Het Kleine Holte Koor kleurt het leven van schilder Piet Mondriaan in met 'Mondriaan in Stijl'. Foto: Marcel Rekers
Het Kleine Holte Koor kleurt het leven van schilder Piet Mondriaan in met 'Mondriaan in Stijl'. Foto: Marcel Rekers Foto:

'Mondriaan in Stijl' verbintenis tussen kunstdisciplines

Kleine Holte Koor brengt muziektheater

DOETINCHEM – In het kader van 100 jaar 'De Stijl', de kunstrichting die dit jaar landelijk in de belangstelling staat met het project 'Van Mondriaan tot Dutch Design', brengt het Kleine Holte Koor (KHK) met de voorstelling 'Mondriaan In Stijl' muziektheater. Het leven van kunstschilder Piet Mondriaan, die zijn jeugd doorbracht in Winterswijk, is hierbij de leidraad. Voor 'Mondriaan in Stijl' werkt het koor samen met regisseur Lise-Lott Kok, verteller/acteur Chris van der Laan, pianist Stefan Bos en leerlingen van het Rietveld Lyceum onder leiding van kunstdocent Joke Kok.

Door Josée Gruwel

"Iets extra's doen zit in het DNA van het Kleine Holte Koor", vertellen koorlid André Wiesman en dirigente Dineke de Roo. "De roots van het koor liggen in het toenmalige theater in boerderij De Kleine Holte, dus ligt het voor de hand dat de koorleden meer willen dan alleen zingen. Ze zoeken graag de verbinding met andere kunstdisciplines. Eigenlijk is er een ongeschreven wet dat we om de paar jaar een extra dimensie toevoegen aan onze zang."

Muziek
Met 'Mondriaan in Stijl' brengt het KHK een voorstelling die gebaseerd is op drie periodes in het leven van Piet Mondriaan (1872 – 1944). De muziek die uitgezocht is voor de eerste periode hoort bij het leven van Mondriaan vanaf zijn geboorte in Amersfoort en zijn jeugd in Winterswijk (van 1880 tot 1892) tot en met zijn verblijf in Amsterdam en zijn eerste onderdompeling in Parijs.
De Roo: "We beginnen met het schilderen van sferen. Sferen die passen bij landschappen, vergezichten, molens, bomen en sterrennachten. Die sferen wilde Mondriaan vangen in zijn schilderijen."
In de tweede periode is Mondriaan wegens ziekte van zijn vader terug in Nederland, waar hij het tijdschrift 'De Stijl' opricht met schilder Theo van Doesburg. "We haken aan bij de klankgedichten, zoals die van Paul van Ostaijen, die in die tijd ontstonden. Ook koormuziek en enkele soli uit deze periode klinken. Uit de tijd dat Mondriaan terug is in Parijs en geïnteresseerd raakte in componisten als Ravel, Strawinsky, Satie en Scriabin, kozen we van Scriabin Etude opus 2 nummer 1 voor piano."
De derde periode speelt zich af in New York, in Manhattan, waar Mondriaan vlak voor en in de Tweede Wereldoorlog woont en werkt. "Zijn passie voor filmmuziek, dansen en dansmuziek pakken we op. En zijn liefde voor jazz, ragtime en boogie woogie. Naast koorwerken, zijn er solisten en een ensemble te beluisteren. Met Boogie Woogie Bugle Boy, een werk van Don Raye en Hughie Prince, hopen we het publiek uiteindelijk helemaal in de ban te hebben."

Regie
Lise-Lott Kok is als regisseuse betrokken bij het project. "Ik hou van verhalen. Aan de hand van de biografie en de muziek geven we Mondriaans levensverhaal vorm. Het verhaal wordt verteld door Chris van der Laan, een semi-professioneel acteur."
André Wiesman: "We hebben een regisseur gekozen die de eigenheid van de koorleden behoudt en tijdens het proces openstaat voor ideeën uit het koor." Kok: "Professionele toneelspelers zetten een rol neer. Maar spelers als deze nemen altijd zichzelf mee, dus is het de kunst om in te spelen op persoonlijke kwaliteiten. Het is mooi om te ervaren hoe open en enthousiast de koorleden daarin meegaan."

Twee voorstellingen
Er zijn twee voorstellingen van 'Mondriaan in Stijl'. De eerste is op zondag 29 oktober om 14.30 uur in de Mondriaanzaal van theater De Storm in Winterswijk. De tweede op zondag 5 november om 14.30 uur in de aula van het Rietveld Lyceum in Doetinchem. Leerlingen van het Rietveld Lyceum haakten bij het project op school over 'De Stijl' aan bij het KHK. Ze ontwierpen affiche en flyer en trakteren op 5 november de bezoekers op een entree in stijl. Docent Kok: "Met eigen muzikale composities en een expositie van zelfgemaakt werk in 'mijn stijl' dat gebaseerd is op het werk van Mondriaan."

Kaarten kosten 17,50 euro, inclusief consumptie, en zijn voor de voorstelling in De Storm te verkrijgen via www.theaterdestorm.nl en voor het Rietveld Lyceum via www.kleineholtekoor.nl of via de leden van het KHK.


Bijzondere Musica Jacobi met Bachcantate in Jacobskerk

WINTERSWIJK - Zondagavond 8 oktober om 19.00 uur is er een bijzondere Musica Jacobi in de Jacobskerk te Winterswijk. Dan wordt de Bachcantate 'Nach dir, Herr, verlanget mich' gezongen. Vermoedelijk componeerde Bach dit werk toen hij 22 jaar was en is het de eerste cantate van zijn hand. Aan Musica Jacobi wordt meegewerkt door Marjan Vleeming (sopraan), het ensemble Concerto Barocco, Janieke Bruin (kistorgel) en de Jacobscantorij. De algehele leiding is in handen van Wim Ruessink, terwijl Henk Vis lector is. Musica Jacobi is vrij toegankelijk, wel wordt er een gift bij de uitgang gevraagd.