Het geheel biedt een fraai plaatje. Foto: Achterhoek Nieuws
Het geheel biedt een fraai plaatje. Foto: Achterhoek Nieuws

Monumentenprijs: Watermolen Den Helder

WINTERSWIJK - Watermolen Den Helder heeft de Monumentenprijs gewonnen. Dat is bekend gemaakt tijdens de opening van Open Monumenten Dag 2017. Deze prijs wordt jaarlijks door Monumenten Belangen Winterswijk beschikbaar gesteld, om haar erkenning en waardering uit te spreken voor de moeite en inspanningen, die een eigenaar zich heeft getroost om een monument te behouden, respectievelijk te redden door het te restaureren. De stoffelijke uitdrukking van de prijs bestaat uit een ornamentje, ontworpen door de voormalige voorzitter, wijlen Willem Sluiskes.

De overwegingen die tot de toekenning hebben geleid zijn als volgt te omschrijven: het project Watermolen Den Helder moet gezien worden als een ensemble. In dit project zijn verenigd de restauratie van de gebouwen links en rechts van de beek, de vernieuwing van de kademuren, de vernieuwing en automatisering van de stuw met het terugbrengen van de twee waterraderen, de aanpassing van de kolk en het vernieuwen van de brug. De oorspronkelijke gebouwen zijn op gepaste wijze gerestaureerd en zijn herbestemd tot drie wooneenheden. Door de fraaie en monumentwaardige uitwerking van het totaal is dit project bijzonder en uniek. Eigenaar van het complex is Hans Jansen.
In principe wordt jaarlijks een lijst/lijstje van mogelijke in aanmerking komende objecten door het bestuur opgesteld. Daaruit wordt een nadere selectie gemaakt en een shortlist gemaakt. Een uit deskundigen bestaande technische commissie bezoekt de objecten en het project wordt nauwkeurig bekeken. Op basis van de uitkomsten wordt de winnaar bepaald. Monumenten Belangen Winterswijk staat open voor aanbevelingen van objecten voor de komende jaren.