De succesvolle minirettes van Sint Jan. Foto: PR
De succesvolle minirettes van Sint Jan. Foto: PR Foto:

Filmhuis Winterswijk: The Big Sick

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 24 oktober om 18.30 en 21.00 uur de film The Big Sick. De voorstellingen zijn in servicetheater Skopein aan de Meddosestraat. Reserveren is gewenst en kan - bij voorkeur - via www.skopein.nl of eventueel via tel. 0543-521515.

Een cabaretier uit een Pakistaanse familie en een blank Amerikaans meisje krijgen verkering. Kumail verzwijgt zijn vriendin voor zijn moslim-familie - vooral zijn moeder spant zich wekelijks in om haar zoon te koppelen aan een geschikte huwelijkskandidaat uit de eigen cultuur. En Emily verzwijgt dat ze al eens eerder getrouwd is geweest. Eigenlijk willen ze helemaal geen verkering, maar Kumail en Emily gaan al snel overstag.
En daarna gaat het uiteraard mis, want het is een romantische komedie. Maar dan wel een van een uitstekend kaliber, gelardeerd met een aanzienlijk aantal bijzonder leuke grappen. Het is ook nog eens waargebeurd, want standup-comedian Kumail speelt de hoofdrol in het op zijn eigen leven gebaseerde hilarische en ontroerende verhaal.
Kort nadat het mis is gegaan tussen Kumail en de blonde Emily gaat het ook mis met het meisje: ze wordt plots ernstig ziek, in het ziekenhuis besluiten ze haar in een kunstmatige coma te houden. Als Kumail Emily opzoekt maakt hij kennis met haar ouders. Die wijzen hem eerst af, Emily heeft het tenslotte niet voor niets uitgemaakt.
Langzaam ontstaat er een band tussen de hardnekkige Kumail en zijn 'schoonouders'. En Kumail komt er steeds meer achter dat hij klem zit tussen zijn zelfverworven Amerikaanse identiteit en de toekomst, zoals die door zijn Pakistaanse familie wordt vormgegeven. Tussendoor probeert hij ook nog succes te krijgen als comedian. Als Emily ontwaakt wijst ze Kumail opnieuw af.


Minirettes Sint Jan naar Gelderse titelstrijd

MEDDO - Afgelopen zaterdag, 7 oktober, namen de mini- en majorettes deel aan het majorettesconcours te Zieuwent. De minirettes behaalden een mooi puntenaantal van 76,2 punten. Hiervoor kregen ze een mooie beker mee naar huis. En later bleek dat ze zich ook geplaatst hadden voor de Gelderse Kampioenschappen op zaterdag 4 november in 't Harde. De majorettes behaalden 76,4 punten, maar vielen hierdoor helaas buiten de prijzen. Deze mooie uitslag werd gevierd met patat en een drankje bij Spiekerman.


Lezing over Staring, de dichter

WINTERSWIJK - Op donderdag 19 oktober staat Staring centraal in een lezing van Gerard Bomers in de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink 6-10 in Winterswijk. De lezing maakt deel uit van het winterprogramma van de Vereniging Het Museum (VHM).

Bomers zat langdurig in het onderwijs en kan worden gezien als onder meer een kenner van het werk van Staring. De lezing 'Staring, de dichter' begint om 20.00 uur. Voor leden van de VHM is de entree 3 euro, niet-leden betalen 5 euro.
De Starings zijn een begrip in Oost-Nederland en zelfs daarbuiten. Ook in Lochem hebben zij veel sporen nagelaten. Dichter A.C.W. Staring (1767-1840) woonde op de Wildenborch. Hij was korte tijd burgemeester van Laren. Hij heeft een groot oeuvre aan gedichten nagelaten. Een van zijn bekendste gedichten beschrijft de geschiedenis van de 'hoofdige boer' in Almen. Hij was een romantische dichter. Dit had betrekking op zowel waarover hij schreef (legenden, beschrijvingen van de natuur) als de wijze waarop hij dat deed (met het nodige gevoel en zeker ook humoristisch.