Op de ambachtendag is de smederij in werking. Foto: PR
Op de ambachtendag is de smederij in werking. Foto: PR Foto:

Alzheimer Café over euthanasie bij dementie

REGIO - De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café in Lichtenvoorde op de vierde woensdag van de maand, voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. Bezoekers ontmoeten lotgenoten en kunnen met elkaar in gesprek gaan over de dingen men meemaakt of die iemand bezighouden.

Het thema van deze maand is: Euthanasie bij dementie. Evert Hendriksen is voormalig SCEN-arts (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland) en – naast specialist ouderengeneeskunde – ook arts bij de Levenseindekliniek. Hij is gastspreker in het café. Hij wil het onderwerp levenseinde en euthanasie in relatie met dementie bepreken. Over dit onderwerp is al veel geschreven en gesproken. Euthanasie of hulp bij zelfdoding is ingrijpend voor de patiënt en diens naasten, en evenzeer voor artsen. De laatsten worden geconfronteerd met verzoeken voor de uitvoering van euthanasie of het verlenen van hulp bij zelfdoding, waar zij altijd serieus op ingaan en in sommige gevallen ook aan meewerken.
Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland (SCEN) is een programma dat artsen opleidt om deskundig en onafhankelijk advies te geven aan collega-artsen die verzoeken krijgen van een patiënt, bijvoorbeeld van iemand met dementie voor euthanasie of hulp bij zelfdoding. Wat mag nu precies wel en niet volgens de wet? Wat komt er allemaal bij kijken? Wanneer ben je nog wilsbekwaam en wat houdt dit in? Evert Hendriksen geeft hier duidelijkheid in.

De bijeenkomst is op woensdag 25 oktober in het Grand Café van woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde, en is bestemd voor alle belangstellenden uit de regio. De bijeenkomst duurt van van 20.00 tot 21.30 uur; de zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig.


www.alzheimer-nederland.nl

tel. 06-13514411


Donderdag ambachtendag bij Erve Kots

LIEVELDE - Op donderdag 19 oktober houdt Erve Kots van 11.00 tot 17.00 uur ambachtelijke dag in het museum aan de Eimersweg in Lievelde.

In het museum zal die dag de olierosmolen, de klompenmakerij, de smederij en de zagerij in werking zijn, in boerderij Kots worden knipmutsen gemaakt is er doekrollen en touwslaan. In het Los Hoes breit Laura Grolse wanten volgens een eeuwenoud patroon. In de expositieruimte is hoeden maken en kralenwerk te zien. Iemand maakt tassen, werkt met de dry brush-techniek en er is manden vlechten.
Ook zijn er verschillende boeken te vinden over de streek, met gedichten en in het dialect.

Kinderen kunnen deze dag klomp beschilderen, broodbakken of lekker spelen in de speeltuin van het museum.
De entree bedraagt 4,50 euro en voor kinderen 2,25 euro.


www.ervekots.nl


Dialectdienst 'Wieter kiek'n'

AALTEN - Zondag 22 oktober is er weer een oecumenische dialectdienst in de Oosterkerk van Aalten. De dienst begint om 19.00 uur en de voorgangers zijn Pastor Hetty Bresser van de Sint Ludger Parochie en Pastor Jan Leijenhorst van de Protestantse Gemeente Barchem en oud-inwoner van Aalten. Het thema van de dienst is: 'Wieter Kiek'n'. Muzikale medewerking zal worden verleend door organist Gerard Wesselink en gitarist Johan Klein Nibbelink.