De Beestenbende-kids te gast bij Pronsweide. Foto: PR
De Beestenbende-kids te gast bij Pronsweide. Foto: PR Foto:

Tien jaar BeestenBende Winterswijk

WINTERSWIJK - De tijd vliegt als je het leuk hebt: het is alweer tien jaar geleden dat Winterswijk met 'het leukste leefbaarheidsproject van Nederland' mee ging doen. En intussen gaan ruim honderd enthousiaste BeestenBende-leden elke maand weer op pad om hun buurt schoon te houden voor mens en dier. Alle reden voor een trots feestje.

Wat ooit begon met een pilot, in 2007, met een handjevol pionier-helden is nu in heel Winterswijk een fenomeen op zich. Al meer dan duizend jonge Winterswijkers en hun ouders zijn de afgelopen jaren actief lid geweest van De BeestenBende. De nieuwste lichting van De BeestenBenders loopt daarom op woensdagmiddag 11 oktober vanaf 15.00 uur in een feestelijke optocht door het centrum van Winterswijk. De optocht vertrekt vanaf de Brainwash Kapper op de Weurden en gaat via de Wooldstraat richting het tijdelijke BeestenBende-plein op de Markt. Daar staan wethouder Wim Aalderink en Esther Krabben de jarige helden dan al op te wachten.
"Tien jaar BeestenBende in Winterswijk, daar zijn we heel trots op! Dat we dit kunnen en mogen aanbieden aan kinderen in basisschool leeftijd geeft wel aan dat de gemeenteraad Winterswijk de zwerfafvalproblematiek erg belangrijk vindt. Het onderwerp zwerfafval leeft in Winterswijk, in de aankomende periode/jaren zal het in Winterswijk steeds meer gaan leven en wordt er op allerlei fronten veel aandacht aan besteed. Reden te meer om stil te staan bij de kinderen van De BeestenBende, zij geven hierin het goede voorbeeld, toppers zijn het. Dat is zeker een feestje waard. Gefeliciteerd!", aldus Esther Krabben, gemeente Winterswijk. Het verjaardagsfeestje op het plein wordt een hele gezellige bende. Zo kunnen de kinderen meedoen aan een 'zwerf-afval-race', en lopen ze een spannende fotospeurtocht door het centrum van Winterswijk. Een vrolijke fotowand biedt iedereen de kans om samen op de gevoelige digitale plaat te gaan, compleet met gekke outfits. En zoals het hoort: wie jarig is trakteert: op poffertjes voor alle feestgangers.

De BeestenBende is een gratis 'club', voor kinderen van 6 tot 12 jaar uit gemeenten in heel Nederland. Een BeestenBende-lid helpt mee om de buurt schoon te houden voor mens én dier. In ieder geval één keer per maand ruimen de kinderen in teams hun eigen wijk op. Elk team heeft minstens één volwassen begeleider. Als blijk van waardering maken de bendeleden in de loop van het schooljaar allerlei spannende (dieren) avonturen mee, binnen en buiten de gemeente.