Van links naar rechts Frank Elbersen, Henk ten Dolle en Robert Groeneveld. Foto: Achterhoek Nieuws
Van links naar rechts Frank Elbersen, Henk ten Dolle en Robert Groeneveld. Foto: Achterhoek Nieuws Foto:

Printbedrijf Oceanz in 3D café

WINTERSWIJK - Frank Elbersen en Robert Groeneveld van de firma Oceanz gaven op 14 september een uiteenzetting over 3D printing. Zij waren uitgenodigd door gastheer Henk ten Dolle van Palio en medeorganisator Marcel Teunissen, die voor de gemeente Winterswijk aanjager voor de economische ontwikkeling is. De bijeenkomst was onderdeel van het 3D café, dat in januari is opgestart om het 3D printen dichter bij de mensen te brengen en een betere aansluiting te bewerkstelligen van het onderwijs naar het bedrijfsleven, door middel van lezingen en workshops. Vanaf design naar scannen en uiteindelijk het printen zelf met alle technieken, grondstoffen en toepassingen.

Door onze verslaggever

Elbertsen van het 3D printbedrijf uit Ede liet verschillende producten van hand tot hand gaan om vorm en materiaal te bekijken en elasticiteit of stijfheid te beoordelen. Diverse gedetailleerde onderdelen uit de industrie, die een overzicht gaven van de vele toepassingen. Is het begonnen met het produceren van telefoonhoesjes, nu zitten er in de moderne vliegtuigen al zo'n duizend geprinte onderdelen. Licht in gewicht en stevig op de plaatsen waar het nodig is.
Voor deze gelegenheid waren echter vooral medische toepassingen meegenomen. Het bedrijf heeft contacten met vrijwel alle academische ziekenhuizen. Op tafel lagen onder andere zaag- en boormalletjes, een korset, een brace en een onderbeenprothese, gescand bij de patiënt en keurig op maat gefabriceerd door de printer. Maar ook 'levensechte' modellen van een volledig vervormde voet, een schedel en een hart. Zonder veel moeite kunnen kleine aanpassingen worden doorgevoerd.

Naast vormvrijheid is dat één van de vele voordelen van 3D printen. Een reden ook, dat 3D printen tot nu toe vooral zijn toepassingen kende bij het maken van prototypes. Meer en meer is er echter een ontwikkeling gaande naar permanente toepassingen. Grote toepassingen, maar ook al op nano-niveau (nano is een voorvoegsel om aan te geven dat iets heel klein is; een nanometer is bijvoorbeeld één miljardste van een meter; red.)

Verbinding
Het publiek bestond uit ondernemers, vertegenwoordigers van de gemeenten Winterswijk en Aalten, en mensen uit het onderwijs. De ontwikkeling gaat razendsnel. Tien jaar geleden was het 3D printen nog nauwelijks bekend, terwijl er nu in de brugklas voor het vak techniek al twee printers beschikbaar zijn. Wim Schreurs, leraar techniek van het Komrijcollege, vertelt, dat de leerlingen de opdracht hadden om een sleutelhanger te ontwerpen. "De kinderen vinden het fascinerend en er is veel animo."

Er ontstond een levendige discussie hoe het bedrijfsleven en het onderwijs beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Het onderwijs moet gaan kijken wat de behoeften in het bedrijfsleven zijn en niet opleiden tot een 'beroepswerkeloze'. De netwerken werden uitgebreid, uitnodigingen om bedrijven te bezoeken, stageplaatsen, werkplekken en dergelijke, waarmee de suggestie om het onderwijs deels te verplaatsen naar de bedrijven zelf al enigszins in gang werd gezet.

Maakindustrie
Marcel Teunissen keek tevreden terug op de middag, die zoals gewoonlijk weer een grote opkomst beleefde. "Het is als experiment begonnen met op zijn Achterhoeks gezegd: Kieken wat 't wordt", aldus Teunissen. De eerste zes bijeenkomsten zijn een succes gebleken. De bedoeling is dat het project over de gehele Achterhoek wordt uitgerold en de profilering van de maakindustrie in de regio bevordert.