Burgemeester en wethouders presenteerden gezamenlijk de nieuwe begroting. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Burgemeester en wethouders presenteerden gezamenlijk de nieuwe begroting. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

College presenteert begroting gezamenlijk

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Het college van burgemeester en wethouders presenteerde in gezamenlijkheid de begroting voor 2018 en de meerjarenbegroting voor de langere termijn. Het gaat goed met Winterswijk; er is voldoende ruimte voor nieuw beleid, zo blijkt.

Achterhoeks radenforum
Burgemeester Bengevoord, die bedacht dat het goed zou zijn om de begroting samen te presenteren, herhaalde in grote lijnen, wat hij ook al in zijn videoboodschap aan de gemeenteraad en de Winterswijkers had gezegd. Samenwerking met de Regio Achterhoek, met Duitsland, maar ook met de regio Twente zal meer aandacht krijgen. Hij verwacht veel van de nieuwe opzet van de Regio Achterhoek. Allereerst zullen de gemeenten samen optrekken met het bedrijfsleven en het onderwijs. Dit gebeurde al incidenteel, maar zal vanaf 2018 een vaste gewoonte worden. Daarnaast krijgen de gemeenteraden een betere positie. Er komt een Achterhoeks radenforum, waarin alle Achterhoekse raadsleden zijn vertegenwoordigd. Samen kunnen zij twee keer per jaar aangeven waarmee de Regio zich moet bezighouden. Bengevoord noemde ook nog de bestrijding van 'ondermijnende activiteiten' in het buitengebied als een speerpunt. Daarnaast komt er een werkgroep die gaat kijken hoe burgers beter bij het beleid betrokken kunnen worden. "We willen ze nog vroeger raadplegen, zodat de kloof tussen overheid en burger kleiner wordt." Bengevoord gaf echter meteen de grenzen aan. "Meepraten betekent niet dat je altijd gelijk krijgt. En nee is ook een antwoord."

Groen aan de Dennendijk
Wethouder Rik Gommers verwacht dat er over een aantal weken een energiemix is, waarin wordt aangegeven met welke maatregelen Winterswijk in 2030 energieneutraal kan worden. Een uitvoeringsprogramma en een energiefonds krijgen daarna een hoge prioriteit. "Dat fonds zal vooral het nemen van energiebesparende maatregelen stimuleren." In het kader van de stedelijke herverkaveling zal het oude belastingkantoor aan de Dennendijk worden afgebroken. De locatie was in beeld voor andere ontwikkelingen, maar tijdens de bijeenkomsten over de herverkaveling kwamen er geen concrete initiatieven voor een andere invulling. Daarom komt er na sloop groen, dat in ieder geval vijf jaar zal blijven bestaan. De herverkaveling heeft er in ieder geval al toe geleid dat de hoeveelheid leegstaande kantoren en winkels is verminderd. Zo worden binnenkort de voormalige Expert en Aldi op het Weurden afgebroken. Op die plek zouden kleine winkels ontwikkeld kunnen worden.

Armoede voorkomen
De wethouders Wim Aalderink en Ilse Saris gaan meer werk maken van de armoedebestrijding. Tot nu toe ligt de nadruk vooral op het helpen van mensen, die al in de problemen zijn gekomen. In 2018 en daarna zal de nadruk komen te liggen op het voorkomen van die armoede. Ook willen beide wethouders gezinnen die al vele generaties in armoede leven helpen dit patroon te doorbreken. Saris noemt het een deltaplan. "Er is politieke moed voor nodig en er zal vele jaren in moeten worden geïnvesteerd", zei Saris.

Atletiek Special Olympics in Winterswijk

Aalderink is er trots op dat Winterswijk een van de organisatoren zal zijn van de Special Olympics, de Nationale Olympische spelen voor mensen met een geestelijke beperking. Winterswijk zal het atletiekdeel verzorgen. Daarna moet het een vervolg krijgen door de sport voor deze groep een extra impuls te geven. Saris vertelde dat op het gebied van de jeugdhulp de samenwerking tussen diverse partijen zal worden versterkt en dat in februari 2018 het bestemmingsplan voor het gezondheidspark naast het ziekenhuis in procedure komt. Wethouder Te Gronde kondigde aan dat binnen de stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk bekeken zal worden hoe de landbouw een ander accent kan krijgen. Hij wil meer aandacht voor de zogenaamde natuurinclusieve landbouw, waarbij hij meteen de kanttekening maakte dat de boeren wel voldoende moeten kunnen verdienen. Toch vindt hij dat de nadruk meer op kwalitatief hoogwaardige streekproducten moet komen te liggen in plaats van bulkproductie voor de wereldmarkt.