Tom van Thiel. Foto: Seibella
Tom van Thiel. Foto: Seibella Foto:

In Memoriam Tom van Thiel (1951-2017)

ACHTERHOEK - Het plotselinge overlijden van Tom van Thiel heeft een golf van reacties in de Achterhoekse samenleving teweeggebracht.

De uit Den Haag afkomstige algemeen chirurg, specialiseerde zich binnen het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in de traumatologie. Hij breidde zijn ervaring in de artroscopie uit bij Cees-Rein van de Hoogenband en introduceerde de artroscopie in het Winterswijkse Ziekenhuis. Hij legde een grote affiniteit met sport en sporters aan de dag en er ontstond een hechte band met traumachirurg Pieter Vierhout. Via deze voormalige clubarts van FC Twente legde hij zich toe op de reconstructie van de voorste kruisband, een veelvuldig voorkomend letsel onder voetballers. In 1989 voerde hij in het SKB de eerste artroscopische voorste kruisband reconstructie uit. Hij bleef zich voortdurend verder bekwamen in de operatietechnieken en dit bracht hem niet alleen in de Achterhoek maar ook daarbuiten grote bekendheid. Vele bekende sporters vonden hun weg naar zijn multidisciplinaire sportspreekuur dat hij inmiddels had ingesteld, en werden door hem behandeld. Door zijn patiënten wordt hij beschreven als behulpzaam, sympathiek; een arts, die de tijd nam voor zijn patiënt ondanks zijn overvolle agenda, altijd klaarstond als dat nodig was en dicht bij de mensen stond. Door collega's, die nauw met hem hebben samengewerkt, wordt hij afgeschilderd als uitermate collegiaal en vakkundig, moeilijk vervangbaar bij ziekte. Een voortrekker in de verregaande specialisatie en superspecialisatie, die het vak algemene chirurgie heeft doorgemaakt.

Naast vakmanschap beschikte hij ook over gezond ondernemerschap. Hij keek letterlijk en figuurlijk over grenzen heen en was innovatief. Zijn ingestelde sportspreekuur groeide uit tot SportmedX, onderdeel van het SKB, een instituut waar alles er op gericht is de geblesseerde sporter door een multidisciplinaire aanpak weer snel en volledig aan het sporten te krijgen. Inmiddels beschikt de organisatie over zeven vestigingen door het gehele land. Niet alleen stond hij aan de wieg van SportmedX, hij was ook organisator van - en spreker bij - diverse congressen, was consulent bij de Graafschap en Vitesse, bestuurslid van het college van clubartsen en participeerde in landelijke richtlijnencommissies op het gebied van knieletsels en sportblessures. Een onvolledige lijst van al zijn activiteiten.

Bekend is hij ook geworden door zijn jarenlange inzet bij Alpe d'HuZes; de organisatie verliest in hem een zeer betrokken en enthousiast vrijwilliger. Voor acties voor het goede doel was hij altijd te vinden en het liefst nam hij dan zelf het voortouw. Tom hield van het Bourgondische leven, maar was een enthousiast skiër en speelde tennis. In de tijd van de actie 'Spieren voor Spieren', waar voor het goede doel de Passo Stelvio werd beklommen, fietste hij als training van zijn woonplaats Ruurlo naar zijn werk in Winterswijk en…. met succes, want ook dáár in Italië haalde hij de top!

Humoristisch, een goed spreker, een 'regelneef' die alles voor elkaar kreeg en aan wie de regie was toevertrouwd. Hij maakte van zijn uitgebreide en uiteenlopende netwerk gebruik bij zijn afscheid in 2016 bij het SKB in De Storm. Had hij bij het eindfeest van de Stelvio actie Cindy Dulfer geregeld, dit keer werd het publiek getrakteerd op een drumcollege van Cesar Zuiderwijk van de Golden Earring, die het voor elkaar kreeg dat de hele zaal met de handen op de knieën aan het kloppen was op het aangegeven ritme.

Na zijn afscheid bij het SKB bleef hij met onverminderd enthousiasme zich inzetten voor SportmedX. Nooit gaf hij antwoord op de vraag wanneer hij ging stoppen. Nu is hij teruggefloten.

Tom van Thiel is 65 jaar geworden. Hij stierf in het harnas, zat nog volop in de wedstrijd. De extra blessuretijd is hem helaas niet gegund.