Burgemeester en wethouders presenteerden gezamenlijk de nieuwe begroting. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Burgemeester en wethouders presenteerden gezamenlijk de nieuwe begroting. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

B&W presenteert gezamenlijk begroting

Ook Winterswijkse burgers gaan er op vooruit

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Voor het eerst presenteerden burgemeester Joris Bengevoord en de vier wethouders samen de nieuwe begroting. Doorgaans werd dit overgelaten aan de wethouder van financiën, maar een begroting gaat over meer dan geld alleen. In de zestien programma's worden allerlei plannen en activiteiten geformuleerd, waar de portefeuillehouders in 2018 extra aandacht aan besteden. Die variëren van het beter betrekken van burgers bij de voorbereiding van nieuw beleid, het bedenken van armoedebeleid die niet alleen symptomen bestrijdt, maar oorzaken wegneemt, tot een extra impuls voor sporters met een verstandelijke beperking en nadenken over een andere vorm van landbouw. Belangrijk is zeker ook dat het financiële perspectief goed is.

'Geen drastische maatregelen meer nodig'
De begroting 2018 kan als een "rustige" worden beschouwd. De eerder dit jaar vastgestelde kadernota, waarin de hoofdlijnen van de begroting zijn vastgesteld, deed dat al vermoeden. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 zijn er weinig nieuwe plannen. Het bestaande beleid wordt voortgezet en hier en daar geïntensiveerd. B en W lijkt een nieuw college alle ruimte te willen geven om met nieuw beleid te komen. In financiële zin laat dit college een gezonde financiële huishouding na. "Er zijn geen drastische maatregelen meer nodig om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen", zei wethouder van financiën Gert-Jan te Gronde. Hij gaf toe dat het extra geld van de rijksoverheid daarbij heeft geholpen. De tijd van grote bezuinigingen lijkt voorlopig voorbij. Maar de wethouder gaf meteen ook een "winstwaarschuwing" af, want het is nog onzeker wat het nieuwe kabinet gaat doen.

Zelfs een extra buffer
Verheugend vond Te Gronde dat de lasten voor de burgers niet stijgen. "Er is wel een inflatiecorrectie, maar pro saldo gaan de meeste mensen er op vooruit. Ook Winterswijk profiteert van het economische herstel in Nederland." Positief is ook dat de schuldenlast meer daalt dan eerder afgesproken, waardoor minder rente hoeft te worden betaald, en dat het sociaal domein (participatiewet, jeugdhulp, huishoudelijke hulp en andere zorg) goed op orde is. Er hoeft geen geld bij. Er wordt zelfs geld overgehouden dat toegevoegd kan worden aan de reserves. "Er is nu zelfs een kleine buffer, waarmee we in slechte jaren iets extra's kunnen doen", zei de wethouder.


Lees verder op pagina 3