Will de Graaff, voorzitter van het Sociaal Steunpunt. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Will de Graaff, voorzitter van het Sociaal Steunpunt. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Jubileum met een dubbel gevoel

Minisymposium over voorkomen van armoede

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – "Normaal gesproken is ons tweede lustrum geen reden voor een feestje", zegt Will de Graaff, voorzitter van de Stichting Sociaal Steunpunt Winterswijk. "Het is jammer dat we nog bestaan, maar het is goed dat we er nog zijn." De Graaff zou het liefst zien dat er geen mensen in armoede leven, maar de realiteit is anders. Daarom blijft het werk van het steunpunt nodig. Daarom wordt er op donderdag 2 november in het Gerrit Komrijcollege een minisymposium georganiseerd. "We willen toch aandacht blijven vragen voor de armoede in Winterswijk en vooral voor hoe we die armoede kunnen voorkomen."

Nog steeds veel mensen die geen beroep doen op sociaal steunpunt
Het Sociaal Steunpunt is voortgekomen uit de minima-werkgroep van de Raad van Kerken en bestaat tien jaar. Belangrijke taken zijn het ondersteunen van de voedselbank, het beoordelen of mensen in aanmerking kunnen komen voor een wekelijks pakket van die bank en het sociaal spreekuur. "Er maken momenteel 85 mensen gebruik van het steunpunt", zegt De Graaff. "Maar de armoede in Winterswijk is veel groter." Hij schat dat tussen de 600 en 800 mensen in armoede leven, mensen voor wie het steunpunt ook wat kan betekenen. "Die mensen weten de weg nog niet. Onze naamsbekendheid mag daarom nog groter worden." Dat is een van de redenen geweest om het tienjarig bestaan wel te vieren.

Voor alle mensen die in nood verkeren
'Iedereen telt mee' is het motto van het Sociaal Steunpunt. "We zijn er voor alle mensen, die in nood verkeren", zegt De Graaff, "ongeacht ras, levens- of geloofsovertuiging." Het werk wordt door vrijwilligers uitgevoerd, maar die hebben wel goede contacten met de professionele medewerkers van De Post. "We werken goed samen. Wij verwijzen door naar De Post, maar andersom komt ook voor. Wij kunnen bij urgente, kleine vragen vaak meteen helpen." De voorzitter noemt als voorbeeld iemand die voor het werk een fiets nodig had, maar die niet kon betalen. "Daar helpen wij dan bij." Het steunpunt heeft niet alleen goede contacten met andere organisaties, maar ook met bedrijven. Er zijn zo'n 30 vrijwilligers die allerlei activiteiten uitvoeren.

Kwart Oost-Achterhoekse voedselpakketten naar Winterswijk
Het aantal klanten voor de voedselbank is tot 2015 sterk toegenomen tot bijna 100. Inmiddels is er sprake van een kleine daling, maar de behoefte verdwijnt niet. "Van alle bij de twaalf uitgiftepunten in de Oost-Achterhoek uitgedeelde pakketten gaat 25% naar ons uitgiftepunt", zegt De Graaff. Het steunpunt verzorgt ook extra activiteiten voor de cliënten. Voor achttien huishoudens wordt er een vakantie georganiseerd. "Daar huren we zes weken lang in de zomer drie huisjes voor op een camping." Ook kan het steunpunt kinderzomeractiviteiten mee financieren en is er een extraatje voor de cliënten met Pasen, Sinterklaas en Kerstmis. Voor al het werk krijgt het steunpunt geen subsidie. Het budget bestaat uit donaties van de protestantse diaconie, de katholieke kerk, particulieren, organisaties en ondernemingen. Ook bij de fietsvierdaagse is geld voor het steunpunt ingezameld.

Cadeautje voor bijstandsgerechtigden
Voor de jubileumviering heeft het steunpunt een burgercheque van 2250 euro gekregen. Tijdens het symposium zal wethouder Wim Aalderink nader ingaan op de armoede in Winterswijk. De gemeente heeft onlangs aangekondigd in 2018 meer werk te willen maken van het voorkomen van armoede. Voor de aanpak kunnen tijdens het symposium al suggesties worden gedaan. Ook zijn er gesprekken met mensen die vertellen hoe het is om in armoede te leven en zal Christine Kuiper een lezing geven. Kuiper werkt bij Movisie, een landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor het sociaal domein. Het sociaal steunpunt zal dit jaar bovendien een cadeautje geven aan alle bijstandsgerechtigden in Winterswijk. Zij krijgen een brief van de gemeente en kunnen dan met antwoordstrook aan het steunpunt doorgeven welk cadeautje ter waarde van 25 euro zij willen. Ze kunnen kiezen uit een bon voor bioscoop Skopein, voor het overdekte zwembad, voor ijssalon Talamini of voor de Hema. De 'eigen' cliënten krijgen op 3 november een kleine verrassing in hun voedseltas.


Het minisymposium wordt op donderdag 2 november gehouden in de theaterzaal van het Gerrit Komrijcollege. Het begint om 14.00 uur en eindigt ongeveer om 16.00 uur. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Aanmelding vooraf is niet nodig.