Gemeente wil armoede actiever tegen gaan

WINTERSWIJK – Medewerkers van het Sociaal Team van de gemeente Winterswijk informeerden de raads- en commissieleden donderdag over de activiteiten van het afgelopen jaar, maar ook over toekomstige plannen. Noortje Schuddebeurs, manager Zorg en Welzijn, kondigde aan dat de gemeente meer werk wil maken van armoedebestrijding. In Winterswijk hebben nog steeds veel bewoners een relatief laag inkomen. Armoede komt nog vaak voor. "Hoe kunnen we die armoede echt doorbreken", vroeg Schuddebeurs zich af. "Hoe kunnen we stoppen met arm zijn?" Antwoorden had ze nog niet meteen, maar de gemeente heeft de ambitie om die antwoorden in 2018 te vinden.

Door Bernhard Harfsterkamp

Schuddebeurs vertelde dat de gemeente alleen als er sprake is van 'complexe schulden' veel voor een bewoner doet. Aan nazorg wordt echter te weinig aandacht besteed. Ook worden mensen met lagere schulden te weinig geholpen. "Aan voorlichting over het voorkomen van schulden doen we ook te weinig". Daardoor blijft armoede een groot probleem in de Winterswijkse gemeenschap. Hier en daar is zelfs sprake van generatiearmoede. Dat betekent dat kinderen die in armoede opgroeien zelf ook weer in armoede leven en dat de kans dat hun kinderen dat overkomt eveneens groot is. "Hoe doorbreken we die vicieuze cirkel?" Schuddebeurs wist het nog niet, maar de ambitie om dit te doen is er wel.

Actieplan in 2018
De gemeente wil meer zijn dan "stut en steun". Niet alleen de "brand blussen", maar ook voorkomen dat de brand ontstaat. Daarvoor is samenwerking met allerlei organisaties nodig. Daarom wordt er binnenkort een klein symposium georganiseerd om ideeën voor een goede aanpak te bedenken. Daarna zal er in de winter van 2017/2018 een beleidsplan worden geformuleerd. Een actieplan moet er in 2018 zijn. "Wij willen heel graag hier de schouders onder zetten", zei Schuddebeurs.

Binnenkort wordt er al een nieuwe website gelanceerd met veel informatie over armoede en hoe die te voorkomen.