De slagwerkgroep van Sint Jan. Foto: PR
De slagwerkgroep van Sint Jan. Foto: PR Foto:

Slagwerkgroep Sint Jan viert jubileum met concert

WINTERSWIJK - Slagwerkgroep Sint Jan uit Meddo bestaat dit jaar 50 jaar. Wat een halve eeuw geleden begon als een klassieke drumband is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdige slagwerk- en percussiegroep. Reden voor de Meddose muzikanten om zaterdag 11 november een jubileumconcert te houden in De Storm in Winterswijk.

De drumband werd officieel opgericht op 27 februari 1967 in het toenmalige café Overkamp in Meddo tijdens de jaarvergadering van muziekvereniging Sint Jan. Daarmee had de vereniging als eerste Winterswijkse muziekvereniging een drumband, weet Jos Menting, lid van het eerste uur. Het instrumentarium was in de beginjaren met een kleine trom, tenor trom en overslagtrom beperkt. De leden van de drumband speelden vooral marsen. Nummers die ze allemaal uit het hoofd speelden, want noten lezen konden de Meddose slagwerkpioniers nog niet. De instructeur speelde de stukken voor waarna de ongeveer 10 leden van de drumband het net zolang herhaalden tot ze de nummers onder de knie hadden. Als repetitieruimte diende de oude keuken van café Overkamp.

Pas met de komst van Gerti Bruntink uit Winterswijk halverwege de jaren 70 leerden de drummers de beginselen van het notenschrift. Bruntink was tevens iemand van de exercitie; strak marcheren werd het devies. Rond 1980 nam de eveneens uit Winterswijk afkomstige Jan Bemers het stokje over van Bruntink. Hij voegde lyra’s toe aan de drumband. De slagwerkers beschikten nu voor het eerst over melodisch gestemd slagwerk. Het ledenaantal was inmiddels gestegen tot achttien.

De muzikanten namen in de die jaren bijna jaarlijks deel aan een marsconcours. Dat wierp zijn vruchten af, want de groep promoveerde binnen enkele jaren van de vierde naar de eerste divisie. Nadat Bert Lamers in 1986 de muzikale leiding van de drumband overnam, kwam in 1994 de huidige dirigent Ronny Wolterink na het voltooien van zijn conservatoriumopleiding voor de groep te staan. Wolterink, van jongs af aan al lid van de Meddose muziekvereniging, vormde de groep langzaam om tot een moderne slagwerk- en percussiegroep. De lyra’s maakten plaats voor gestemde instrumenten als pauken, buisklokken, marimba en xylofoon.

De afgelopen vijf jaar nam de groep meerdere keren succesvol deel aan podiumconcoursen, en klom zo op van de vierde naar de tweede divisie. In 2015 werd de groep zelfs Nederlandse kampioen in de vierde divisie.

Jubileumconcert met Shuffle en Miss-Sonance

Zaterdag 11 november zijn de slagwerkers te zien en te horen tijdens het jubileumconcert dat zij houden in De Storm. Zij zullen een keur aan nummers ten gehore brengen. Aan het concert doet ook de zanggroep Miss-Sonance mee, met wie de slagwerkers twee nummers gezamenlijk zullen spelen. Ook de Shuffle Percussion Group uit Groenlo zal onder de leiding van John Sonderen een spetterde show verzorgen tijdens dit concert. Daarnaast zullen Wim de Vries en Rene Creemers, beter bekend als de Drumbassadors, hun virtuoze slagwerkkunsten laten zien op het drumstel. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten zijn te verkrijgen via www.theaterdestorm.nl en aan de kassa van De Storm in Winterswijk.


Werkzoekenden nemen kijkje achter de schermen in de zorg

WINTERSWIJK - Ongeveer 20 werkzoekenden namen donderdag 21 september deel aan rondleidingen bij diverse bedrijven. Dit werd georganiseerd door het Werkgevers Servicepunt Achterhoek met als doel: oriëntatie op de diverse mogelijkheden die er zijn op de huidige arbeidsmarkt. Pronsweide, locatie van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, was een van de deelnemende organisaties die haar deuren opende voor een kijkje achter de schermen.

Marga Klompé heeft de deelnemende werkzoekenden tijdens het programma een goed beeld kunnen geven van het werken in de zorg en de mogelijkheden en kansen die werken in de zorg biedt. De organisatie hoopt op deze manier bij te kunnen dragen aan een positief imago over het werken in de ouderenzorg. Daarnaast ziet de organisatie dit als één van de middelen om medewerkers te werven, bijvoorbeeld door hen om te scholen tot zorgmedewerkers. Alle werkzoekenden hadden dan ook een recente CV bij zich, zodat er kort kennis gemaakt kon worden met mogelijke passende kandidaten.

Het Werkgevers Servicepunt Achterhoek: "Naast een zeer hartelijke ontvangst, had Marga Klompé een perfect programma gemaakt voor de enthousiaste groep werkzoekenden. Van de deelnemende werkzoekenden, met en zonder achtergrond in de zorg, hebben we zeer positieve reacties mogen ontvangen op deze rondleiding."