nanjing Forest Police in Winterswijk. Ze waren onder de indruk van onze schone lucht en het groene gras.

Lees verder op pagina 5