Burgmeester Joris Bengevoord bij de plek waar hij fluitend naar toe gaat. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Burgmeester Joris Bengevoord bij de plek waar hij fluitend naar toe gaat. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Burgemeester spreekt de raad toe met een videoboodschap

Aandacht voor integriteit van nieuwe bedrijven

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Burgemeester Joris Bengevoord noemde het zelf de 'grande finale' van de gemeenteraadsvergadering. Het bleek een filmpje te zijn, waarin hij over zijn ervaringen in de eerste 100 dagen van zijn burgemeesterschap vertelt. Bengevoord had al eerder gezegd dat hij na die 100 dagen met een brief aan de gemeenteraad zou komen, maar hij koos voor een modernere vorm.

In de raad sprak hij over 'een warm welkom in Winterswijk dat tot de dag van vandaag voort duurt'. Naar aanleiding van het filmpje wil hij graag in gesprek gaan met de raad. Hij wil praten 'over wat goed gaat en wat beter kan'. In het filmpje zegt hij dat hij 'nog steeds fluitend naar het werk gaat, maar dat het tijd wordt om nu echt aan de slag te gaan'.
Bengevoord heeft een 'fantastisch mooie kennismakingsperiode' achter de rug. "Ik ben overal geweest." Hij noemde onder andere het op pad gaan met de politie, reeën spotten met een drone samen met de Wildbeheereenheid en het bezoeken van alle Volksfeesten. "Ik heb genoten." Maar het was ook fijn om het afgelopen weekend weer eens vrij te hebben. In het zo'n zes minuten durende videofilmpje gaat Bengevoord in op de positieve ervaringen en roemt hij de kwaliteiten van Winterswijk.
Hij benoemde ook wat hij als zijn belangrijkste uitdagingen ziet. Zo wees hij op een goede bereikbaarheid en de grens met Duitsland die geen barrière moet vormen. De burgemeester wil meer werk maken van de samenwerking met Duitsland. Ook de samenwerking in de Regio Achterhoek en met Twente vindt hij belangrijk. Daarnaast is krimp een belangrijk thema. Die ziet Bengevoord vooral als een uitdaging. "We hebben hier heel veel ruimte. Het is hier heel prettig wonen, zeker met het voorzieningenniveau in Winterswijk. Die kansen moeten we ook gaan benutten."
Integriteit
Als burgemeester is hij verantwoordelijk voor de openbare orde. Het bestrijden van criminaliteit is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Bengevoord wil daar speciaal opletten bij de vestiging van nieuwe bedrijven. Hij wil nieuwe bedrijvigheid niet ontmoedigen, maar vermenging met criminele activiteiten moet voorkomen worden. Hij wil geen bedrijven die 'de vinger naar de overheid opsteken'. Daartoe wil hij indien nodig meer gebruik maken van de wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (BIBOB). Daarmee kan de gemeente toetsen bij het landelijk bureau BIBOB of een aanvrager van vergunningen of subsidies integer is. "Dat is misschien lastig voor bedrijven. Maar als je niets te verbergen, hebt is het ook geen probleem." Bengevoord wil niet dat in Winterswijk wethouders en raadsleden zoals bijvoorbeeld in Brabant geïntimideerd worden door criminelen.
In de krant van volgende week volgt een uitgebreid interview met de burgemeester.
De videoboodschap is te zien op YouTube.