Wolfgang Willmer aan de slag tijdens zijn examen, gadegeslagen door de examinatoren Dirk-Jan Abelskamp, Hub van Erve, John Houben en notulist Pierre Konings. Foto: Bart Kraan
Wolfgang Willmer aan de slag tijdens zijn examen, gadegeslagen door de examinatoren Dirk-Jan Abelskamp, Hub van Erve, John Houben en notulist Pierre Konings. Foto: Bart Kraan Foto:

Drie Duitsers doen molenaarsexamen bij Bataaf

'In de Nederlandse molenaars-opleiding zit meer structuur'

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Hij is er voor zijn examen vrijwillig molenaar helemaal niet gerust op, Wolfgang Willmer. Als hij vanuit de keuken van molen De Bataaf de ontvangstruimte betreedt, is zijn gezicht lijkbleek. En hij kan bijna niet stilzitten, loopt zenuwachtig heen en weer.

Als hij zijn collega-molenaar Peter Ronge ziet binnenkomen, slaat de stress helemaal toe. "Met hem werk ik in de molen in Elten samen, hij heeft een half jaar geleden in de molen in Voorst bij Gendringen zijn molenaarsexamen gedaan. Dat had er nog maar aan ontbroken, nu heb ik nog meer examenstress'', zegt Willmer en begraaft zijn hoofd in zijn handen. Maar de dag eindigt goed voor de vriendelijke Duitser. Want hij slaagt voor zijn examen en is daar zichtbaar tevreden over, getuige de grote glimlach die zijn gezicht siert als hij het afsluitende gesprek met de examinatoren Dirk-Jan Albelskamp, Hub van Erve en John Houben van de Vereniging Hollandsche Molens erop heeft zitten. ''Ja, natuurlijk ben ik blij, wat dacht je dan'', zegt Willmer die nog even napraat met onder anderen zijn collega Ronge, zijn leermeester Frank Heeren en voorzitter Hans Donderwinkel van stichting Molen Bataaf en dan snel in de auto springt om het goede nieuws met het thuisfront te delen.

Lees verder op pagina 7