Een scène uit de film. Foto: PR
Een scène uit de film. Foto: PR Foto:

Filmhuis: The Sense of
an Ending

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 3 september om 18.30 en 21.00 uur de film The Sense of an Ending. De voorstellingen zijn in servicetheater Skopein aan de meddosestraat. Reserveren is gewenst en kan - bij voorkeur - via www.skopein.nl en eventueel via tel. 0543-521515.

Een gepensioneerde mopperpot struint rond in zijn kleine winkel, waar hij oude fotocamera's repareert en verkoopt. Mopperpot Tony wordt plotseling geconfronteerd met zijn verleden, met zijn school- en studententijd. En met zijn eerste liefde Veronica. Dat verleden komt uit de lucht vallen als de moeder van de jeugdvriendin is overleden en hem een dagboek van zijn vriend Adrian nalaat. Veronica wil hem dat dagboek echter niet geven.
Tony wordt gedwongen om diep in zijn geheugen te graven en op zoek te gaan naar de man, de jongen, die hij vroeger was. Veronica heeft ook helemaal geen zin om met de oudere Tony te praten. Als Tony zich inzet om het dagboek te krijgen (hij heeft er recht op, vindt hij), vertelt hij zijn ex-vrouw Margaret en zijn dochter alles over zijn leven als student, over zijn jeugdliefde. Tony komt er op die manier wel achter dat hij niet de meest betrouwbare verteller van zijn eigen levensverhaal is.
'A Sense of an Ending' wordt met veel flashbacks verteld. Tony blijkt veel meer te zijn dan een oude mopperpot, maar ook weer niet zo onschuldig als we dachten. Het beeld wat hij van zijn persoonlijke geschiedenis heeft, blijkt misvormd. Door de tijd, of door Tony zelf, die achteraf het verhaal anders inkleurt?
Het verhaal van 'The Sense of an Ending' wordt gedragen door Jim Broadbent, die met zijn persoonlijke geschiedenis in het reine moet zien te komen. Daarbij stuit hij op Charlotte Rampling als zijn vroegere liefde. Een van de omschrijvingen die we in recensies tegenkwamen was 'verzorgd Engels kwaliteitsdrama', en daar kunnen we het hartgrondig mee eens zijn.