Wethouder Gert-Jan te Gronde en directeur Piet Grootenboer van Glasvezel Buitenaf zorgen ervoor dat Top Bakker Sellink op het glasvezelnetwerk wordt aangesloten. Erik Sellink van het Meddose bakkersbedrijf (rechts) kijkt toe. Foto: PR
Wethouder Gert-Jan te Gronde en directeur Piet Grootenboer van Glasvezel Buitenaf zorgen ervoor dat Top Bakker Sellink op het glasvezelnetwerk wordt aangesloten. Erik Sellink van het Meddose bakkersbedrijf (rechts) kijkt toe. Foto: PR Foto:

Bakkerij Sellink eerste adres met snel internet in buitengebied

Provincie moet nog besluiten over aanleg glasvezel onder wegen

Door Bart Kraan

MEDDO – Het is even passen en meten, want de ruimte achter een van de bureaus in het kantoor van Top Bakker Sellink is klein voor drie mensen. Er moet zelfs een deur worden geopend om directeur Piet Grootenboer van Glasvezel Buitenaf in staat te stellen bij de router te komen. Dan zorgen hij en wethouder Gert-Jan te Gronde ervoor dat Sellink wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk. Als de Provincie niet snel een besluit neemt over de vergunning om de glasvezel onder de provinciale wegen door te leggen, is de vraag of en wanneer de overige delen van het Winterswijkse buitengebied kunnen worden aangesloten.

Het Meddose bakkersbedrijf is het eerste adres dat in het buitengebied van Winterswijk wordt aangesloten op het glasvezelnet dat zorgt voor veel snellere internetverbindingen dan men tot nu toe gewend was. Het is de bedoeling dat zo'n zestienhonderd adressen, 67 procent van het totaalaantal van 2480 bedrijven en particulieren in het buitengebied, voor het eind van dit jaar beschikken over glasvezel.

Nog geen toestemming Procincie
Of die doelstelling daadwerkelijk wordt gehaald, hangt af van de provincie Gelderland. Want die heeft nog geen toestemming gegeven voor aanleg van glasvezelkabels onder de provinciale wegen in Winterswijk. Dat zijn de Vredenseweg, de Kottenseweg, de Groenloseweg, Misterweg en Corleseweg. "De gesprekken lopen nog", aldus voorzitter Dick te Voortwis van de Stichting Breedband Buitengebied Winterswijk (SBBW) die zich sterk heeft gemaakt voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied. "Er zit wel wat beweging in, maar we zijn nog aan het overleggen over de manier van aanleggen, het passeren van natuurlijke obstakels, de diepte waarop de kabels moeten komen en de manier waarop de schade die ontstaat, moet worden hersteld. Daar zijn standaardregels voor. En we zijn nog aan het praten over de kabels die langs de wegen moeten worden aangelegd."
Wanneer de provincie met een besluit komt, is niet bekend. "Ik hoop dat die beslissing zo snel mogelijk komt, want de aannemer zit wel met zijn planning", aldus Te Voortwis. Tot die beslissing komt, kunnen er volgens Te Voortwis alleen glasvezelaansluitingen worden aangelegd in het gebied tussen de Groenloseweg en Vredenseweg.

Te Voortwis toonde zich verheugd dat er een begin is gemaakt met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. "Goede internetverbindingen zijn belangrijk voor de leefbaarheid in het buitengebied, die zijn belangrijk voor de economische bedrijvigheid. Je moet mee kunnen in de vaart der volkeren, anders raak je achterop", aldus Te Voortwis.
Ook wethouder Te Gronde toonde zich content dat de aanleg van glasvezel nu eindelijk gaat beginnen na een traject van zes jaar, dat in 2011 begon met een enquete die de werkgroep Economische Bedrijvigheid van de belangenverenigingen in de buurtschappen in samenwerking met Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk en de LTO hield om de belangstelling voor glasvezel te peilen. Twee jaar later werd de SBBW opgericht om de aanleg in gang te zetten. Maar de provincie gooide roet in het eten door te besluiten, in samenwerking met tien Achterhoekse gemeenten, de aanleg van glasvezel zelf ter hand te nemen. Gelderland kon haar plannen echter niet waarmaken, omdat de financiële bijdrage die de provincie zou leveren, als ongeoorloofde staatssteun zou worden beschouwd. De SBBW ging vervolgens in zee met investeringsmaatschappij CIF, waarna het project toch nog op gang kwam.
"We hebben een heel traject doorlopen, waarbij we menig slapeloze nacht hebben gehad over de vraag hoe we er verder mee moesten", aldus Te Gronde. "Gelukkig konden we in zee met CIF en krijgen we eindelijk glasvezel. Als gemeente zijn we daar heel blij mee, want je moet erin mee als je niet achterop wil raken. Je wilt op de toekomst toegerust zijn. Er wordt steeds meer thuis gewerkt, de huishoudens, de zorg en de bedrijven hebben snel internet nodig.''
Ook Piet Grootenboer, directeur van Glasvezel Buitenaf (een campagne van Cogas Kabel Infra Buitengebied en CIF om ook adressen in het buitengebied op glasvezel aan te sluiten) is blij dat het project nu eindelijk van start gaat. "Het was ingewikkeld, want je hebt te maken met afspraken met gemeente, provincie en providers. Maar hier doen we het voor, dit is schitterend, een van de mijlpalen. En straks gaan de mensen het gebruiken. Het wordt voor bedrijven zoveel gemakkelijker. De mensen kunnen ook gemakkelijker contact met elkaar maken."
Erik Sellink van Top Bakker Sellink is blij dat hij nu kan beschikken over snel internet. "Het uploaden en downloaden gaat nu veel beter. We doen de facturering en de bestellingen allemaal via de digitale snelweg. Hoe sneller die is, hoe belangrijker hij wordt. Je kunt niet zonder snel internet."


Week tegen Eenzaamheid bij speeltuin De Vrees

WINTERSWIJK – In de week van 21 september tot en met 1 oktober is de Week tegen de Eenzaamheid. Allerlei organisaties en verenigingen houden dan activiteiten om te zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zo ook speeltuinvereniging De Vrees aan de Troelstrastraat. Op maandag 25 september is er in het clubgebouw van de speeltuinvereniging van 20.00 tot 22.00 uur een bingo-avond, normaal gesproken voor leden en donateurs van de vereniging. In het kader van de Week tegen de Eenzamheid is iedereen van harte welkom om mee te komen doen. Ook op andere momenten is het overigens altijd mogelijk om eens sfeer te proeven tijdens de activiteiten.


www.devrees.nl