Wethouder ontraadt, raad stemt voor

Subsidies tot 5000 euro wel verantwoorden

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Het gebeurt niet zo heel vaak in de gemeenteraad van Winterswijk dat moties en amendementen worden aangenomen, nadat een wethouder heeft ontraden die aan te nemen. In de laatste raadsvergadering was dit drie keer het geval. Aanleiding was de aanpassing van de algemene subsidieverordening.

Het CDA vond in tegenstelling tot Burgemeester en wethouders dat ook kleine subsidiebedragen moeten worden verantwoord. De PvdA wilde dat in de verordening een passage wordt opgenomen, die het mogelijk maakt om een subsidie te weigeren als bij een aanvrager werknemers in dienst zijn die meer verdienen dan de zogenaamde Balkenende-norm. Die bedraagt bijna 230.000 euro.

In de nieuwe subsidieverordening werd voorgesteld om voor subsidies tot 5000 euro geen verantwoording achteraf te vragen. Wethouder Ilse Saris legde uit dat ze niet te veel administratieve rompslomp wil bij de toekenning van kleine bijdragen. Het gaat daarbij vaak om een kleine verenigingen en organisaties die al de handen vol hebben om zo'n activiteit uit te voeren. Voor een succesvolle aanvraag moet bovendien een degelijk plan van aanpak overlegd worden. Saris vond het voorstel een voorbeeld van deregulering (dat wil zeggen minder regels en tegengaan van bureaucratie).

Eenvoudige verantwoording
Wim Elferdink van het CDA bleef het echter vreemd vinden. Er is immers altijd een kans dat een geplande activiteit niet doorgaat en dan zou het subsidiebedrag zomaar in de algemene middelen van een subsidieontvanger kunnen vloeien. Ook Elferdink wil de aanvragers niet opzadelen met heel veel werk, maar een eenvoudige verantwoording voor eenmalige activiteiten is voldoende. Dat kan een kort verslag zijn met enkele foto's. Als het maar duidelijk is dat de activiteit is doorgegaan. Winterswijks Belang vond dat de verantwoording ook moet gelden voor structurele subsidies onder de 5000 euro. Na een korte schorsing werd het amendement aangepast en aangenomen, ondanks dat wethouder Saris het niet nodig vond.

Geen subsidie voor organisaties met 'topinkomens'
Elvira Schepers (PvdA) pleitte voor het opnemen van een passage over topinkomens in de subsidieverordening. Ook dit vond wethouder Saris overbodig. Het gaat immers vooral om aanvragen van kleine organisaties, waar geen functionarissen voorkomen met een te hoog inkomen. Volgens de wethouder zou het hoogstens om één organisatie gaan, Sensire, die verantwoordelijk is voor het consultatiebureau in Winterswijk. Frank Roerdinkholder (VVD) wees erop dat er met de accountantsverklaring van grotere subsidieontvangers als Sensire al wordt gecontroleerd of er wordt voldaan aan de richtlijnen uit de Wet normering topinkomens. De PvdA hield echter vast aan het amendement. Dankzij de steun van Winterswijks Belang en de SP werd het aangenomen met tien stemmen voor en negen tegen. Hetzelfde gold voor een motie waarin de PvdA vraagt om na te gaan of er te hoge inkomens worden betaald in organisaties als de Regio Achterhoek en de Veiligheidsregio en hoe dat tegengegaan kan worden.