Van links af Bert Grevers, Ate Brunnikreef en Hans Huls. Foto: Bart Kraan
Van links af Bert Grevers, Ate Brunnikreef en Hans Huls. Foto: Bart Kraan

Zwaluwen Jeugd Actie bij FC Winterswijk

WINTERSWIJK – Sportpark Jaspers, het onderkomen van FC Winterswijk, is zaterdag 16 september het toneel van de districtscampagnedag van de stichting Zwaluwen Jeugd Actie in het KNVB-district Oost. De dag is een van de zes districtscampagnedagen die dan in Nederland worden gehouden.

Door Bart Kraan

De organiserende stichting is zaterdag op sportpark Jaspers aanwezig met een informatiestand. En meisjesleden van de nieuwbakken zondageersteklasser collecteren die dag bij de aanwezigen voor de Zwaluwen Jeugd Actie. De opbrengst is bedoeld om kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking de gelegenheid te geven te gaan voetballen, accommodaties van voetbalclubs beter toegankelijk te maken voor gehandicapten en om het houden van activiteiten voor gehandicapten te stimuleren.

"Voetbalverenigingen kunnen bij ons een subsidieaanvraag doen om betere voorzieningen voor gehandicapten te kunnen aanschaffen", zo geeft Ate Brunnikreef, in het KNVB-district Oost coördinator van de Zwaluwen Jeugd Actie en lid van de districtswerkgroep van de stichting, aan. ''Of om mensen met een beperking te stimuleren te gaan sporten. Daarbij kun je denken aan het organiseren van instuiven met deelname van onder anderen gehandicapten. Voetbalverenigingen zouden voor wat betreft het organiseren van evenementen voor gehandicapten ook kunnen denken aan samenwerking met bijvoorbeeld scouting of zwembad.''
De opbrengst van de collecte wordt aangevuld met de inkomsten uit de bijdrage die de stichting van iedere deelnemende voetbalvereniging ontvangt. "Per lid dat die dag in actie komt, komt een euro ten goede aan de stichting", aldus Brunnikreef, die ervan uitgaat dat zijn stichting aan de actie en de collectes tijdens de zes districtscampagnedagen zo'n 350.000 euro overhoudt.
Om zeker te zijn van een behoorlijk aantal aanwezigen, heeft Brunnikreef de KNVB verzocht om voor zaterdag 16 september, als de die dag in actie komende teams de derde bekerwedstrijd in de poulefase afwerken, een zo groot mogelijk aantal wedstrijden op sportpark Jaspers te laten plaatsvinden.

De bond heeft meewerkt door die dag 26 wedstrijden bij FC Winterswijk te plannen (vier daarvan zijn echter verplaatst omdat teams van AZSV die bij die duels betrokken zijn, hebben gevraagd om ze te verplaatsen in verband met de kermis in Aalten). "De eerste serie wedstrijden, duels van Onder-9-teams die op een kwart veld spelen, is om half negen op het hoofdveld", aldus FC Winterswijk-jeugdvoorzitter Bert Grevers. "Andere Onder-9-teams spelen om kwart voor elf op veld vijf. Om kwart voor een speelt de Onder-17 op het hoofdveld en om drie uur het eerste zaterdagelftal. Dus we hopen dat het die dag rond het clubgebouw lekker druk is en dat zodoende de collecte genoeg opbrengt."

Om 13.30 uur komt het G-team in actie op veld vier. "Die ploeg zetten we extra in de picture", zegt Brunnikreef. "Op die manier willen we activiteiten voor mensen met een beperking."

Er worden op zaterdag 16 september op sportpark Jaspers alleen wedstrijden afgewerkt. "Je kunt wel spelletjes houden, maar dat doen wij die dag niet", aldus Grevers. ''Het voetbal komt op de eerste plek, is leidend. Bovendien is de ruimte beperkt en het aantal vrijwilligers voor het houden van spelletjes te klein."

Brunnikreef en FC Winterswijk-voorzitter Gerrit te Kolste verzorgen zaterdag om 9.30 uur de officiële opening. Voor het evenement worden ook vertegenwoordigers van de KNVB, het college van burgemeester en wethouders en leden van de werkgroep Zwaluwen Jeugd Actie van de KNVB uitgenodigd.