Wethouder Te Gronde, Arjan Vriend (SLG) en Ursula te Brake en Raymond Meekes (Woolds Belang) wachten voor het nog niet onthulde bord. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wethouder Te Gronde, Arjan Vriend (SLG) en Ursula te Brake en Raymond Meekes (Woolds Belang) wachten voor het nog niet onthulde bord. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Eerste klompenpad van Winterswijk is in 't Woold

Gerealiseerd met de medewerking van vele vrijwilligers en grondeigenaars

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Terwijl de regen gestaag uit de hemel bleef vallen, werd zaterdag het eerste klompenpad in Winterswijk geopend. Het zogenaamde Achterwooldse pad van tien kilometer start bij geitenboerderij Brömmels in 't Woold en loopt over vaak onbekende paden. Hier en daar is voor de route zelfs een nieuw paadje aangelegd. Het klompenpad is tot stand gekomen met veel inzet van vrijwilligers uit de buurtschap. Wethouder Gert-Jan te Gronde die samen met Ursula te Brake, koningin van het Woold en deel uitmakend van het Woolds Belang het startbord onthulde, noemde die vrijwilligers daarom 'de smeerolie van de samenleving'.

Meteen enthousiasme
De klompenpaden zijn een initiatief van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Directeur Arjan Vriend vertelde dat er al meer dan 100 van deze paden in Gelderland en Utrecht bestaan. "Ze zijn een behoorlijke attractie geworden. Er hebben al meer dan 500.000 wandelaars over gelopen." Nieuwe paden zijn voortdurend in ontwikkeling en Vriend sluit niet uit dat er in Winterswijk nog meer klompenpaden komen. Zo'n jaar geleden was er een startbijeenkomst in 't Woold. Raymond Meekes, voorzitter van Woolds belang, roemde het 'fantastische werk' dat de vrijwilligers hebben verricht. Gericht werden mensen benaderd. Ook was er een oproep in het blad van de belangenorganisatie. Er was meteen enthousiasme waardoor alles binnen een jaar kon worden gerealiseerd.

Geschiedenis gebied ervaren
Wethouder te Gronde vindt wandelpaden belangrijk voor de Winterswijkse economie. Ze trekken toeristen aan die in het gebied overnachten. "Ik hoop dat het Achterwooldse pad een groot succes wordt. Het loopt door een supermooi gebied." Belangrijk vond hij dat de aloude paadjes binnendoor door de aanleg van de route deels weer belopen kunnen worden. Arjan Vriend (SLG) noemde het herstellen van de paadjes achterlangs een doel van de aanleg van klompenpaden. "Wij willen graag over boerenland, zodat mensen kunnen ervaren hoe mooi dat nog is." De wandelaar moet er 'op verhaal komen'. De route is niet alleen verkrijgbaar als brochure met enige informatie, die voor twee euro verkrijgbaar is. Er is ook een app, die op de slimme telefoon gezet kan worden, waarmee nog veel meer informatie over het cultuurlandschap van 't Woold opgehaald kan worden. "Het gaat over wat u ziet en over vroeger. We willen graag dat de wandelaar ook de geschiedenis van het gebied ervaart."

Sleutel voor onthulling startbord vergeten
Het klompenpad is tot stand gekomen dankzij de medewerking van vele vrijwilligers, grondeigenaren, agrariërs en burgers die hun kennis over het gebied hebben bijgedragen. Vrijwilliger Wim Konings werd extra in het zonnetje gezet. Volgens Meekes van Woolds Belang was hij de trekker. "Hij was de contactpersoon voor gemeente en SLG. Hij benaderde de grondeigenaren en de vrijwilligers. En hij had bij de eerste bijeenkomst meteen al een route met een noord- en een zuidlus klaar." Konings vergeleek al het verrichte werk met dat van een voetbalclub. "Het was teamwork. Als je wint en je maakt het beslissende doelpunt, dan ben je de man of the match. Als je op het laatste moment in eigen doel schiet ben je het piespaaltje." Konings zei dat hij zich nu het piespaaltje voelde. "Voor de onthulling van het startbord is namelijk een sleutel nodig. En die heb ik thuis laten liggen."

De 'vergeten' sleutel voor de onthulling van het startbord is gebracht. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Gert-Jan ten Gronde en Ursula te Brake onthullen het startbord. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Onderweg met gids Thijs van Ginkel (helemaal rechts) op het klompenpad. Foto: Bernhard Harfsterkamp