Bert Berghoef en Wim Tolkamp namens de Koppelbuurt bezig met de creatie Seaworld. Foto: Leo van der Linde
Bert Berghoef en Wim Tolkamp namens de Koppelbuurt bezig met de creatie Seaworld. Foto: Leo van der Linde Foto:

Bredevoort Schittert:
'diervriendelijke beestenboel'

Achtste editie staat in het teken van dieren

Door Bart Kraan

BREDEVOORT – Bredevoort is in het vierde weekeinde van september helemaal in de ban van dieren. Van beesten die nu nog rondlopen, maar ook van dieren die allang zijn uitgestorven. Van dieren die het vasteland bevolken en beesten die de zeeën en oceanen rondzwemmen. Want de achtste editie van het jaarlijkse lichtjesfestijn Bredevoort Schittert heeft het motto 'Bredevoort ZOO' meegekregen.

Bredevoort wordt vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 september van 19.00 tot 22.30 uur dan ook omgetoverd in een soort dierentuin. Of zoals voorzitter Roy Lammers van de pr-commissie van de organiserende stichting uitdrukt: "Een diervriendelijke beestenboel."
Uiteraard komt het thema hoofdzakelijk terug bij de lichttaferen. Zo komt het Breteam met 'Waku Waku Magic Horse', dat in de tuin van Villa Maria aan de Misterstraat te bewonderen is. "Het gaat daarbij om een bijzonder, mechanisch aangedreven paard", aldus Lammers. En Groep 74 stelt op de jeu de boulesbaan nabij het gebouw van stadsbrouwerij De Borghman Jurassic Park tentoon. Terwijl het Sprookjesgilde met Onderwaterwereld komt. "De bezoekers lopen zo tussen de tentakels van de octopus de onderwaterwereld binnen", aldus Lammers. En Stadsbroek komt met de 'Ark van 't Brook', een gevaarte van vijftien meter lang, vier meter breed en drie meter hoog.

Ook jongeren
Aan deze editie van Bredevoort Schittert doen veertien lichttaferelen mee, die tijdens de drie dagen kunnen worden bewonderd van 19.00 tot 22.30 uur. Onder die veertien kunstwerken bevindt zich ook het lichttafereel van de groep Nemo, die een aantal jaren geleden er de brui aan gaf maar nu, met een aantal nieuwe leden, de draad weer heeft opgepakt. En er doet dit jaar een geheel nieuwe groep mee: Buurman en Buurman. "Dat is een groep jongeren die wordt begeleid door de oudere bouwers van Groep 74. Ze maken ook gebruik van dezelfde locatie: de oude smederij van Klein Nibbelink", aldus voorzitter Gino Takke van Bredevoort Schittert. ''We vinden het een goede zaak dat er een nieuwe groep van jongeren is bijgekomen."

Zoals hij ook blij is met de drie leerlingen van basisschool 't Bastion die zich bij bouwgroepen hebben aangesloten. "We proberen ook van alles om jeugd bij het evenement te betrekken", aldus Takke, die dan ook blij is met de 2231 euro die 'zijn' stichting onlangs won tijdens de actie Hart voor de Achterhoek van de Rabobank. Van een deel van dat geld komt er tijdens deze editie van Bredevoort Schittert een fotokastje waarmee Bredevoortse jongeren een foto van henzelf en een dierenfiguur kunnen maken. Die plaatjes worden meteen gelinkt aan de Facebookpagina van Bredevoort Schittert.

Waxinelichtjes
Naast de lichttaferelen dienen ook de door de inwoners van Bredevoort te plaatsen waxinelichtjes voor licht te zorgen. "We hopen weer op tienduizenden waxinelichtjes", aldus Lammers, die aangeeft dat de straatverlichting blijft branden. "Zo komt het pittoreske karakter van het stadje beter tot zijn recht. Als de straatverlichting uitgaat, wordt het te donker en zijn de woningen en gevels niet zo goed zichtbaar."
Naast de lichttaferelen en verlichte straten biedt Bredevoort Schittert, evenals tijdens de voorgaande zeven jaren, het nodige entertainment. "Wij willen de mensen een totaalplaatje bieden", aldus Takke. Zo vinden er optredens van artiesten, bands en koren plaats. Meike Ubbink (in 2015 deelneemster aan de Voice Kids) en Mitch Lodewick (dit jaar deelnemer aan Idols) treden vrijdag 22 en zaterdag 23 september van 19.30 tot 20.30 uur op 't Zand op. Op vrijdag betreedt om 22.00 uur de band Twitch het podium en op zaterdag de Backedge Soul Train. "De Backedge Soul Train viel vorig jaar in voor Twitch toen die band verhinderd was", aldus Takke. Op zondag 24 september draait Henry Wamelink, oftewel dj Daddy Cool, op 't Zand zijn muziek. "Hij werkt met vinyl en draait verzoekjes", aldus Takke. In beide Bredevoortse kerken treden die dagen diverse koren op.

Straatartiesten
Tevens vinden er optredens van straatartiesten plaats. Onder hen Armin Scheuten en zijn groep van vijftien acteurs. "Wij komen met twee groepen met materiaal uit de animatiefilm Sing naar plekken waar het leuk en gezellig is", aldus Scheuten. Ook bij een aantal lichttaferelen vinden straattheateroptredens plaats. "De Schitterende Vrouwen, onderdeel van de Werkgroep, treden op", aldus Takke. "De heren van die groep bouwen het lichttafereel, de vrouwen treden op. Dezelfde taakverdeling heb je ook bij Groep 74. Het gaat dus niet alleen om het bouwen van lichttaferelen, ook om andere dingen. Die proberen we te stimuleren."

Exposities, voorlezen, dieren aaien en straattheater

Tenslotte vinden er op diverse locaties, zoals de Koppelkerk, exposities plaats, onder meer van de diverse fotoclubs, lezen studenten van de hogeschool Iselinge uit Doetinchem dierenverhalen voor, bestaat de mogelijkheid om bij de Dinxperlose Konijnen- en Pluimveevereniging konijnen en kippen te aaien en houdt volleybalvereniging Brevolk op de Stadsweide stokpaardenraces.

Entree
De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 7.50. Jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar betalen 5 euro. Kinderen tot twaalf jaar hebben vrijdag 22 en zondag 24 september gratis toegang, op zaterdag geldt dat voor kinderen tot en met vier jaar. Een weekeindkaart kost 12.50 uur. Er zijn extra parkeerterreinen ingericht. Die kunnen door zowel fietsers als automobilisten gratis worden gebruikt. Voor bezoekers die minder goed ter been zijn, rijden vanaf de parkeerterreinen huifkarren en een treintje.


www.bredevoortschittert.nl