De vier initiatiefnemers. Foto: PR
De vier initiatiefnemers. Foto: PR Foto:

Met de pet rond: Morgenzonbuurt wordt hartveilig

WINTERSWIJK - Ook de bewoners rondom het einde van de Morgenzonweg en in een deel van Schaapskamp kunnen binnenkort bij een hartstilstand sneller op eerste hulp rekenen, nu er een buurt-AED wordt geplaatst aan de Morgenzonweg 107. Reanimatie kan dan binnen de cruciale tijd van zes minuten beginnen, waarmee de kans op overleving aanzienlijk wordt vergroot.

Het initiatief voor de AED komt van vier buurtbewoners, die samen met de Stichting Hart4Winterswijk een stap willen zetten op weg naar een dekkend netwerk van altijd toegankelijke AED's in Winterswijk. "Hart4Winterswijk vindt het belangrijk dat buurtbewoners betrokken worden bij de AED-doelstelling", zegt Joop Freriks. "Als buurt heb je een clubje van drie of vier mensen nodig die de kar willen trekken. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden, want er is een handig stappenplan en er zijn voorbeeldbrieven, formulieren en promotiemiddelen. Wij hebben eerst in onze buurt een brief in de bus gedaan met informatie over de wenselijkheid van een AED. Er wordt voor de AED een (vrijwillige) bijdrage van de bewoners gevraagd van 15 euro per gezin."

Met de pet rondgaan
"Een paar avonden later zijn we huis-aan-huis 'met de pet rondgegaan' en hebben we geld opgehaald," vervolgt Raymond ten Dolle. "Via Hart4Winterswijk kan sponsoring worden verzorgd, zodat de bewoners niet alle kosten zelf hoeven te dragen. Wij zijn de sponsoren en donateurs dan ook zeer dankbaar dat zij de bijdrage van de buurtbewoners willen aanvullen."
Ambassadeur Norbert Olthof, die zijn carport ter beschikking heeft gesteld voor plaatsing van de AED, vindt dat deze persoonlijke benadering goed werkt. "Mooi om te ervaren dat onze buren op verschillende manieren een steentje willen bijdragen. We kregen heel veel positieve reacties op onze actie. De mensen voelen zich er ook echt bij betrokken. Het is meer dan alleen de aanschaf van het apparaat."

Hulpverleners
In dat kader vult Arjan van Unnik aan: "Snel handelen bij een hartstilstand is uiterst belangrijk. Daarom wordt aan de buren ook gevraagd zich beschikbaar te stellen om opgeroepen te worden als burgerhulpverlener. Je kunt hulpverlener worden als je een reanimatie- en AED-cursus volgt van één avond van ongeveer drie uur. Mensen die al een certificaat voor reanimatie hebben, kunnen zich eveneens aanmelden. Op de website Hart4Winterswijk.nl staat duidelijk uitgelegd hoe het oproepsysteem werkt als via 112 een melding van een hartstilstand wordt gedaan."
"Na installatie van de AED zal met een kleine ceremonie en een basisinstructie worden stilgestaan bij het feit dat het Morgenzoneinde nu ook HARTveilig is. Alle buurtbewoners worden hiervoor uitgenodigd", aldus de vier ambassadeurs. "En wie ook een AED-actie voor zijn of haar buurt wil beginnen, kan voor meer informatie op de site van Hart4Winterswijk terecht, of bij een van ons (via arjan@vanunnik.com). Wij vinden HARTveilig een goede zaak en zijn blij met onze zeer geslaagde actie!"