In het kader van de foto-estafette om foto's te verzamelen voor wijwinterswijk.nl, kreeg Gerrit Klanderman als eerste de fotocamera. Foto: Achterhoek Nieuws
In het kader van de foto-estafette om foto's te verzamelen voor wijwinterswijk.nl, kreeg Gerrit Klanderman als eerste de fotocamera. Foto: Achterhoek Nieuws Foto:

SamenDoen en Beursvloer groot succes

WINTERSWIJK - Op vrijdag 15 september was het aantal gongslagen niet van de lucht tijdens de maatschappelijke beursvloer. Theater de Storm had voor deze gelegenheid het gebruikelijke bescheiden gongetje verruild voor een grote gong. Elke gongslag vormde de bezegeling van een match tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties, die hulp konden gebruiken. Tegelijkertijd was er de 'Vrijwilligersbeurs' met 29 standhouders. Maar liefst vierhonderd bezoekers vonden hun weg naar de beurs, en de organisatie had er alles aan gedaan om de potentiële vrijwilligers naast de informatie bij de stands nog bij te staan door waardevolle workshops en lezingen.

Door onze verslaggever

Wethouder Wim Aalderink benadrukte in zijn openingswoord nog eens het belang van vrijwilligers in onze samenleving. "Om het maar een beetje cru te zeggen: zonder vrijwilligers dondert de samenleving in elkaar en er zijn nog steeds vrijwilligers nodig; al zou je dat niet zeggen als ik hier naar de opkomst kijk". "Met vrijwilligerswerk doe je niet alleen een ander een plezier, het verrijkt ook je eigen leven." Ook voor nieuwe Nederlanders zag hij in vrijwilligerswerk een goede kans om op natuurlijke wijze de taal te leren en te integreren in de samenleving.
Samen met Ria Bussink presenteerde hij officieel de lancering van de nieuwe website wijwinterswijk.nl . In het kader van de foto-estafette kreeg 'vrijwilliger pur sang', Gerrit Klanderman het fototoestel uitgereikt om gedurende twee weken foto's te maken van zijn vrijwilligerswerk. De foto's verschijnen op de website. Hij ging er meteen mee aan de slag.

De matches
Harrie Garritsen van de Winterswijkse Uitdaging kan tevreden terugkijken op de middag. De matches op de beursvloer vertegenwoordigden een waarde van 49.000 euro. Een greep uit de matches: HSF helpt de Kledingbank zodra zij gaan verhuizen – Esselink.nu gaat een website voor de seniorenraad maken – Wam&van Duren gaat assisteren bij het herstellen van de mozaïek bank die voor de Basisschool 'De Esch' staat – Randstad levert keycords voor kindervakantieweken van Humanitas – Red Flag Golf gaat een golfclinic organiseren voor de vrijwilligers, coördinatoren en bestuurders van Humanitas – WBC kwam met een laptop voor het 'Vrijwilligerspunt'.

Standhouders
Bijna alle standhouders waren tevreden over het verloop van de dag en gaven aan dat ze volgend jaar weer willen komen, mits ze vrijwilligers kunnen vinden om op de stand te staan. Echt geld speelt op de beurs geen rol, geen euro's, geen bitcoins, wel uitwisseling van diensten. Leden van 'Wenters Goud' werken met 'pyrietjes' (het Winterswijkse goud). Clowns van de 'Clownkaravaan' liepen rond. De Protestantse Gemeente Winterswijk sprak met een jonge Eritrese vrouw voor het project 'Samen Koken'. Organisaties als Hart4Winterswijk, Gastgalerij Ankomm'n en Estinea hadden aan het eind van de dag al enkele aanmeldingen, andere organisaties als bijvoorbeeld de Speelgoedbank waren al blij met een beetje bekendheid voor hun benefietfestival. In totaal hebben zich op deze dag 20 vrijwilligers vastgelegd om een steentje bij te dragen aan de maatschappij.
Ondergedompeld in een sfeer van samenhorigheid en positiviteit hebben de bezoekers ongetwijfeld met een goed gevoel De Storm verlaten.