Hester van Dijk (rechts) ontvangt de blauwe troostkoffer uit handen van Ruud Storck in bijzijn van een deel van het hardloopteam. Foto: Leander Grooten
Hester van Dijk (rechts) ontvangt de blauwe troostkoffer uit handen van Ruud Storck in bijzijn van een deel van het hardloopteam. Foto: Leander Grooten Foto:

Troostkoffers voor SKB door estafette-run

WINTERSWIJK - Meer dan achthonderd kilometer hardlopend van Hamburg naar Rotterdam is geen sinecure. Het heeft de Winterswijkse lopers dan ook extra gemotiveerd om dat te doen voor een lokaal doel. Op maandag 25 september bood het team van 100% Running Winterswijk hun bijdrage aan de dagbehandeling van Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) aan.

Door Leander Grooten

De ROPA Run is een jaarlijks terugkerende estafetteloop. Oorspronkelijk naar Rotterdam (RO) vanaf Parijs (PA), maar wegens de grote animo lopen er ook teams vanaf Hamburg naar Rotterdam. Vele bedrijven uit Nederland lopen mee en laten zich sponsoren voor goede doelen. Op 5 juni was de finish ook voor de Wenterse sporters in zicht. Met deze prestatie hebben zij het mogelijk gemaakt om kinderen van ouders met kanker voor te lichten en te begeleiden.

Troostkoffers
"Wij zien steeds vaker een doelgroep patiƫnten met de diagnose kanker die jongere kinderen hebben. Het is belangrijk hen te laten begrijpen wat voor ziekte hun papa of mama heeft." Hester van Dijk is senior verpleegkundige van de Dagbehandeling Interne Geneeskunde (DIG). Tijdens een landelijke symposium kwam zij in aanraking met 'troostkoffers'. Het ziekenhuis in Delft gebruikt de koffers en kent positieve resultaten. "Ik was meteen enthousiast om het idee ook in Winterswijk toe te passen, maar het ontbrak aan geld." De felgekleurde troostkoffers zijn gevuld met informatie die toegesneden is op leeftijdsdoelgroepen onder de achttien jaar.
Desgewenst kan de koffer worden aangevuld met specifieke boekjes of DVD's, bijvoorbeeld over borstkanker of in het geval de kanker in een terminale fase komt.
Teammanager Enid Peters: "We geven de troostkoffer aan de ouders. Zij kunnen op een geschikte tijd en plaats met de kinderen de inhoud doornemen. De diagnose kanker geeft een machteloos gevoel, zowel voor de patiƫnt als bij zijn naasten. Deze troostkoffers zijn een middel om dat gevoel te verminderen en vragen te beantwoorden, in kindertaal. Het helpt bij het begrip en de verwerking. We zijn enorm blij dat we deze gift krijgen."

Gemotiveerde renners
Het team van 100% Running Winterswijk heeft veel plezier aan de ROPA run beleefd. Twee teams van vier hardlopers met fietsers erom heen en een ploeg met fysiotherapeuten, een arts, catering en een teamleider zorgde voor een onvergetelijk weekend. Robert-Jan van Diest liep mee in de estafette: "Je loopt telkens twee kilometer, daarna word je afgewisseld. In totaal loop je zo'n tachtig kilometer, dat wordt gaandeweg steeds vermoeiender." Een concreet doel hielp de sporters op de been.
"Het is fijn om te weten waar je het voor doet. Als je er doorheen zit, werkt het als een zeer sterke motivator om toch door te gaan," aldus een fietster van het team.

De ziekte is voor de sporters niet onbekend. Een ieder kent wel een familielid, buur of vriend die het heeft, of heeft gehad. "We hebben het er onderweg veel met elkaar over gehad, goede gesprekken waren dat," aldus Ruud Storck, die de eer had de troostkoffers officieel te mogen overhandigen.

Goed begin
Het SKB mocht maar liefst veertig koffertjes overhandigd krijgen. "Veel meer dan we hadden verwacht. Het is een heel goed begin van goede begeleiding", aldus teammanager Peters. De afdeling wil het middel ook inzetten bij andere afdelingen, of op verwijzing van de medisch maatschappelijk werker die er werkzaam is. "Hiermee kunnen we jaren vooruit."