Peter Baks van het Leerwerkloket Achterhoek overhandigt Marie-Nell Harfsterkamp de onderscheiding. Foto: Achterhoek Nieuws bv
Peter Baks van het Leerwerkloket Achterhoek overhandigt Marie-Nell Harfsterkamp de onderscheiding. Foto: Achterhoek Nieuws bv Foto:

Marie-Nell Harfsterkamp:
topper van Nederland

WINTERSWIJK – Vrijdagmiddag is op het Festival van het leren in Baarn Marie-Nell Harfsterkamp uitgeroepen tot topper van Nederland. De onderscheiding wordt gegeven aan iemand 'die er hard aan heeft gewerkt om zijn werknemers- en ondernemersvaardigheden te ontwikkelen via training, opleiding of gewoon de werkvloer'. Marie-Nell Harfsterkamp begon in het voorjaar van 2016 aan de opleiding ziekenhelpende, die ze succesvol afrondde. Het leidde ertoe dat ze een baan heeft gekregen bij de stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. Omdat ze niet zelf bij de bijeenkomst aanwezig kon overhandigde Peter Baks van het Leerwerkloket Achterhoek bij haar thuis de prijs.

Leerwerkloket Achterhoek
Het Leerwerkloket Achterhoek heeft Marie-Nell Harfsterkamp voorgedragen voor de prijs. In totaal werden er dertien mensen genomineerd door verschillende organisaties die zich bezig houden met leren en werken en het stimuleren van mensen om een nieuwe wending aan hun leven te geven, bijvoorbeeld door na jarenlang werkloosheid weer een baan te vinden. Uit de dertien genomineerden werden vijf personen gekozen, die de topper zouden kunnen worden. De jury vond alle kandidaten even goed en besloot daarom dat er niet één maar vijf toppers zijn. Vier kandidaten zijn er in geslaagd opleidingen te voltooien, waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt zijn vergroot. De vijfde kandidaat maakte vanuit de Sociale werkplaats de overstap naar een reguliere baan.

Van de supermarkt naar de zorg
Marie-Nell Harfsterkamp heeft vanaf 1982 diverse banen gehad. Ze was medewerker in een supermarkt, werkte bij een bloemenhandel, was actief als schoonmaakster en administratief medewerker en werkte in de keuken van de Pronsweide. Dat bracht haar voor het eerst in contact met de zorgsector. In die tijd werd ze ziek en moest enkele keren geopereerd worden. Toch was ze toen ook mantelzorger voor haar moeder. Nadat ze voldoende hersteld was ging ze als vrijwilliger aan het werk bij de Vredense Hof. Daar kwam ze in contact met weer andere kanten van de zorg. Het bracht haar op het idee een nieuwe opleiding te volgen. Die betaalde ze deels zelf, maar ze kreeg hiervoor ook een bijdrage van het UWV.

Van stage naar een baan
Voor de studie moest ze stage lopen. Dat deed ze bij de Berkhof. Daar voelde ze zich al snel helemaal op haar plaats. Niet alleen de ouderen die ze verzorgde waardeerden haar inzet, ook de stichting Marga Klompé. Het leidde ertoe dat ze per 1 oktober een vaste baan heeft bij deze zorgorganisatie. Het is in de eerste twee jaar wel een leerwerkplek, want naast het verzorgen van mensen zal ze de komende twee jaar een vervolgopleiding volgen. Op de oorkonde die zij kreeg is de motivatie van de jury te lezen. "Zij heeft bewezen de nodige barrières te kunnen overwinnen om haar eigen ontwikkeling te werken. Dankzij haar grote doorzettingsvermogen heeft zij haar werknemers- en ondernemersvaardigheden verder ontwikkeld waardoor zij actief in de samenleving kan participeren. Door de wijze waarop zij haar leercarrière vormgeeft is zij een goed voorbeeld voor anderen."
Marie-Nell Harfsterkamp laat zien dat het ook als vrouw van boven de 50 loont om je om te scholen. Van haarzelf had al die poespas rondom de onderscheiding niet gehoeven. "Het is fijn om gewaardeerd te worden, maar er zijn heel veel mensen die de onderscheiding nog meer verdienen dan ik, zoals vluchtelingen die onze taal leren en een baan weten te vinden."


Gevleugelde Vrienden

WINTERSWIJK - PV Gevleugelde Vrienden heeft het afgelopen weekend deelgenomen aan een wedvlucht vanuit Isnes over een afstand van 215 km. Aan dit concours werd door 9 liefhebbers deelgenomen met 197 duiven. De duiven werden gelost op zaterdag 16 september om 11.15 uur. De eerste prijsduif was van J. Schigt, zoon & partners, welke werd geklokt om 13.31.06 uur. Laatste prijsduif 13.43.53 uur. De uitslag was als volgt: 1, 2, 8 en 10. J. Schigt, zoon & partners; 3, 5 en 6. R. Beestman; 4. D. van Kouteren; 7. J.W. Wieskamp; 9. G. Grievink. Tevens vond deze zaterdag de prijsuitreiking plaats van het verenigings open. Dit evenement wordt al jaren georganiseerd door H. ter Haar en D. van Kouteren. De eerste drie waren: 1. GK XHC; 2. De Kastelein; 3. Bram.