Paulien Boogerd en Jan Knuivers zijn boos, zoals getoond wordt op de deur. Foto: Achterhoek Nieuws
Paulien Boogerd en Jan Knuivers zijn boos, zoals getoond wordt op de deur. Foto: Achterhoek Nieuws Foto:

Winterswijkse basisscholen
ondersteunen staking van harte

WINTERSWIJK - Donderdag 5 oktober was het stil rond vrijwel alle basisscholen in Winterswijk. Een tamelijk uniek gebeuren in deze sector: Staking! Vanuit theater De Storm vertrok een propvolle bus met leerkrachten in de stromende regen naar Den Haag. Zij lieten enkele actievoerders van de SP met opgestoken paraplu's achter. De leerkrachten behoorden tot de 60.000 demonstranten, die in het Zuiderpark aanwezig waren om de manifestatie bij de staking kracht bij te zetten. Met zijn vrijwel voltallige team was Jan Knuivers, directeur van OBS de Kolibrie één van hen. Samen met Pauline Boogerd, voorzitter van het College van Bestuur, geeft hij aan waarom het zo belangrijk is om naar Den Haag te komen.

Door onze verslaggever

Kort samengevat is er in het primair onderwijs een te hoge werkdruk gecombineerd met een oneerlijk salaris. Een hoog ziekteverzuim is het gevolg. Het aantal burn-outs is nergens zo hoog als in het basisonderwijs, wat de werkdruk voor de overblijvende leerkrachten weer verhoogt, wanneer er geen vervanging kan worden geregeld. Knuivers: "Als we nu niets doen zal het lerarentekort alleen maar groter worden. Het vak biedt nu een onaantrekkelijk perspectief voor studenten."

Maatschappelijk draagvlak
Paulien Boogerd benadrukt, dat het om een actie gaat, die gesteund wordt door de schoolbesturen. "Vrij uniek dat zowel werkgevers- als werknemersorganisaties een staking ondersteunen. De sector vindt de toegezegde 270 miljoen extra te weinig (dat zou nu naar verluidt 500 miljoen worden, redactie AN) en treedt met één stem naar buiten om deze eis te verwezenlijken."

Het bestuur heeft via de schooldirecteuren een brief naar de ouders doen uitgaan, waarin de staking met een beknopte verantwoording werd aangekondigd. Boogerd: "Wij hebben van de ouders geen enkele negatieve reactie of klacht ontvangen, terwijl wij beseffen, dat er wel wat 'georganiseerd' moet worden als de kinderen thuis moeten blijven. Volgens een onderzoek zou 86 procent van de ouders de actie ondersteunen. Ook de protestants-christelijke scholen doen mee. Het lijkt een breed gedragen protest te zijn."

Werkdruk of salaris
Knuivers: "Om de werkdruk te verlagen moet er meer geld komen. De Algemene Onderwijs Bond (AOB) wil de salarissen gelijk getrokken zien met de tweedegraads-salarissen van het voortgezet onderwijs. De beroepszwaarte is minstens even groot en het werk- en denkniveau is identiek. Wij willen meer tijd kunnen besteden aan de kinderen, meer tijd om de lessen voor te bereiden, meer ondersteuning bij kinderen met gedragsproblemen en vooral ook minder papierwerk. Reflecties, rapportjes, evaluaties en doelstellingen op papier zetten, die in de la verdwijnen om er nooit meer uit te komen, bezorgen ons alleen maar meer onnodige werkdruk. Het takenpakket wordt uitgebreid - binnenkort het 'Wilhelmus' - maar er staat niets tegenover."

Knuivers haalt ook nog een voorbeeld aan van absurde regelgeving: "Het aantal leerlingen van een school bepaalt het budget, maar er wordt ook gebruik gemaakt van een wegingsfactor. Voor een 'achterstandskind' is er een bijtelling. Maar zijn de ouders hoog opgeleid dan volgt er géén bijtelling; ook al spreekt het kind bijvoorbeeld geen woord Nederlands."

Ondanks alle problemen in het onderwijs geeft Knuivers er niet de brui aan. "Het onderwijs neemt in de maatschappij een te belangrijke plaats in om op te geven. En laten we eerlijk zijn: we hebben natuurlijk het mooiste vak van de wereld", is zijn afsluitende commentaar.